To CCRI, αναδεικνύει την Κύπρο ως κέντρο έρευνας για τον καρκίνο, λέει ο ΠτΔ
Η πολιτεία, αναγνωρίζοντας την σημασία του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου CCRI θα προωθήσει τη θεσμική στήριξη του με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή του, είπε τη Δευτέρα, ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Χριστοδουλίδης, στα εγκαίνια του κτηρίου του Ινστιτούτου, «Νίκολα Δαυίδ-Pinedo» στην Πανεπιστημιούπολη του Πανεπιστημίου Κύπρου.
Το Ινστιτούτο, ανέφερε στην ομιλία του, θα αποτελέσει «ορόσημο για την πατρίδα μας», αλλά και ένα σημαντικό πυρήνα για την ανάπτυξη ενός εθνικού δικτύου Ερευνητικής Αριστείας, αναδεικνύοντας την Κύπρο ως κέντρο έρευνας για τον καρκίνο και θεραπείας των ασθενών, καθώς επίσης σε εκκολαπτήριο νέων επιστημόνων, δημιουργώντας γέφυρες επικοινωνίας και ανταλλαγής γνώσεων με άλλα κέντρα στο εξωτερικό, προσφέροντας παράλληλα ευκαιρίες κατάρτισης.
Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, ανέφερε, μεταξύ άλλων, ότι, το Ινστιτούτο, ανάμεσα σε πολλά άλλα, στόχο έχει την προώθηση της Αριστείας στον τομέα της έρευνας για τον καρκίνο και στην ανάπτυξη και αξιοποίηση καινοτόμων διαγνωστικών και θεραπευτικών προσεγγίσεων.
Στην εκδήλωση παρέστησαν η Ευρωπαία Επίτροπος Υγείας και Ασφάλειας Τροφίμων Στέλλα Κυριακίδου, ο Αντιπρόεδρος της Ευρωπαϊκής Επιτροπής για την Προώθηση του Ευρωπαϊκού Τρόπου Ζωής, Μαργαρίτης Σχοινάς, ο πρώην Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης με τη σύζυγό του, Άντρη Αναστασιάδη, ο Υπουργός Εσωτερικών, μέλη της οικογένειας Δαυίδ, και εκπρόσωποι ξένων διπλωματικών αποστολών, τοπικών αρχών της επαρχίας Λευκωσίας, μεταξύ άλλων.
Το κτήριο φέρει το όνομα της Νίκολα Δαυίδ Πινέδο, κόρης των δωρητών του κτηρίου, Γιώργου και Καίτης Δαυίδ που έχασε τη μάχη με τον καρκίνο το 2016. «Τιμάται σήμερα η μνήμη της», είπε ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, σημειώνοντας ότι πρόκειται περί μιας ανιδιοτελούς πράξης. «Η αλτρουιστική αυτή προσέγγιση, απαλλαγμένη από την επιδίωξη του προσωπικού οφέλους, προάγει τη βασική αρχή που πρέπει να χαρακτηρίζει μια ευημερούσα κοινωνία: την αρχή της αλληλεγγύης που πηγάζει από την πραγματική αγάπη για τον συνάνθρωπο», είπε. Πρόσθεσε ότι, «μόνο έτσι δημιουργείται το δίκτυο της ανθρωπιάς που ενδυναμώνει την κοινωνία μας και συμβάλλει ουσιαστικά στην ευημερία για το σύνολο του λαού».
Σημείωσε ακόμη ότι, το Κέντρο « αποτελεί ένα σημαντικό εργαλείο» στη μάχη κατά του καρκίνου, καθώς θα φιλοξενήσει ομάδες επιστημόνων, γιατρών και νοσηλευτών που ασχολούνται με την έρευνα και την παροχή φροντίδας σε ασθενείς με καρκίνο. Είπε ότι το Κέντρο διαθέτει τις απαραίτητες εγκαταστάσεις για τη διεξαγωγή προηγμένης κλινικής και μεταφραστικής έρευνας.
Ανέφερε ότι, η κοινοπραξία του έργου ανήκει σε τρεις εταίρους: στο Πανεπιστήμιο Κύπρου, το Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και το Ογκολογικό Κέντρο της Τράπεζας Κύπρου στους οποίους εξέφρασε το «θερμά» του συγχαρητήρια.
