To πριν και το μετά των τετραμήνων: Πως λύνονται οι στρεβλώσεις και τι αλλάζει
Το «πράσινο φως» έδωσε την Παρασκευή το Υπουργικό Συμβούλιο στην πρόταση της Αθηνάς Μιχαηλίδου για το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή. Μια πρόταση η οποία φαίνεται να αφήνει ικανοποιημένους εκπαιδευτικούς και γονείς. Καθώς, προηγήθηκαν έντονες αντιδράσεις από πλευράς εκπαιδευτικών οργανώσεων σε σχέση με το υφιστάμενο σύστημα και τις εξετάσεις τετραμήνων. Μαθητές, γονείς και εκπαιδευτικοί έκαναν λόγο για αυξημένο φόρτο εργασίας και στρεσογόνο περιβάλλον που επιβαρύνει την ψυχική υγεία των μαθητών.
Το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης
Το υφιστάμενο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή και εισαγωγή των εξετάσεων τετραμήνων άρχισε να εφαρμόζεται σταδιακά από την σχολική χρονιά 2020 – 2021, αρχής γενομένης από τους μαθητές Α’ και Β’ τάξης Λυκείου και ΤΕΣΕΚ.
Την σχολική χρονιά 2021 – 2022 εφαρμόστηκαν οι απολυτήριες εξετάσεις τετραμήνων για τους μαθητές Γ΄ τάξης Λυκείου και ΤΕΣΕΚ. Ενώ για πρώτη φορά φέτος (σχολική χρονιά 2022 – 2023), έγινε η εισαγωγή των προαγωγικών και απολυτήριων εξετάσεων τετραμήνων στις τρεις τάξεις του Γυμνασίου.
Στόχος των εξετάσεων τετραμήνων ήταν η συνεχής ανατροφοδότηση της διδασκαλίας και της μάθησης. Να εντοπίζονται, δηλαδή, έγκαιρα οι αδυναμίες των μαθητών και να δίνεται η δυνατότητα στους εκπαιδευτικούς να αναλαμβάνουν στοχευµένες παρεμβάσεις για τη βελτίωση και πρόοδο των μαθητών.
Σύμφωνα με τους περί Λειτουργίας των Δημοσίων Σχολείων Μέσης Εκπαίδευσης (Τροποποιητικούς) (Αρ.2) Κανονισμούς του 2020, η αξιολόγηση των διδακτέων στα εξεταζόμενα μαθήματα δεν συσσωρεύεται στο τέλος του χρόνου, αλλά μοιράζεται σε δύο τετράμηνα.
Επιπλέον, δίνεται δεύτερη ευκαιρία βελτίωσης της βαθμολογίας τετραμήνου στα µη εξεταζόμενα μαθήματα.
Λύνονται στρεβλώσεις και ανοίγουν νέα κεφάλαια
Σε δηλώσεις της η αρμόδια Υπουργός σημείωσε πως μέσω του νέου Συστήματός Αξιολόγησης, εισάγονται σημαντικές υποστηρικτικές δομές που αφορούν στη συνεχή επιμόρφωση των ανθρώπων που έχουν να διαδραματίσουν σημαντικό ρόλο στο Σύστημα αυτό. Μεταξύ άλλων, πρόσθεσε, προβλέπετε η επιμόρφωση των θεματοθετών, των βαθμολογητών, των διευθυντών/διευθυντριών και των διευθυντικών ομάδων στα σχολεία. «Μας επιτρέπει, για πρώτη φορά, τη δημιουργία τράπεζας υλικού, χρήσιμου δηλαδή εκπαιδευτικού παιδαγωγικού υλικού, για όλα τα μαθήματα».
Στο πλαίσιο αυτό η Υπουργός εξέφρασε την άποψη πως με το νέο Σύστημα λύνονται σοβαρές στρεβλώσεις που υπήρξαν στα θέματα της αξιολόγησης, ανοίγοντας έτσι νέα κεφάλαια για το εκπαιδευτικό σύστημα. Μερικά από τα κεφάλαια αυτά, είπε, αφορά την μείωση της ύλης, το ξεκαθάρισμα του τι διδάσκεται στα σχολεία μας και «κυρίως θέματα που έχουν να κάνουν με τη μεθοδολογία της διδασκαλίας, με άλλες υποστηρικτικές δομές, όπως η αξιολόγηση της σχολικής μονάδας κ.ά.».
Τι αλλάζει;
Με το νέο σχέδιο αξιολόγησης, δίνεται έμφαση στις πολλαπλές μορφές συντρέχουσας αξιολόγησης, στην αύξηση του διδακτικού χρόνου, στη συνεχή επαγγελματική ανάπτυξη των εκπαιδευτικών και στον περιορισμό των εξεταζόμενων μαθημάτων στην Α΄ Γυμνασίου, για σκοπούς ομαλής μετάβασης από το Δημοτικό στο Γυμνάσιο.
Με το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή καταργείται η τελική γραπτή αξιολόγηση Ιανουαρίου σε όλες τις τάξεις. Παρόλα αυτά το σχολικό έτος θα εξακολουθεί να διαιρείται σε δύο τετράμηνα, για θέματα οργάνωσης και διδασκαλίας. Οι μαθητές και μαθήτριες θα παρακάθονται σε μία γραπτή τελική εξέταση, η οποία θα ετοιμάζεται κεντρικά, με την ολοκλήρωση του Β΄ τετραμήνου.
Με το υφιστάμενο σύστημα οι μαθητές παρακάθονται σε μια γραπτή εξέταση για κάθε τετράμηνο ξεχωριστά. Οι ενιαίες γραπτές αξιολογήσεις για το Α΄ Τετράμηνο διεξάγονται μετά από την παρέλευση πέντε ημερών από το τέλος των διακοπών των Χριστουγέννων. Οι γραπτές αξιολογήσεις για το Β’ τετράμηνο διεξάγονταν στο τέλος της σχολικής χρονιάς.
Με το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή μειώνεται επίσης η βαρύτητα της γραπτής αξιολόγησης στην τελική βαθμολογία των μαθητών. Συγκεκριμένα, η βαρύτητα χωρίζεται πλέον σε 30% στην κεντρική γραπτή εξέταση και 35% στο κάθε τετράμηνο.
Με το υφιστάμενο σύστημα ως μέρος της γραπτής αξιολόγησης βαρύτητας 40%, για τα εξεταζόμενα μαθήματα προβλέπεται ενιαία αξιολόγηση διάρκειας 90΄στο τέλος κάθε τετραμήνου (135΄για τα Νέα Ελληνικά και τα μαθήματα Γλωσσών) ενώ για τα μη εξεταζόμενα μαθήματα προβλέπεται μία γραπτή προειδοποιημένη άσκηση διάρκειας 45΄κατά τη διάρκεια των τετραμήνων. Ως μέρος της προφορικής αξιολόγησης βαρύτητας 60% για τα μεν εξεταζόμενα μαθήματα προβλέπονται γραπτές προειδοποιημένες ασκήσεις στην τάξη.
Μετά και το έγκριση που έδωσε χθες το Υπουργικό Συμβούλιο, η πρόταση της Αθηνάς Μιχαηλίδου για το νέο σύστημα αξιολόγησης του μαθητή, προωθείται στην Βουλή για ψήφιση.
Πηγή: alphanews