Home ΛΑΡΝΑΚΑ Δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα… ΠΟΤΕ;
Δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα… ΠΟΤΕ;

Δημιουργία Πανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα… ΠΟΤΕ;

 

 

Έχουν περάσει τέσσερις περίπου μήνες αφότου ο ΠΤΔ, κ Νίκος Χριστοδουλίδης, ανακοίνωσε την υπόσχεση για δημιουργία Πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα. Παράλληλα, έχουν περάσει τέσσερα περίπου χρόνια, από τη μέρα που ο προηγούμενος ΠΤΔ, κ Νίκος Αναστασιάδης,ανακοίνωσε τη δημιουργία Πανεπιστημιακής σχολής στη Λάρνακα.

Μέχρι σήμερα, καμία ένδειξη δεν καταδεικνύει ότι οι υποσχέσεις αυτές προχωρούν θετικά, αφού όλα παραμένουν στάσιμα.

Εύλογα δημιουργείται το ερώτημα, στον κάθε απλό πολίτη, γιατί δεν υπάρχει πραγματική βούληση για δημιουργία Πανεπιστημιακής σχολής στην πόλη μας. Αν λάβουμε υπόψη τα πλεονεκτήματα που προσφέρει η Λάρνακα, σε σχέση με άλλες πόλεις, η απορία γίνεται ακόμα μεγαλύτερη. Ας δούμε μερικά :

 

1. Λογικά ενοίκια

Το ύψος του ενοικίου παραμένει σε λογικά επίπεδα στη Λάρνακα σε αντίθεση με τη  Λευκωσία και τη Λεμεσό. Αυτόματα, αυτό μπορεί να εξοικονομήσει χρήματα από τον ήδη βεβαρημένο προϋπολογισμό των οικογενειών των φοιτητών.

2. Είναι βολικά συμπαγής

Το μικρό μέγεθος της Λάρνακας, σε συνάρτηση με την πληθώρα σημείων ενδιαφέροντος που διαθέτει, προσφέρει στον φοιτητή το πλεονέκτημα της εύκολης και οικονομικής μετακίνησής του.

3. Εύκολη Προσβασιμότητα

Η τοποθεσία της πόλης και οι πολλές είσοδοί της σε αυτή δίνουν το πλεονέκτημα της εύκολης και γρήγορης πρόσβασης, αποφεύγοντας ταλαιπωρία και χρονοτριβή.

4. Ήσυχη και φιλική πόλη

Ο χαμηλός δείκτης εγκληματικότητας και η φιλοξενία των Λαρνακέων δημιουργούν αίσθημα ασφάλειας, τόσο στους φοιτητές όσο και στις οικογένειές τους.

Η δημιουργία Σχολής Θαλάσσιων Επιστημών, Τεχνολογίας και Βιώσιμης Ανάπτυξης, θα μπορούσε εύκολα να είναι η αρχή της επέκτασης δημόσιου Πανεπιστημίου στην πόλη. Η σχέση της Λάρνακας με τη θάλασσα είναι στενή από αρχαιοτάτων χρόνων και αυτό το μαρτυρεί η ανασκαφή, στην καρδιά της πόλης, ενός από τα αρχαιότερα λιμάνια της Μεσογείου.

Επιπλέον,

η αναπτυξιακή δυναμική που δημιουργείται στην πόλη με το μεγαλεπήβολο έργο του Λιμανιού και της Μαρίνας να βρίσκεται σε εξέλιξη,
η συμφωνία για μετατροπή της περιοχής των πετρελαϊκών εγκαταστάσεων σε μια περιοχή πρότυπο σύγχρονης και βιώσιμης ανάπτυξης που λαμβάνει σοβαρά υπόψη την προστασία του περιβάλλοντος
η ίδρυση και δραστηριοποίηση του Κυπριακού Ινστιτούτου για τη Θάλασσα και τη Ναυτιλία (CMMI)

καθιστούν τη Λάρνακα, την καταλληλότερη πόλη για φιλοξενία, τουλάχιστον, για τη συγκεκριμένη κρατική πανεπιστημιακή σχολή.

Είναι σημαντικό να αναφερθεί ότι, σε κάθε περίπτωση, ο Δήμος Λάρνακας έχει παρουσιάσει συγκεκριμένες μελέτες για το τι ακριβώς ζητά η Λάρνακα και έχει παρακαθίσει σε δεκάδες συναντήσεις με διάφορους εμπλεκόμενους.

Επίσης, άξιο αναφοράς είναι ότι έχει υποδειχθεί από τον Δήμο Λάρνακας συγκεκριμένος χώρος όπου μπορούν άμεσα να ανεγερθούν οι κτιριακές εγκαταστάσεις της σχολής, καθώς επίσης και οι πηγές χρηματοδότησης οι οποίες επιβαρύνουν ελάχιστα τον κρατικό προϋπολογισμό.

Έχοντας υπόψη όλα τα πιο πάνω, δυσκολεύεται κανείς να εντοπίσει τον πραγματικό λόγο που μέχρι σήμερα  η πόλη δεν έχει τη δική της κρατική πανεπιστημιακή σχολή. Ίσως κάποιοι θεωρούν τους φοιτητές ως την κότα με τα χρυσά αυγά και τυχόν παραχώρηση έστω και μίας, από τις πολλές σχολές, στην πόλη της Λάρνακας θα τους απωλέσει κάποια από τα πολλά εκατομμύρια που επωφελούνται μέσω της βιομηχανίας των πανεπιστημίων. Παράλληλα, οι παρεμβάσεις και παραποιήσεις των γεγονότων, άλλοτε από την Πρυτανεία του Πανεπιστημίου Κύπρου και άλλοτε από τα υψηλά ιστάμενα στελέχη των εμπλεκόμενων υπουργείων αποτελούν, κατά την άποψή μου, το μεγαλύτερο εμπόδιο στο εγχείρημα αυτό. Εμπόδιο που, μέχρι στιγμής, κανένας ΠΤΔ δεν κατάφερε να επιβάλει την υπερπήδησή του.

Ως Δημοτική Αρχή, νιώθοντας ότι έχουμε το δίκιο με το μέρος μας, με επιμονή και προβάλλοντας τα σωστά και ρεαλιστικά επιχειρήματά μας, είμαστε σίγουροι ότι σύντομα ο στόχος μας θα επιτευχθεί. Άλλωστε, η δημιουργία κρατικήςΠανεπιστημιακής Σχολής στη Λάρνακα δεν είναι μόνο προς όφελος της τοπικής κοινωνίας αλλά και της ευρύτερης κοινωνίας της χώρας μας.

Άκης Ζαννέτου

Δημοτικός Σύμβουλος ΔΗ.ΣΥ Δήμος Λάρνακας

Send this to a friend