Είπε ότι η πολιτεία, αναγνωρίζοντας την σημασία του Κέντρου, θα προωθήσει τη θεσμική στήριξη του με στόχο την καλύτερη αξιοποίησή του και ότι, σε συνεννόηση με τα αρμόδια Υπουργεία το αμέσως επόμενο διάστημα θα ανακοινωθεί ο καλύτερος και πιο ουσιαστικός τρόπος στήριξης του Κέντρου σε συνεργασία και με άλλες εθνικής πρωτοβουλίες.
Ανέφερε ακόμη, ότι, η καλύτερη επένδυση στο αύριο στηρίζεται στην επιστημονική έρευνα, στην τεχνολογική πρόοδο και στην καινοτομία, με τον κλάδο της υγείας να αποτελεί την αιχμή του δόρατος, «και ακριβώς αυτό εξυπηρετεί και η σύσταση του Ινστιτούτου».
Κλείνοντας, εξέφρασε την πεποίθηση ότι η επιμονή, η αφοσίωση και οι σκληρές προσπάθειες των ερευνητών και του προσωπικού του Ινστιτούτου, θα οδηγήσουν σε σημαντικές επιτυχίες «και θα προσφέρουν στους συνανθρώπους μας καλύτερη ποιότητα ζωής, αλλά και στην πατρίδα μας διεθνή αναγνώριση».
Στη δική του ομιλία, ο Πρόεδρος του ΔΣ του Ινστιτούτου Έρευνας Καρκίνου Κύπρου, Καθηγητής Κωνσταντίνος Χριστοφίδης, ανέφερε ότι η ερευνητική δράση του Κέντρου άρχισε το 2018 σε προσωρινά εργαστήρια στο Καραϊσκάκειο Ίδρυμα και ότι από σήμερα μετακομίζουν στο νέο τους σπίτι. Σημείωσε ότι, ο πρώτος στόχος του CCRI είναι να δημιουργηθεί το Εθνικό Ερευνητικό Δίκτυο για τον Καρκίνο το οποίο θα φέρει κοντά όλες τις ερευνητικές ομάδες και μονάδες που ασχολούνται με την ερεύνα για τον καρκίνο στη χώρα. Στόχος, όλοι να συνδράμουν και να ωφεληθούν από τις συνέργειες, είπε, προσθέτοντας ότι θέλουν μαζί τους όλες τις ομάδες, τόσο από τον δημόσιο όσο και από τον ιδιωτικό τομέα.
Στην ομιλία του ο κ. Σχοινάς αναφέρθηκε σε ένα εμβληματικό έργο για την Κύπρο, με βαρύνουσα σημασία για την Ευρώπη συνολικά, σημειώνοντας πως η μάστιγα του καρκίνου, αφορά όλους. Στην Ευρωπαϊκή ένωση, όπως είπε, 2.7 εκατομμύρια άνθρωποι λαμβάνουν διάγνωση για καρκίνο ετησίως, ενώ 1.3 εκατομμύρια άνθρωποι χάνουν τη ζωή τους λόγω της ασθένειας. Είπε ακόμη ότι, 40% των περιπτώσεων μπορούν να αντιμετωπιστούν μέσω της έγκαιρης διάγνωσης, αλλά ότι, «δυστυχώς», επενδύεται μόλις 3% των δαπανών υγείας σε ευρωπαϊκό επίπεδο στην προώθηση στην πρόληψη και στην προώθηση ενός πιο υγιούς τρόπου ζωής και ότι αυτό είναι κάτι που πρέπει να αλλάξει.
Αναφέρθηκε στις δράσεις της παρούσας Ευρωπαϊκής Επιτροπής στον τομέα της υγείας, και στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για τον Καρκίνο το οποίο στοχεύει στην ολιστική αντιμετώπιση του καρκίνου στην ΕΕ και είπε ότι με τη στήριξη του προγράμματός Horizon Εurope, επενδύθηκαν σχεδόν €400 εκατομμύρια σε δράσεις σχετικές με τον καρκίνο για την περίοδο 2021-2023. Σημείωσε ότι εγκαινιάζεται ένα πανευρωπαϊκό κέντρο αριστείας, που βάζει την Κύπρο στην καρδιά αυτής της μεγάλης, ευρωπαϊκής προσπάθειας.
