Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ Στο 50% οι ξένοι εργάτες για επιχειρήσεις που δεν βρίσκουν ντόπιους
Στο 50% οι ξένοι εργάτες για επιχειρήσεις που δεν βρίσκουν ντόπιους

Στο 50% οι ξένοι εργάτες για επιχειρήσεις που δεν βρίσκουν ντόπιους

Αυξάνεται στο 50% το ποσοστό των ξένων εργατών που δικαιούται μια επιχείρηση να εργοδοτεί αν δεν μπορεί να βρει ντόπιο ή κοινοτικό προσωπικό και εφαρμόζει συλλογικές συμβάσεις. Αυτό προνοεί μεταξύ άλλων η νέα επικαιροποιημένη πολιτική για την απασχόληση ξένου προσωπικού που υιοθέτησε σήμερα το Υπουργικό Συμβούλιο, την οποία παρουσίασε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων Κυριάκος Κούσιος.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνεδρία του Υπουργικού, ο κ. Κούσιος είπε πως μετά από χρόνια εφαρμογής της στρατηγικής για την απασχόληση ξένου εργατικού δυναμικού έχουν εντοπιστεί οι στρεβλώσεις και αδυναμίες και κρίθηκε αναγκαίο να υπάρξει μια επικαιροποίηση της με στόχο τη διασφάλιση ξένου εργατικού δυναμικού για τις επιχειρήσεις.

Όπως είπε, παραμένει η προτεραιότητα στην αγορά εργασίας στους Κύπριους και κοινοτικούς εργαζομένους και σημείωσε πως μέχρι σήμερα υπήρχε μια σχετική φιλελευθεροποίηση στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα. Σημείωσε πως πλέον θα εφαρμόζονται κάποια κριτήρια που έχουν να κάνουν με την εκταρική γη που κάποιος καλλιεργεί, ή τον αριθμό των ζώων ή ακόμη την φύση της εργασίας.

Οι επιχειρήσεις θα μπορούσαν ως σήμερα να εργοδοτούν ως 30% του δυναμικού τους με ξένο εργατικό δυναμικό. Τώρα, παραμένει το 30% ωστόσο, όταν μια επιχείρηση εφαρμόζει κλαδική ή επιχειρησιακή συλλογική σύμβαση θα μπορεί να εργοδοτεί έως και 50% του προσωπικού της από ξένους, πάντα όμως με την προϋπόθεση όταν δεν μπορεί να βρει ντόπιο ή κοινοτικό εργατικό δυναμικό.

Ο Υπουργός Εργασίας σημείωσε πως αυτή η προσθήκη αφορά και σχετική οδηγία της ΕΕ για να φτάσουν τα κράτη μέλη να έχουν πυκνότητα συλλογικών συμβάσεων μέχρι και 80%, και εξέφρασε την πεποίθηση πως αυτή η προσθήκη θα είναι προς αυτή την κατεύθυνση ώστε να έχουμε συλλογικές συμβάσεις στις επιχειρήσεις που θα βοηθήσουν και την εργατική ειρήνη.

Ο κ. Κούσιος είπε πως με την επικαιροποιημένη στρατηγική, έγινε μια επέκταση στον γεωργοκτηνοτροφικό τομέα και έχουν συμπεριληφθεί και οι επιχειρήσεις ανακύκλωσης και συναφών επαγγελμάτων.

Θεσμοθέτηση συμβουλευτικής επιτροπής για πολιτική εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες

Επίσης, είπε, θεσμοθετείται μια Επιτροπή που απαρτίζεται από τους κοινωνικούς εταίρους και τους λειτουργούς του Υπουργείου Εργασίας, η οποία θα συμβουλεύει τον Υπουργό Εργασίας για τα θέματα πολιτικής εργοδότησης εργατικού δυναμικού από τρίτες χώρες και ταυτόχρονα η Επιτροπή θα δέχεται παράπονα ή καταγγελίες που θα εξετάζει και θα ενημερώνει τον Υπουργό.

