Home Uncategorized Προεδρικές 2023: Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί των υποψηφίων και των επιτελείων τους – Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν

Προεδρικές 2023: Αυτοί είναι οι σχεδιασμοί των υποψηφίων και των επιτελείων τους – Ποιες δυσκολίες αντιμετωπίζουν

Την περασμένη Πέμπτη, 5 Ιανουαρίου 2023, έναν μήνα ακριβώς πριν από τις προεδρικές εκλογές, υπεβλήθησαν επισήμως 14 υποψηφιότητες – τρεις βασικοί υποψήφιοι (Αβ. Νεοφύτου, Α. Μαυρογιάννης, Ν. Χριστοδουλίδης), τέσσερις με αξιώσεις χωρίς όμως ελπίδες να περάσουν στον δεύτερο γύρο (οι ανεξάρτητοι Αχ. Δημητριάδης, Κ. Χριστοφίδης, Γ. Κολοκασίδης και ο υποψήφιος του ΕΛΑΜ, Χρ. Χρίστου) και επτά υποψήφιοι λιγότερο γνωστοί έως και παντελώς άγνωστοι στο εκλογικό σώμα (Λ. Σταύρου, Χ. Αριστοτέλους, Τσ. ντε Πέτρο, Α. Ευστρατίου, Αλ. Σαββίδης, Α. Ζερβίδης, Ι. Κομνηνός).

Στην τελική ευθεία για τις προεδρικές εκλογές, οι μηχανές δουλεύουν πλέον στο φουλ, οι κομματικοί μηχανισμοί (όσοι έχουν) εργάζονται εντατικά νυχθημερόν, βγαίνουν στη μάχη όλα τα όπλα (επικοινωνικές τακτικές, διαφήμιση, εμφανίσεις στα Μίντια και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης, φανερές και μυστικές δημοσκοπήσεις, προσωπικές επαφές, μαζικές συγκεντρώσεις, συντονισμός και οργανωτικοί σχεδιασμοί, επιθέσεις και διεισδύσεις σε άλλους πολιτικούς χώρους, γκρίζες μέθοδοι).

Τα επιτελεία έχουν πλέον κάνει ανάγνωση και καταγραφή των πλεονεκτημάτων και των αδυναμιών του υποψηφίου τους, αλλά και των κύριων αντιπάλων/ανθυποψηφίων, και κορυφώνεται η προσπάθεια να δοθεί έμφαση στα υπέρ και να εξαφανιστούν ή και να διορθωθούν τα κατά.

 

Αβέρωφ Νεοφύτου

«Θα κάνουμε τα πάντα, τίποτα δεν χάθηκε, όλα είναι ρευστά ακόμα», λένε από το επιτελείο Αβέρωφ Νεοφύτου, τονίζοντας ότι η μάχη θα δοθεί μέχρι τελευταία στιγμή και δεν περισσεύει ούτε μία ψήφος, αφού θα μετρήσει σημαντικά στον δεύτερο γύρο των εκλογών η διαφορά μεταξύ πρώτου και δεύτερου υποψήφιου. Στον επικοινωνιακό τομέα, το επιτελείο Νεοφύτου κορυφώνει την εκστρατεία (διαφήμιση στα Μίντια, Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης και διαφημιστικές πινακίδες), οργανώνει τις εμφανίσεις του υποψήφιου και των συνεργατών του σε debate, αλλά και τις σόλο συνεντεύξεις κ.λπ.

 

4423619152605567 ΦΟΥΛΗΣ

 

Μεγάλη προσπάθεια καταβάλλεται για τον καλύτερο δυνατόν συντονισμό στο οργανωτικό κομμάτι: πέρασμα από όσους περισσότερους συλλόγους/στέκια των Συναγερμικών είναι εφικτό, εκδηλώσεις/μαζώξεις με εμφανίσεις στελεχών και προσωπικοτήτων, συγκεντρώσεις επαγγελματικών και κοινωνικών ομάδων, προσωπική/τηλεφωνική επαφή.

