Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μισό εκατομμύριο κροτίδες στα «χέρια» των Αρχών τα τελευταία τέσσερα χρόνια
Μισό εκατομμύριο κροτίδες στα «χέρια» των Αρχών τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Μισό εκατομμύριο κροτίδες στα «χέρια» των Αρχών τα τελευταία τέσσερα χρόνια

Καθημερινό αγώνα δίνουν μέλη της Αστυνομίας Κύπρου και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, προκειμένου να καταστείλουν τα φαινόμενα παραβατικότητας και παρανομιών που σχετίζονται με το παραδοσιακό άναμμα λαμπρατζιάς και το επικίνδυνο έθιμο της ρίψης κροτίδων, ενόψει των εορτών του Πάσχα.

Ήδη οι Αρχές εφαρμόζουν έκτακτο επιχειρησιακό σχέδιο για συχνές περιπολίες και εντατικούς ελέγχους σε περιοχές όπου γειτνιάζουν με Ιερούς Ναούς όπου παρατηρείται συγκέντρωση νεαρών προσώπων τις νυχτερινές ώρες που οχλαγωγούν και προκαλούν αναστάτωση στους περίοικους.

Καθημερινά η Πυροσβεστική Υπηρεσία ανταποκρίνεται σε δεκάδες περιστατικά για φωτιές που εκδηλώνονται σε διάφορους χώρους, εξ αφορμής του εθίμου της λαμπρατζιάς. Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι από τις αρχές Μαρτίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει κληθεί σε τουλάχιστον 45 περιπτώσεις για κατάσβεση φωτιών που ανάβουν νεαροί που βρίσκονται στην περιοχή για να διαφυλάξουν τις λαμπρατζιές τους από νεαρούς άλλων ενοριών.

Όπως ανέφερε στο Alphanews.Live ο εκπρόσωπος τύπου της Υπηρεσίας, Αντρέας Κεττής, πέραν από ξυλιά οι ομάδες νεαρών συλλέγουν αλλά επικίνδυνα και εύφλεκτά αντικείμενα, θέτοντας σε κίνδυνο ιδιωτικές περιουσίες καθώς και την ίδια τους τη ζωή.

Αντρέας Κεττής – Εκπρόσωπος Τύπου Πυροσβεστικής Υπηρεσίας
Εκεί και όπου εντοπίζονται εκτός πλαισίου αντικείμενα ενημερώνουμε την Τοπική Αρχή για την απομάκρυνση τους. Μάλιστα, όποια δραστηριότητα γίνεται για κατάσβεση των πυρκαγιών, αυτή γίνεται σε συνεργασία με την Αστυνομία, καθώς σε αρκετές περιπτώσεις οι νεαροί παρουσιάζουν επιθετική συμπεριφορά.

 

Ετοιμάζεται νομοσχέδιο

Παρά το ότι το άναμμα φωτιάς απαγορεύεται δια νόμου, τόσο η Πυροσβεστική Υπηρεσία όσο και η Αστυνομία Κύπρου αναγνωρίζουν την ανάγκη για διατήρηση του παραδοσιακού αυτού εθίμου. Ένα έθιμο που θα πρέπει ωστόσο να τεθεί σε ασφαλή πλαίσια.

Η διαδικασία βρίσκεται αυτή την στιγμή σε διαβούλευση με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς. Προηγήθηκαν, ωστόσο, διαβουλεύσεις με τις αρμόδιες υπηρεσίες, ενώ έχει ολοκληρωθεί ο εσωτερικώς νομοτεχνικός έλεγχος, έτσι ώστε να εκπονηθεί ένα νομοσχέδιο που αφενός θα διατηρεί το έθιμο και αφετέρου θα το εντάσσει σε ένα ασφαλές πλαίσιό.

Εξηγώντας τις βασικές πρόνοιες του νομοσχεδίου ο Πυροτεχνουργός της Αστυνομίας, Οδυσσέας Παπαδόπουλος, μας εξήγησε πως η εκκλησιαστική αρχή της κάθε ενορίας ή της κάθε κοινότητας με αίτηση προς την τοπική αρχή θα αιτείται το άναμμα λαμπρατζιάς σε συγκεκριμένο χώρο, που θα επιθεωρείται από όλες τις αρμόδιες υπηρεσίες. Θα παρέχεται επίσης σωστή ξυλεία από την εκκλησιαστική αρχή ή την τοπική αυτοδιοίκηση, έτσι ώστε να αποφεύγεται η αυθαίρετη συλλογή αντικειμένων.

Μάλιστα κάτω από κάποιες προϋποθέσεις η παραβίαση των προνοιών της νομοθεσίας θα αποτελεί ποινικό αδίκημα.

Αυτή την στιγμή ποινικό αδίκημα αποτελεί το άναμμα φωτιάς, όχι όμως το άναμμα της λαμπρατζιάς. Το άναμμα φωτιάς χωρίς άδεια, σύμφωνα με τον περί Δασών Νόμο του 2012, τιμωρείται με φυλάκιση μέχρι 10 χρόνια ή με πρόστιμο μέχρι €50.000,00 ή και τις δύο ποινές μαζί και σύμφωνα με τον περί Προλήψεως Πυρκαγιών στην Ύπαιθρο Νόμο του 1988 μέχρι 5 χρόνια ή με χρηματική ποινή μέχρι €20.000 ή και τις δύο ποινές μαζί.

