Προβλήματα βλέπει ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ από την ένταξη ΣΥΟΠ στην Αστυνομία
Προβληματισμό και επιφυλάξεις για δημιουργία νέων προβλημάτων εκφράζει σε ανακοίνωσή του ο Κλάδος Αστυνομικού Σώματος της Ανεξάρτητης Συντεχνίας Δημοσίων Υπαλλήλων Κύπρου – ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ, μετά την απόφαση της Υπουργού Δικαιοσύνης, Άννας Κουκκίδη Προκοπίου, για πρόταση ένταξης ΣΥΟΠ στην Αστυνομία, μετά το 42ο έτος της ηλικίας τους.
Στην ανακοίνωση, επισημαίνεται ότι κάτι τέτοιο «θα εκτινάξει τον μέσο όρο ηλικίας των αστυνομικών υπαλλήλων, με όλες τις συνεπακόλουθες αρνητικές επιπτώσεις στον επιχειρησιακό σχεδιασμό του Οργανισμού».
Ο ΚΑΣ ΑΣΔΥΚ σημειώνει πως «κατανοεί ότι απώτερος στόχος της αρμόδιας Υπουργού είναι η άμβλυνση της χρόνιας υποστελέχωσης που ταλανίζει την Αστυνομία», προσθέτει, όμως ότι «η φύση της εργασίας στην Αστυνομία είναι τέτοια που προκαλεί φυσική και ψυχολογική καταπόνηση στον εργαζόμενο και συνακόλουθα δυσκολία στην αποτελεσματικότερη εκτέλεση εκείνων των καθηκόντων που προαπαιτούν καλή φυσική κατάσταση».
Αναφέρει, ακολούθως, ότι σύμφωνα με πρόσφατη πληροφόρηση, ο μέσος όρος ηλικίας των μελών της δύναμης έχει μειωθεί κάτω από τα 43 έτη, μετά τις προσλήψεις των τελευταίων χρόνων, κάτι που θα αντιστραφεί, όπως αναφέρει η ανακοίνωση, με την πρόσληψη ΣΥΟΠ μετά την αφυπηρέτησή τους από την ΕΦ στο 42ο έτος της ηλικίας τους.
Ως εξίσου σοβαρό ζήτημα, όμως, ο ΚΑΣ αναφέρει στην ανακοίνωση και το καθεστώς εργοδότησης των ΣΥΟΠ, σημειώνοντας ότι «η ένταξη των ΣΥΟΠ στην Αστυνομία με μαθηματική ακρίβεια θα οδηγήσει στη δημιουργία άλλης μιας κατηγορίας εργαζόμενων στην Αστυνομία». Προσθέτει, δε, ότι «η Αστυνομία στελεχώνεται από υπαλλήλους δύο ταχυτήτων, των Αστυνομικών και των Ειδικών Αστυνομικών, και οι Συμβασιούχοι Ειδικοί Αστυφύλακες αποτελούν την τρίτη ταχύτητα», ενώ οι ΣΥΟΠ θα είναι η τέταρτη ταχύτητα, όπως λέει.
Επιπρόσθετα, επισημαίνει ότι προκαταρκτική πληροφόρηση που εξασφάλισε ο ΚΑΣ, κάνει λόγο για ανάθεση στους ΣΥΟΠ καθηκόντων μη αστυνομικής φύσης (φρούρησης, γραφειακών καθηκόντων κ.λπ.), προκειμένου να αποδεσμευτούν άλλοι αστυνομικοί και θέτει το ερώτημα «αν οι ΣΥΟΠ θα εκτελούν καθήκοντα μη αστυνομικής φύσης, τότε ποια ανάγκη να ενταχθούν στην Αστυνομία και στο οργανόγραμμά της».
Εκφράζει, ακόμα, την ανησυχία μήπως «η πρόσληψη των ΣΥΟΠ να αποτελέσει φτηνό δυναμικό, με περιορισμένα εργασιακά δικαιώματα» και θέτει το ερώτημα «ποιες δικλείδες θα υπάρχουν που θα αποκλείουν το ενδεχόμενο σταδιακά στους ΣΥΟΠ να ανατεθούν όλα τα αστυνομικά καθήκοντα, χωρίς όμως, αυτή η ομάδα υπαλλήλων να απολαμβάνει την ανάλογη μισθοδοσία και τις προοπτικές ανέλιξης».
«Ο ΚΑΣ-ΑΣΔΥΚ καθιστά σαφές ότι η απάντηση στην υποστελέχωση πρέπει να βρίσκεται στην εισαγωγή τέτοιου πλαισίου που θα καθιστά τον Οργανισμό της Αστυνομίας αξιοπρεπή εργασιακό χώρο, από όλες τις απόψεις.
Που θα προσφέρει μόνιμη εργοδότηση Αστυφυλάκων, με καλές μισθολογικές κλίμακες, που δεν θα υστερούν αυτών του Δημοσίου, που θα διαθέτει επαρκές συνταξιοδοτικό σχέδιο, κίνητρα ανέλιξης εντός της Υπηρεσίας και που θα χαρακτηρίζεται για το φιλικό εργασιακό περιβάλλον», καταλήγει η ανακοίνωση, καλώντας την Υπουργό Δικαιοσύνης, τον Αρχηγό της Αστυνομίας και τη Βουλή να επιδιώξουν διαβούλευση με τους οργανωμένους συνδικαλιστικούς φορείς των αστυνομικών.