«Η θεσμοθέτηση της Επιτροπής έχει πολλά να προσφέρει σε συμβουλευτικό ρόλο στον Υπουργό Εργασίας, για τη διαμόρφωση της πολιτικής αλλά και την εξέταση των συγκεκριμένων παραπόνων που είτε αφορούν κακομεταχείριση είτε αφορούν παράβαση των όρων εργασίας», είπε.

Ο κ. Κούσιος ανέφερε πως με τη νέα στρατηγική κανένας επιχειρηματίας-εργοδότης δεν μπορεί  να εργοδοτεί ξένο εργατικό προσωπικό με όρους που δεν είναι οι ίδιοι με αυτούς που απασχολούνται άτομα σε αντίστοιχους τομείς της επιχείρησης, ώστε να διασφαλιστεί πως θα υπάρχει ισότιμη μεταχείριση.

Είπε πως ο Υπουργός Εργασίας μέχρι σήμερα δεν είχε την ευχέρεια να δίνει κατ΄ εξαίρεση άδειες σε συγκεκριμένες περιπτώσεις όπως για παράδειγμα για μεγάλες επενδύσεις και πλέον με τη νέα στρατηγική δίδεται η δυνατότητα στον Υπουργό να αποφασίζει για παραχώρηση αδειών για συγκεκριμένες επενδύσεις και τομείς.

Στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει λειτουργία μιας εταιρίας τον προηγούμενο χρόνο ώστε να έχουμε το συγκριτικό μέγεθος και τον αριθμό που μπορεί να εργοδοτήσει, η απόφαση για ξένο προσωπικό θα κρίνεται με βάση τις ανάγκες της επιχείρησης, ανέφερε.

Τίθενται ακόμη χρονοδιαγράμματα για την εξέταση των αιτήσεων γιατί δυστυχώς μέχρι σήμερα υπήρχαν καθυστερήσεις, είπε και εξέφρασε την ελπίδα πως πλέον θα επιταχυνθούν οι διαδικασίες.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Κούσιος είπε πως η νέα πολιτική ισχύει από σήμερα και σημείωσε πως τον Φεβρουάριο ο Υπουργός Εσωτερικών έχει εκδώσει ένα διάταγμα, ακολουθώντας την ευρωπαϊκή πολιτική εργασίας, με βάση το οποίο δεν θα μπορούν να εργοδοτούνται αιτητές πολιτικού ασύλου πριν την έγκριση της άδειας τους ή εφόσον δεν έχει παρέλθει μια περίοδος 9 μηνών ώστε να σταματήσει η Κύπρος να αποτελεί ελκυστικό προορισμό για παράνομους μετανάστες.

Σημείωσε ωστόσο πως ο Υπουργός Εσωτερικών αποδέχθηκε όπως το διάταγμα αυτό να ισχύει σε τρεις μήνες και αν χρειαστεί να επεκταθεί για άλλους τρεις μήνες, ούτως ώστε να δοθεί η δυνατότητα στις επιχειρήσεις να εξασφαλίσουν το αναγκαίο προσωπικό.

«Με την πολιτική αυτή αλλά και το διάταγμα του Υπουργού Εσωτερικών καταπολεμούμε ουσιαστικά την αδήλωτη και παράνομη εργασία γιατί δεν θα υπάρχει ανάγκη σε μια επιχείρηση να προσλάβει παράνομα ή αδήλωτο εργαζόμενο», είπε.

Όσον αφορά τις συντεχνίες, ο κ. Κούσιος είπε πως οι Συντεχνίες πρέπει να είναι απόλυτα ικανοποιημένες με τη νέα πολιτική, καθώς ο ίδιος έχει ζητήσει από αυτές παρατηρήσεις και εισηγήσεις. «Πιστεύω ότι δόθηκε η δυνατότητα στο συνδικαλιστικό κίνημα να εκφράσει τις απόψεις του» και υπενθύμισε πως το ζήτημα συζητείται την τελευταία πενταετία. «Εφόσον το συνδικαλιστικό κίνημα διαβάσει προσεκτικά τη νέα πολιτική θα μείνει απόλυτα ικανοποιημένο», κατέληξε.

Send this to a friend