Η κ. Κυριακίδου, αναφέρθηκε στην ομιλία της στη σημασία της έρευνας και της καινοτομίας στην αλματώδη πρόοδο, όπως είπε τόσο στη διάγνωση όσο και στις θεραπείες του καρκίνου τα τελευταία χρόνια. Πλέον, είπε, εντοπίζουμε την ασθένεια νωρίτερα και την αντιμετωπίζουμε πιο αποτελεσματικά και αυτό σημαίνει ότι σήμερα, «βρίσκονται ανάμεσα μας περισσότεροι από 12 εκατομμύρια συνάνθρωποί μας που έχουν περάσει εμπειρία καρκίνου», με τον αριθμό αυτό, να αυξάνεται.
Είπε ότι, ως Ευρωπαϊκή Επιτροπή και η ίδια προσωπικά ως Επίτροπος Υγείας, συνεχίζουν να εργάζονται για τη δημιουργία εκείνων των προϋποθέσεων όπου η έρευνα και η καινοτομία θα μπορούν να ευδοκιμήσουν ακόμη περισσότερο. Αναφέρθηκε στο Ευρωπαϊκό Σχέδιο για την Καταπολέμηση του Καρκίνου το οποίο, σημείωσε, φέρνει μια σειρά από πρωτοποριακές δράσεις που εκτείνονται στους τομείς της πρόληψης, της έγκαιρης διάγνωσης και της θεραπείας του καρκίνου, αλλά παράλληλα και της ποιότητας της ζωής των ανθρώπων με εμπειρία καρκίνου. Ανέφερε ότι, στόχος είναι αυτό το Ινστιτούτο να γίνει μια μεγάλη γέφυρα της Κύπρου προς την Ευρώπη.
Κλείνοντας, ευχαρίστησε τους Γιώργο και Καίτη Δαυίδ, την οικογένειά τους, και το Ίδρυμά τους, για τη δωρεά τους, σημειώνοντας ότι, «για πολλούς από εμάς που περάσαμε εμπειρία καρκίνου», δίνει ελπίδα.
Ο κ. Γιώργος Δαυίδ, ανέφερε ότι όταν έχασαν την κόρη τους το 2016, αποφάσισαν, στο όνομά της, να δώσουν ελπίδα σε όσους δίνουν καθημερινά τη μάχη με τον καρκίνο και να δημιουργήσουν ένα Ινστιτούτο που θα προάγει την έρευνα και θα εστιάζει στην καινοτομία και στην καταπολέμηση των διαφορετικών εκφάνσεων αυτής της νόσου. Είπε ότι το CCRI, δημιουργήθηκε με γνώμονα την πρωτοπορία, με την προοπτική να πρωτοστατήσει στην εύρεση καινοτόμων απαντήσεων στα αναπάντητα ακόμη ερωτήματα του επιστημονικού κόσμου για την νόσο αυτή και να δώσει λύσεις σε επίπεδο πρακτικό και ανθρώπινο.
Ο Πρύτανης του Πανεπιστημίου Κύπρου, Τάσος Χριστοφίδης, στη δική του ομιλία, είπε, μεταξύ άλλων, ότι, πολλές από τις ερευνητικές ομάδες του Πανεπιστημίου ήδη δραστηριοποιούνται στην έρευνα που αφορά στον καρκίνο και ότι το Κέντρο αυτό αποτελεί πλέον τον μεταξύ τους συνδετικό κρίκο. Ανέφερε ακόμη, ότι το Ινστιτούτο «αποτελεί απόδειξη» της δύναμης και της αξίας της διεπιστημονικότητας, της διεξαγωγής βασικής και εφαρμοσμένης έρευνας για να έγκαιρη διάγνωση, θεραπείας, και απάμβλυνσης του πόνου. Έδωσε την «υπόσχεση» στους ευεργέτες, δωρητές , φίλους και φίλες του Πανεπιστημίου ότι θα ανταποκριθούν στις προσδοκίες τους και θα συνεχίσουν να παράγουν έργο, και να προσφέρουν στον συνάνθρωπο.
Στο τέλος της τελετής, ο Πρόεδρος Χριστοδουλίδης, έκανε τα αποκαλυπτήρια της πινακίδας των εγκαινίων του κτηρίου.