Home ΑΛΛΑ ΕΝΔΙΑΦΕΡΟΝΤΑ Οδηγίες Αρχής Εξαρτήσεων προς ενδιαφερόμενους για αδειοδότηση δράσεων πρόληψης
Οδηγίες Αρχής Εξαρτήσεων προς ενδιαφερόμενους για αδειοδότηση δράσεων πρόληψης

Οδηγίες Αρχής Εξαρτήσεων προς ενδιαφερόμενους για αδειοδότηση δράσεων πρόληψης

 

 

Συνεργάτες και εν δυνάμει συνεργάτες της να ακολουθούν τις ενδεδειγμένες διαδικασίες, για αδειοδότηση των μέτρων ή παρεμβάσεων που θέλουν να υλοποιήσουν καλεί η Αρχή Αντιμετώπισης Εξαρτήσεων Κύπρου (ΑΑΕΚ).

Σε ανακοίνωσή της Αρχής διευκρινίζεται ότι αυτή αναλαμβάνει την αδειοδότηση οποιονδήποτε μέτρων, προγραμμάτων και παρεμβάσεων τα οποία απευθύνονται στο κοινό και αφορούν την πρόληψη της εξάρτησης.

Η ανακοίνωση αναφέρεται τόσο στην αδειοδότηση μέτρων, δηλαδή σε δράσεις, προγράμματα ή παρεμβάσεις που είναι μεμονωμένα και χωρίς μεγάλη χρονική διάρκεια (π.χ. διάλεξη, παρουσίαση, μεμονωμένη εκπαιδευτική δραστηριότητα, αφίσα, συναυλία, θεατρικό έργο) και αφορούν τη χρήση νόμιμων ή παράνομων εξαρτησιογόνων ουσιών ή την εξάρτηση από αυτές ή από την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιγνίδια.

 

Σημειώνεται επίσης η διάκριση των μέτρων από παρεμβάσεις, που είναι  τα συστηματικά και δομημένα μέτρα μακράς διάρκειας με συγκεκριμένους στόχους που σχετίζονται με τις νόμιμες και παράνομες εξαρτησιογόνες ουσίες, καθώς και με την παθολογική ενασχόληση με τα τυχερά παιγνίδια.

Η ΑΑΕΚ αναφέρει ότι για σκοπούς αδειοδότησης παρεμβάσεων (συστηματικά και δομημένα μέτρα μακράς διάρκειας) ακολουθείται η διαδικασία της υποβολής αίτησης αδειοδότησης η οποία βασίζεται στις Ευρωπαϊκές Προδιαγραφές Ποιότητας για την Πρόληψη της Χρήσης Ουσιών (ΕυΠρο).

Ακολούθως προσθέτει ότι «από σήμερα εγκαινιάζεται διαδικασία αδειοδότησης μέτρων (μεμονωμένες παρεμβάσεις, μη συστηματικές) μέσω μιας νέας σχετικής αίτησης βασισμένης επίσης στις ΕυΠρο, αλλά με λιγότερες απαιτούμενες πληροφορίες».

Η ανακοίνωση αναφέρει ότι «η ΑΑΕΚ καταβάλλει συνεχείς προσπάθειες όπως όλοι οι φορείς που επιθυμούν να εφαρμόσουν προληπτικές παρεμβάσεις ή μέτρα να το κάνουν με τον καλύτερο δυνατό τρόπο, βασισμένοι σε επιστημονική τεκμηρίωση και σε συμμόρφωση με το Ευρωπαϊκό Εγχειρίδιο Πρόληψης (EUPC)» και τους συνεργάτες και εν δυνάμει συνεργάτες της να ακολουθούν πιστά τις διαδικασίες για αδειοδότηση των μέτρων ή παρεμβάσεων που θέλουν να υλοποιήσουν.

Το έντυπο για αδειοδότηση μέτρων και παρεμβάσεων είναι διαθέσιμο στον σύνδεσμο https://www.naac.org.cy/uploads/e765861a41.docx και συμπληρωμένα έντυπα μπορούν να αποστέλλονται στην διεύθυνση [email protected]

Send this to a friend