Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Σοβαρή μείωση στον αριθμό λειψάνων Ε/κ – Κηδεία του πεσόντα Θέμη Δημητριάδη
Σοβαρή μείωση στον αριθμό λειψάνων Ε/κ – Κηδεία του πεσόντα Θέμη Δημητριάδη

Σοβαρή μείωση στον αριθμό λειψάνων Ε/κ – Κηδεία του πεσόντα Θέμη Δημητριάδη

[ad_1]

Δραματική μείωση στον αριθμό των λειψάνων Ελληνοκύπριων και Ελλαδιτών αγνοουμένων που εντοπίζονται στις κατεχόμενες περιοχές, μέσα από το έργο της Διερευνητικής Επιτροπής για τους αγνοούμενους, διαπιστώνει ο Επίτροπος Προεδρίας για Ανθρωπιστικά θέματα Φώτης Φωτίου.

Επισήμανε μάλιστα, ότι μετά από δέκα χρόνια λειτουργίας του προγράμματος της ΔΕΑ, εξακολουθούν να αγνοούνται 1019 Ελληνοκύπριοι και Ελλαδίτες, από τους συνολικά 1508 αγνοούμενους. 

Όπως είπε ο κ. Φώτης Φωτίου, “αν η τάση αυτή συνεχιστεί, το 2017 δεν θα υπάρχουν λείψανα Ελληνοκυπρίων στο ανθρωπολογικό εργαστήριο της ΔΕΑ. Ο κίνδυνος για τερματισμό των προσπαθειών για επίλυση του προβλήματος είναι δυστυχώς ορατός, με αποτέλεσμα οι πλείστες των οικογενειών των Ελληνοκυπρίων και Ελλαδιτών αγνοουμένων, να μην πληροφορηθούν ποτέ για την τύχη των δικών τους”. 

Ο κ. Φωτίου, εκπροσώπησε την κυβέρνηση στην κηδεία του μέχρι πρότινος αγνοούμενου δεκανέα της 181 Μοίρας Πεδινού Πυροβολικού Θέμη Δημητριάδη, από την Κάτω Δερύνεια.

Η εξόδιος ακολουθία για το άτυχο παλικάρι, 18 ετών τότε, εψάλη από τον Ιερό Ναό Αποστόλου Βαρνάβα στο Συνοικισμό Καμάρες Λάρνακας. 

Τα ίχνη του νεαρού δεκανέα χάθηκαν στις 23 Ιουλίου του 1974 στην περιοχή της διάβασης μεταξύ Συγχαρί και Πέλλα Πάϊς και αφού η μονάδα στην οποία υπηρετούσε περικυκλώθηκε από τουρκικά στρατεύματα. 

Η σύζυγος του αδελφού του ήρωα είπε:

“Όταν έρχονταν τα λεωφορεία με τους αιχμαλώτους, περιμέναμε ότι από κάποιο από αυτά θα κατέβαινες και εσύ. Μάταια ρωτούσαμε αν σε είδε κάποιος, κανείς δεν ήξερε τίποτα για σένα”. 

Εκπρόσωποι κομμάτων, σωματείων και οργανωμένων συνόλων κατέθεσαν στεφάνια στη μνήμη του Θέμη Δημητριάδη, ενώ οι παρευρισκόμενοι έψαλαν τον Εθνικό Ύμνο. 

[ad_2]

Source link

Send this to a friend