Κυβέρνηση: Ενίσχυση Τελωνείου στα οδοφράγματα για έλεγχο των καυσίμων
Η ενίσχυση του Τελωνείου στα οδοφράγματα ώστε να εντοπίζονται όσοι πράττουν λαθρεμπόριο καυσίμων και να τιμωρούνται, είναι το μέτρο που αποφάσισε η Κυβέρνηση για αντιμετώπιση του φαινομένου, όπως δήλωσε σήμερα ο Υπουργός Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας Γιώργος Παπαναστασίου.
Σε δηλώσεις του στο περιθώριο της δημοσιογραφικής διάσκεψης της ΑΗΚ για τον απολογισμό του 2022, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως πρόθεση της Κυβέρνησης, είναι η εξεύρεση μιας λύσης στο θέμα των καυσίμων από τα κατεχόμενα, μετά και από τις αντιδράσεις και των Πρατηριούχων.
Οι εσωτερικές αποφάσεις της Κυβέρνησης είναι πως θα ενισχυθεί η παρουσία του τελωνείου στα οδοφράγματα και οι έλεγχοι θα εντατικοποιηθούν, είπε ο Υπουργός και ξεκαθάρισε τι επιτρέπει ο Κανονισμός της Πράσινης Γραμμής. Όπως είπε, όταν εξ ανάγκης χρειάζεται καύσιμο ένα όχημα στα κατεχόμενα τότε μπορεί να εφοδιαστεί και να περάσει στις ελεύθερες περιοχές.
Ο κ. Παπαναστασίου είπε πως η φράση του «εξ ανάγκης» υποδεικνύεται στον κανονισμό της Πράσινης Γραμμής και εννοείται πως απαγορεύεται η μετακίνηση του προϊόντος από τα κατεχόμενα για σκοπούς εμπορίας. «Αυτό αποτελεί λαθρεμπόριο και αυτό θα παταχθεί με ποινές», είπε.
Ερωτηθείς αν μπορεί η φράση «εξ ανάγκης» να τύχει εκμετάλλευσης, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως υπάρχουν πολλοί ορισμοί του εξ ανάγκης, και στην προκειμένη περίπτωση η έννοια έχει χειραγωγηθεί και πολλοί συμπολίτες μας, περνούν στα κατεχόμενα αγοράζουν καύσιμα και επιστρέφουν στις ελεύθερες περιοχές. «Αυτό επαφίεται στην κρίση του καθενός από εμάς εάν αυτό το οποίο κάνει είναι το σωστό», είπε.
Ερωτηθείς σχετικά με την τακτική “name and shame” στις περιπτώσεις εταιρειών που προμηθεύονται καύσιμα από τα κατεχόμενα, ο Υπουργός είπε πως κάποιες χθεσινές του δηλώσεις για αυτό το θέμα είχαν παρερμηνευτεί. «Με τους ελέγχους που θα γίνονται από το τελωνείο στα οδοφράγματα θα εντοπίζουμε και ήδη υπάρχει πληροφόρηση για το λαθρεμπόριο που γίνεται και την εμπορία σε πετρελαιοειδή από τα κατεχόμενα στις ελεύθερες περιοχές. Αυτό είναι ποινικό αδίκημα και θα έχει σοβαρές διώξεις σε αυτούς που το διαπράττουν», καθώς όπως είπε, από τα κατεχόμενα αγοράζεται το καύσιμο ως αφορολόγητο και πωλείται στην Δημοκρατία ως φορολογητέο.
Ερωτηθείς τι είναι αυτό που παρερμηνεύτηκε, ο κ. Παπαναστασίου είπε πως αρχικά, ενώ προδιαγραφόταν να υποδεικνύεται κάποιος ή η εταιρεία που πράττει το αδίκημα στο πλαίσιο του “name and shame”, υπάρχουν θέματα προσωπικών δεδομένων και έτσι θα γίνεται περιγραφικά το τι έχει εντοπιστεί και ποια η ποινή που επιβλήθηκε.