Με αυτό τον τρόπο, είπε ο κ. Παπαδόπουλος, το άναμμα της λαμπρατζιάς θα γίνεται σε συγκεκριμένο χώρο, ελεγχόμενα και υπό την επίβλεψη εξουσιοδοτημένου λειτουργού που θα επιτηρεί συγκεκριμένη μέρα, σε συγκεκριμένες ώρες και παραμέτρους.

Κροτίδες

Το έθιμο της λαμπρατζιάς είναι πλέον αλληλένδετο με την χρήση κροτίδων και παράνομων εκρηκτικών υλών. Φαινόμενο το οποίο βρίσκεται σε έξαρση τα τελευταία χρόνια, κυρίως κατά την περίοδο του Πάσχα.

Ενδεικτικό είναι το γεγονός ότι μέχρι τις 17 Μαρτίου του τρέχοντος έτος η αστυνομία προχώρησε στην κατάσχεση  407.000 ειδών πυροτεχνίας εκ των οποίων περίπου οι 406.000 ήταν κροτίδες (οι 405.000 κατασχέθηκαν τις τελευταίες είκοσι μέρες).

Αριθμοί που απέχουν κατά πολύ από τα στοιχεία που καταγράφηκαν τα προηγούμενα χρόνια, καθώς ολόκληρο το 2022 κατασχέθηκαν 13.000 είδη πυροτεχνίας εκ των οποίων οι 8.000 ήταν κροτίδες. Το 2021 κατασχέθηκαν 68.000 είδη πυροτεχνίας, από αυτά περίπου οι 30.000 ήταν κροτίδες. Το 2020 κατασχέθηκαν συνολικά 47.000 είδη πυροτεχνίας εκ των οποίων οι 25.000 περίπου ήταν κροτίδες.

Εάν εξαιρέσεις την περσινή χρονιά, σύμφωνα με τα όσα ανέφερε ο κ. Παπαδόπουλος, τα προηγούμενα χρόνια υπήρχε ύφεση όσον αφορά την μεταφορά, χρήση και κατοχή κροτίδων.

Οδυσσέας Παπαδόπουλος – Πυροτεχνουργός της Αστυνομίας
Το 2022 είχαμε έξι τραυματισμούς κάποιοι από αυτούς ήταν και ενήλικων. Οι τραυματισμοί αυτοί είναι αυτοί που έχουν δηλωθεί, καθώς υπάρχουν και άλλοι που δεν έχουν δηλωθεί.

Εκστρατείες ενημέρωσης

Λαμβάνοντας όλα τα πιο πάνω υπόψη και με αφορμή την Πασχαλινή περίοδο, τόσο η Αστυνομία όσο και η Πυροσβεστική έχουν εκστρατεία για ενημέρωση του κοινού αλλά και αντιμετώπιση δυσάρεστων γεγονότων.

Η εκστρατεία της Αστυνομίας Κύπρου βασίζεται σε τρεις πυλώνες και έχει αρχίσει πριν από περίπου είκοσι μέρες. Η προσπάθεια αυτή θα κορυφωθεί την Μεγάλη Εβδομάδα και θα ολοκληρωθεί την Κυριακή του Θωμά.

Ο πρώτος πυλώνας αναφέρεται στην πρόληψη και ενημέρωση του κοινού με διαλέξεις και διαφωτίσεις, σε σχολεία, κοινωνικά σύνολα και φορείς.

Την ίδια ώρα η Αστυνομία έχει εντατικοποιήσει τις περιπολίες και την παρουσία της σε οδοφράγματα και χώρους που ενδεχομένως να γίνεται παράνομη εισδοχή κροτίδων. Προς τον σκοπό αυτό έχουν δημιουργηθεί ειδικές ομάδες της Αστυνομικής Διεύθυνσης.

Ο τρίτος πυλώνας αναφέρεται στην καταστολή. Μέσα από διάφορες πληροφορίες η Αστυνομία προχωρά σε μεγάλες κατασχέσεις από εμπορία και αποθήκευση κροτίδων, έτσι ώστε να μην φθάσουν στον τελικό χρήστη και κυρίως στους νέους.

Από την πλευρά της η Πυροσβεστική Υπηρεσία έχει προχωρήσει σε διαφώτιση μαθητών και τοπικών αρχών. Έδωσαν οδηγίες για τα μέτρα πυρασφάλειας που θα πρέπει να τηρούνται σε περίπτωση λαμπρατζιάς.

Στην προσπάθεια αυτή σημαντικό ρόλο έχουν να διαδραματίσουν και οι ίδιοι οι γονείς. Ιδιαίτερα αυτή την περίοδο θα πρέπει να επιβλέπουν τα παιδιά και να τους αποτρέπουν από πράξεις που θα θέτουν σε κίνδυνο τις ζωές τόσο των ιδίων όσο και των υπολοίπων.

Οδυσσέας Παπαδόπουλος – Πυροτεχνουργός της Αστυνομίας
Θα πρέπει να έχουν έγνοια για το που βρίσκονται τα παιδιά τους, τι κάνουν, ποιες ώρα απουσιάζουν από το σπίτι και εάν ασχολούνται με περίεργα πράγματα.

Πηγή: alphanews

Send this to a friend