Πολιτικά, η έμφαση θα δοθεί στα της Οικονομίας: «Ο Αβέρωφ Νεοφύτου ξέρει και μπορεί να διαχειριστεί καλύτερα (και να δώσει λύσεις/αναμένεται να κάνει τα μαγικά του και να βρεθεί τις επόμενες ημέρες συμφωνία για την ΑΤΑ), σε σχέση με τους άλλους δύο κύριους ανθυποψηφίους του (που αποτελούν ρίσκο και πείραμα), τα σοβαρά ζητήματα της οικονομίας που είναι ήδη εδώ και αναμένεται να χειροτερέψουν μέσα στο 2023».

Σημειώνει με ενδιαφέρον το επιτελείο Νεοφύτου ότι η αντιπολιτευτική πίεση έχει υποχωρήσει πολύ, το τελευταίο διάστημα, από τα κόμματα του Κέντρου. Αυτό ερμηνεύεται ως μια προσπάθεια αποσυσπείρωσης ή τουλάχιστον μη συσπείρωσης των δύο μεγάλων κομμάτων (ΑΚΕΛ, ΔΗΣΥ).

Σε ό,τι αφορά τη γεωγραφία, δεν φαίνεται να υπάρχει πολύ έντονη γεωγραφική διαφοροποίηση των ψηφοφόρων και των ποσοστών – υπάρχει περισσότερο διαφοροποίηση τής πιο οργανωμένης κομματικής βάσης σε σχέση με τη λεγόμενη ανώνυμη ψήφο. Άρα, μεγάλο μέρος της προσπάθειας, με όλους τους επικοινωνιακούς και οργανωτικούς βραχίονες, θα καταβληθεί για την ανώνυμη ψήφο, δηλαδή για τη συναγερμική ψήφο που δεν εμφανίζεται πουθενά (συλλόγους, συγκεντρώσεις, τσάγια) και βρίσκεται κρυμμένη στις αστικές περιοχές, κυρίως σε πολυκατοικίες – αυτό δοκιμάστηκε με επιτυχία τις τελευταίες ημέρες των βουλευτικών εκλογών του 2021.

Το επιτελείο Νεοφύτου εξακολουθεί να αντιμετωπίζει μεγάλες δυσκολίες σε ό,τι αφορά το βεβαρυμένο προφίλ του υποψηφίου έναντι της χαριτωμένης προσωπικότητας που βγάζει ο Χριστοδουλίδης. Τους δυσκολεύει και το γεγονός ότι οι Συναγερμικοί θεωρούν ότι δεν προδίδουν το κόμμα τους εάν ψηφίσουν Χριστοδουλίδη, γι’ αυτό και θα επικεντρωθεί ο μηχανισμός του Συναγερμού στο ότι δεν θα πρέπει να βγει διχασμένο ή και εξευτελισμένο το κόμμα μέσα από αυτές τις εκλογές.

Σε αντίθεση με άλλες εκλογικές αναμετρήσεις, αυτή τη φορά ο ΔΗΣΥ δεν ξεκίνησε με πλήρη συσπείρωση της μεγάλης δεξαμενής των Συναγερμικών και να προσθέτει από άλλους χώρους, έχει ακόμα πολύ δρόμο μπροστά του για να μαζέψει τους ψηφοφόρους του. «Υπάρχει κούραση, ήταν μακρύς και πολύ δύσκολος ο δρόμος, αλλά αποδίδει η προσπάθεια, παρατηρούμε αύξηση μήνα με τον μήνα, γι’ αυτό συνεχίζουμε μέχρι τέλους», μας λέχθηκε χαρακτηριστικά από ηγετικό στέλεχος τού Συναγερμού, προσθέτοντας ότι «εμείς διαπιστώνουμε ότι η εικόνα που λαμβάνουμε από τις επαφές μας, δεν ταιριάζει με το δημοσκοπικό αποτύπωμα».

«Υπάρχει ένα μεγάλο ερωτηματικό για το τι θα βγάλει η πραγματική κάλπη, πόσοι θα πάνε στο τέλος να ψηφίσουν και τι θα ψηφίσουν σε σχέση με το τι λένε σήμερα ότι θα ψηφίσουν», συμπλήρωσε το ίδιο στέλεχος.

