ΕΣΔΑ και 4η Διακρατική Κύπρου – Τουρκίας στην Επιτροπή ΚΣΣΕ στη Λάρνακα
Η Ευρωπαϊκή Σύμβαση Δικαιωμάτων του Ανθρώπου και η Τέταρτη Διακρατική Προσφυγή Κύπρου κατά Τουρκίας, συζητήθηκαν χθες στην Επιτροπή Νομικών και Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, που συνεδριάζει στη Λάρνακα.
Ανακοίνωση της Βουλής αναφέρει ότι για το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΔΔΑ), ο Εισηγητής εκ μέρους της Συνέλευσης, Κωστής Ευσταθίου, αναφέρθηκε στη σχετική έκθεσή του, η οποία υιοθετήθηκε από την Ολομέλεια του Σώματος τον Απρίλιο 2023.
Ο Κύπριος Βουλευτής επισήμανε ότι οι διακρατικές υποθέσεις, συγκαταλέγονται ανάμεσα στις πλέον σοβαρές ανεκτέλεστες υποθέσεις ενώπιον του Δικαστηρίου, κυρίως λόγω της πολυπλοκότητας πολιτικών και νομικών ζητημάτων που εγείρονται.
Σημείωσε, συναφώς, τον καίριο ρόλο που μπορούν να διαδραματίσουν τα εθνικά κοινοβούλια και η ΚΣΣΕ προς την κατεύθυνση της ταχύτερης και αποτελεσματικότερης εφαρμογής των αποφάσεων του ΕΔΔΑ.
Προσθέτει ότι παραβιάσεις συνεπεία της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής, που αφορούν στο ανθρωπιστικό θέμα των αγνοουμένων και στις συνθήκες διαβίωσης των εγκλωβισμένων στις περιοχές, που δεν βρίσκονται υπό τον έλεγχο της Κυπριακής Δημοκρατίας, και που περιλαμβάνονται στην Τέταρτη Διακρατική προσφυγή Κύπρου, κατά Τουρκίας, παρουσίασαν στη συνέχεια οι δικηγόροι Αχιλλέας Δημητριάδης και Πόλυς Πολυβίου.
Σύμφωνα με την ανακοίνωση, στην παρέμβασή του, ο κ. Πολυβίου τόνισε ότι το θέμα της εκτέλεσης των αποφάσεων του ΕΔΔΑ προσκρούσει σε πολιτικά ζητήματα που αφορούν σε παραβιάσεις του διεθνούς δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων από κράτη μέλη του Συμβουλίου της Ευρώπης και στη μη αποτελεσματική επιτήρηση της εκτέλεσης των αποφάσεων αυτών από την Επιτροπή Υπουργών.
Για κάθε παραβίαση προνοιών της ΕΣΔΑ, σημείωσε, υπάρχει θεραπεία και αυτή θα πρέπει να εφαρμόζεται κατά απόλυτο τρόπο. Διαφορετικά, υπογράμμισε ο κ. Πολυβίου, οι παραβιάσεις θα συνεχίζονται και θα επαναλαμβάνονται.
Από την πλευρά του, ο κ. Δημητριάδης επισήμανε ότι από τη στιγμή που ελλείπει η πολιτική βούληση εκ μέρους των συμβαλλόμενων κρατών να εκτελέσουν αποφάσεις του ΕΔΔΑ, θα πρέπει να εισαχθούν νέα εργαλεία μέσω, των οποίων να διασφαλίζεται η δίκαιη ικανοποίηση όσων έχουν προσφύγει ενώπιον του Δικαστηρίου και δικαιωθεί.