Home ΛΑΡΝΑΚΑ ΑΛΚ: Ασκήσεις για αντιμετώπιση της θαλάσσιας πετρελαϊκής ρύπανσης σε Λάρνακα και Ζύγι
ΑΛΚ: Ασκήσεις για αντιμετώπιση της θαλάσσιας πετρελαϊκής ρύπανσης σε Λάρνακα και Ζύγι

ΑΛΚ: Ασκήσεις για αντιμετώπιση της θαλάσσιας πετρελαϊκής ρύπανσης σε Λάρνακα και Ζύγι

Η Αρχή Λιμένων Κύπρου, στα πλαίσια του Εποπτικού και Ρυθμιστικού της ρόλου, καθώς και των δράσεων ευαισθητοποίησης όσον αφορά στο θέμα της πρόληψης και αντιμετώπισης θαλάσσιας ρύπανσης, και με κύριο γνώμονα την ασφάλεια και την προστασία του περιβάλλοντος, συμμετείχε σε ασκήσεις με θέμα την αντιμετώπιση περιστατικών θαλάσσιας πετρελαϊκής ρύπανσης, οι οποίες πραγματοποιήθηκαν στα λιμάνια Λεμεσού, Λάρνακας και Βασιλικού.

Στις ασκήσεις συμμετείχαν εκπρόσωποι της Διεύθυνσης Ρύθμισης Λιμενικών Θεμάτων της Αρχής Λιμένων Κύπρου, του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών, του Υφυπουργείου Ναυτιλίας, του Τμήματος Περιβάλλοντος καθώς και των Εταιρειών που διαχειρίζονται τους εν λόγω λιμενικούς χώρους.

Συγκεκριμένα:

  • Στο Νέο Λιμάνι Λεμεσού, ο παροχέας θαλάσσιων υπηρεσιών P&O Maritime Logistics, με τη συνδρομή της διαχειρίστριας εταιρείας του τερματικού πολλαπλής χρήσης DP World Limassol Ltd.
  • Στο λιμάνι Λάρνακας η διαχειρίστρια εταιρεία Kition Ocean Port.
  • Στη λιμενική περιοχή Ζυγίου, η διαχειρίστρια εταιρεία του λιμανιού Βασιλικού Τσιμεντοποιία Βασιλικού Δημόσια Εταιρεία Λτδ με τη συνδρομή του παροχέα θαλάσσιων αντιρρυπαντικών υπηρεσιών της εταιρείας VTS Vasiliko Terminal Services.

Κατά τη διάρκεια των ασκήσεων τέθηκε σε εφαρμογή το Σχέδιο Έκτακτης Ανάγκης των Εταιρειών για αντιμετώπιση πετρελαιοκηλίδας που κινείτο από την ξηρά/κρηπίδωμα προς τη θάλασσα με κίνδυνο ρύπανσης του παραλιακού μετώπου των περιοχών.

Ειδικότερα, οι ασκήσεις αφορούσαν εικονικά περιστατικά διαρροής πετρελαιοειδών στη θάλασσα, κατά τη διάρκεια εργασιών πετρέλευσης πλοίων στα κρηπιδώματα των διαχειριστριών εταιρειών.

Και στις τρεις ασκήσεις αρχικά πραγματοποιήθηκε ρίψη φράγματος, με στόχο τον εγκλωβισμό της εικονικής πετρελαιοκηλίδας, ακολούθως, έγιναν προσεγγίσεις από τα αντιρρυπαντικά σκάφη με σκοπό την απάντληση ρυπασμένων υδάτων και την περισυλλογή των επιπλεόντων πετρελαιοκηλίδων και, τέλος, αναπτύχθηκε πλωτό φράγμα πνευστού τύπου, το οποίο και ρυμουλκήθηκε από τα ανωτέρω αντιρρυπαντικά σκάφη,  με σκοπό τον σχηματισμό (U) ως προς τη συγκέντρωση πετρελαιοειδών και τη μετέπειτα περισυλλογή τους με τη βοήθεια skimmer μέσω των σωληνών μεταφοράς πετρελαιοειδών σε δεξαμενή αποθήκευσης, έτσι ώστε να συλλεχθούν από αδειοδοτημένη εταιρεία συλλογής  αποβλήτων.

Εν κατακλείδι, επισημαίνεται ότι σε όλες τις ασκήσεις που πραγματοποιήθηκαν διαφάνηκε πως η ετοιμότητα και των τριών θαλασσίων παροχέων υπηρεσιών αντιρρύπανσης σε περιπτώσεις έκτακτου περιστατικού για την αντιμετώπιση συμβάντων θαλάσσιας πετρελαϊκής ρύπανσης τουλάχιστον επιπέδου 1 (περιστατικό τοπικού χαρακτήρα μικρής κλίμακας), καθώς και τα επίπεδα επαγρύπνησης και άμεσης αντίδρασης για αντιμετώπιση ατυχήματος στις θαλάσσιες λιμενικές περιοχές είναι σε υψηλά επίπεδα.

Send this to a friend