 

Ανδρέας Μαυρογιάννης

Το τελευταίο διάστημα πήρε τα πάνω του το επιτελείο Ανδρέα Μαυρογιάννη – οι δημοσκοπήσεις (όχι μόνον οι δικές του) τον δείχνουν δεύτερο στη σειρά. «Η αισιοδοξία είναι κολλητική, ο μηχανισμός του ΑΚΕΛ έχει ξυπνήσει, τρέχει εκστρατεία από σπίτι σε σπίτι, man to man μαρκάρισμα», είπε χαρακτηριστικά στον «Π» ηγετικό στέλεχος του ΑΚΕΛ, προσθέτοντας χαρακτηριστικά ότι «οι Ακελικοί έχουν πια συνηθίσει το στυλ του υποψηφίου που στηρίζει το κόμμα τους – αρχικά τους ξένιζε το ίλαρο ύφος και οι ήπιοι/ποιητικοί τόνοι, η τεχνοκρατική προσέγγιση και η αφοπλιστική, έως πολιτικά αφελής, ειλικρίνεια».

 

4423619556908195 ΜΑΥΡΟΓΙΑΝΝΗΣ

 

«Έχει και ο ίδιος χαλαρώσει, σήμερα του βγαίνει αβίαστα το χιούμορ, μιλά πιο πολιτικά, έμαθε να συμπεριφέρεται κάπως επικοινωνιακά», σημείωσε το ίδιο στέλεχος. Φαίνεται να πιάνει τόπο η απομάκρυνση από το κάδρο της δημόσιας σφαίρας των Ακελικών στελεχών και η προσέγγιση στο λεγόμενο δημοκρατικό κέντρο (μακαριακοί, Εδεκίτες/κεντροαριστεροί που δεν είναι της εθνικιστικής γραμμής, Δηκοϊκοί/κεντροδεξιοί ανέντακτοι που θεωρούν τους Νεοφύτου – Χριστοδουλίδη ως συνέχεια του Αναστασιάδη και της διακυβέρνησής του).

Το επιτελείο Μαυρογιάννη θα επικεντρωθεί μέχρι την 5η Φεβρουαρίου στην ενίσχυση του προφίλ του υποψήφιου ως πολιτική προσωπικότητα (statesman), που φαίνεται και είναι ανεξάρτητος (δεν είναι δεμένος χειροπόδαρα από το ΑΚΕΛ), που πλαισιώνεται από ικανούς τεχνοκράτες (χωρίς πολιτικές εξαρτήσεις) που ξέρουν καλά από Οικονομία, όπως είναι οι Σωφρόνης Κληρίδης και Άδωνης Πηγασίου, Λάζαρος Λαζάρου (σε αυτή την ομάδα δεν θα είναι η Άννα Θεολόγου και ο Στέλιος Πλατής) και δεν έχουν τα «κολλήματα» του ΑΚΕΛ που είναι και η αχίλλειος πτέρνα της υποψηφιότητας Μαυρογιάννη (για να καθησυχαστούν οικονομικοί παράγοντες), καθώς και στην εντιμότητα, αλλά και την αποτελεσματικότητα τού υποψηφίου (το ότι είναι ευγενικός και ήρεμος δεν σημαίνει ότι δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα αυστηρός και αποφασιστικός).

Επιπλέον, σε αυτό το τελευταίο μίλι της προεκλογικής περιόδου, θα δοθεί έμφαση στην κυβερνησιμότητα (συγκεκριμένες δράσεις για το τι ακριβώς θα κάνει μόλις αναλάβει την προεδρία της Δημοκρατίας, ώστε να φανεί από την πρώτη στιγμή η αλλαγή) και στα θέματα διαφάνειας/διαφθοράς. Θα κορυφωθεί η κριτική στο ζήτημα τής (μη) ανεξαρτησίας του -προερχόμενου από τον Συναγερμό- δίδυμου τής Γενικής Εισαγγελίας (Σαββίδης – Αγγελίδης).

Στο ΑΚΕΛ θεωρούν ότι τα αποτελέσματα των τελευταίων δημοσκοπήσεων που δείχνουν τον Μαυρογιάννη στη 2η θέση, ότι δηλαδή μπορεί να περάσει στον δεύτερο γύρο των εκλογών, πείθουν ψηφοφόρους τους που δήλωναν ότι θα ψηφίσουν Χριστοδουλίδη από αβερωφοφισμό (παρά να βγει Πρόεδρος ο Νεοφύτου καλύτερα να βγει ο Χριστοδουλίδης) να επιστρέψουν πίσω.

