Αερογέφυρα σωτηρίας από το Σουδάν στη Λάρνακα, σε πλήρη εφαρμογή το «Εστία»
Στη Λάρνακα είναι στραμμένα τα βλέματα της διεθνούς κοινής γνώμης που παρακολουθεί με κομμένη την ανάσα τις εξελίξεις αναφορικά με την εκκένωση αμάχων Βρετανών και Κύπριων πολιτών από την εμπόλεμη ζώνη του Σουδάν.
Οι διπλωματικές αρχές Λονδίνου και Λευκωσίας βρίσκονται σε επιφυλακή για την ασφαλή απομάκρυνση των πολιτών τους από τη χώρα, εκμεταλλευόμενες την 72ωρη εκεχερία.
Mε τις τρείς πρώτες πτήσεις βρετανικών μεταγωγικών αεροσκαφών αποβιβάστηκαν στο αεροδρόμιο Λάρνακας 260 περίπου Βρετανοί πολίτες, που διανυκτέρευσαν στην πόλη του Ζήνωνα και ετοιμάστηκαν για να αναχωρήσουν τις επόμενες ώρες για το Ηνωμένο Βασίλειο.
Το Υπουργείο Εξωτερικών έχει θέσει σε εφαρμογή το Εθνικό Σχέδιο “Εστία” για την άφιξη και φιλοξενία προσφύγων, ενώ ανάμεσα στους αφιχθέντες βρίσκονται τρείς Κύπριοι πολίτες και επτά πολίτες με κυπριακή υπηκοότητα. Ο Εκπρόσωπος Τύπου του ΥΠΕΞ Θεόδωρος Γκότσης εξήγησε στην εκπομπή Alpha Ενημέρωση ότι το Σχέδιο προβλέπει διακομιδή των αμάχων στον τελικό τους προορισμό το συντομότερο δυνατόν.
“Εκατόν ενενήντα άτομα ετοιμάζονται να αναχωρήσουν και ο σκοπός είναι να υπάρχει μια ροή αφίξεων με ελεγχόμενο αριθμό για να μπορούν να φεύγουν προς τον τελικό τους προορισμό.”
Ο κύριος Γκότσης ανέφερε ότι κατά τη διάρκεια ισχύος του Σχεδίου θα χρησιμοποιηθούν οι υποδομές του κράτους, όπως το ΚΕΝ Λάρνακας για φιλοξενία των αμάχων.
“Ο ίδιος ο ΥΠΕΞ υποδέχτηκε κάποια από τα άτομα για να δείξει και τη συμβολή της Κυπριακής Δημοκρατίας σε αυτή την επιχείρησης, που συμμετέχουν Υπουργεία, υπηρεσίες και οργανώσεις.”
Πέραν των τριών πτήσεων που εκτελέστηκαν κατά τη διάρκεια της νύχτας, είναι προγραμματισμένο να εκτελεστούν άλλες έξι κατά τη διάρκεια της σημερινής ημέρας, μη αποκλειομένου του ενδεχομένου να προγραμματιστούν και άλλες.
Στο Κέντρο Συντονισμού Έρευνας και Διάσωσης Λάρνακας έχει στηθεί ειδική ομάδα διαχείρισης της κατάστασης, την οποία συναποτελούν κρατικοί αξιωματούχοι και λειτουργοί κυβερνητικών υπηρεσιών.
Το ΚΣΕΔ συντονίζει επίσης την μεταφορά των αμάχων σε ξενοδοχεία, καθώς και την επιστροφή τους στο αεροδρόμιο Λάρνακας για να ταξιδέψουν προς τον τελικό τους προορισμό.
Ο Ειδικός Σύμβουλος του Προέδρου της Δημοκρατίας για Θέματα Ασφάλειας και Πολιτικής Προστασίας καθηγητής Γιώργος Μπούστρας εξήγησε ότι η αποδοτικότητα και ανθεκτικότητα του Σχεδίου “Εστία” έχει κριθεί με επιτυχία από 2008, όταν εκκενώθηκαν άμαχοι από το Λίβανο,
“Είναι ένα από τα πιο καλοχρησιμοποιημένα και καλοστημένα σχέδια διαχείρισης κρίσεων που έχει η Κυπριακή Δημοκρατία και τα εφαρμόζει για απομάκρυνση αμάχων απο γειτονικές χώρες, έχει δοκιμαστεί κατ΄επανάληψη.”
Πηγή: alphanews