Όπως χαρακτηριστικά σημειώνουν από το επιτελείο Μαυρογιάννη, «δίνεται μεγάλη μάχη με την παράσταση νίκης, με το ότι δηλαδή πείσθηκε η κοινωνία ότι Πρόεδρος θα είναι ο Χριστοδουλίδης, ενώ είναι όλα ανοικτά τα ενδεχόμενα, δεν τέλειωσαν οι εκλογές, μπορεί να γίνει η ανατροπή».

 

Νίκος Χριστοδουλίδης

Το επιτελείο Χριστοδουλίδη ασχολείται αυτό το διάστημα με ένα μόνον θέμα – το οργανωτικό κομμάτι. Ζητούνται και καταγράφονται από όλες τις περιοχές, ποιοι είναι οι ψηφοφόροι Χριστοδουλίδη και στήνονται συνεργεία (από έμπειρα στελέχη των κομμάτων, γίνονται σεμινάρια σε εθελοντές) για όλα τα εκλογικά κέντρα, τα οποία θα αποτελούνται από τρεις βάρδιες ώστε να υπάρχει συνεχής παρακολούθησης των ψηφοφόρων την ημερα των εκλογών (ποιοι ψήφισαν μέχρι το μεσημέρι, ποιος θα επικοινωνήσει με ποιον για να τον πείσει/μεταφέρει να ψηφίσει το απόγευμα). Η τρίτη βάρδια θα είναι υπεύθυνη για την καταμέτρηση.

 

4423619868586107 ΧΡΙΣΤΟΔΟΥΛΙΔΗΣ

 

Το επιτελείο Χριστοδουλίδη ανησυχεί για τη λεγόμενη χαλαρή ψήφο, δηλαδή τους πολίτες που σήμερα δηλώνουν ότι θα ψηφίσουν Χριστοδουλίδη αλλά στο τέλος δεν θα πάνε στην κάλπη. Επιπλέον, ανησυχεί και για τις αποτελεσματικές «επιθέσεις» Μαυρογιάννη προς τους ψηφοφόρους του λεγόμενου κέντρου, που γίνονται το τελευταίο διάστημα (γι’ αυτό και θεωρεί ότι δεν βοηθούν καθόλου αλαζονικές συμπεριφορές Δηκοϊκών στελεχών που θεωρούν ότι έχουν ήδη πάρει την εξουσία, όπως και οι διαγραφές Σιζόπουλου).

Στα θετικά περιλαμβάνει το επιτελείο το ότι «το ποσοστό των Συναγερμικών που στηρίζει Χριστοδουλίδη δεν φαίνεται από τις δημοσκοπήσεις να διαφοροποιείται. Επίσης, η παράσταση νίκης έδωσε ώθηση σε κάποιοια πρόσωπα (που κρατούσαν και τα δυο σχοινιά) να εμφανιστούν στο επιτελείο χωρίς τους ενδιοιασμούς και τον φόβο του παρελθόντος, ενώ οι επιθέσεις που δέχεται ο υποψήφιος, συσπειρώνουν/πορώνουν (κυρίως νεαρούς) υποστηρικτές του Χριστοδουλίδη, με αποτέλεσμα την εντατικοποίηση των προσπαθειών τους».

Το επιτελείο Χριστοδουλίδη τρέχει ταυτόχρονα τρεις κυλιόμενες έρευνες κοινής γνώμης (από διαφορετικές εταιρείες) και κάθε Παρασκευή γίνεται αξιολόγηση των αποτελεσμάτων – περίπου δίνουν τα ίδια αποτελέσματα, 10+ ποσοστιαίες μονάδες διαφορά από τον δεύτερο που είναι ο Μαυρογιάννης.

Τις επόμενες ημέρες, ο Νίκος Χριστοδουλίδης θα κάνει ανακοινώσεις για την Οικονομία, θα επισκεφθεί νοσοκομεία με συγκεκριμένες/στοχευμένες δηλώσεις για τομείς της Υγείας, θα μιλήσει σε πέντε τελικές συγκεντρώσεις (μία ανά επαρχία), όχι όμως σε μεγάλους χώρους, θα ανακοινώσει το πρόγραμμα διακυβέρνησής του των πρώτων 100 ημερών, θα εμφανίζει σταδιακά προσωπικότητες από διάφορους χώρους (πολιτικούς, επιχειρηματικούς και άλλους) που τον υποστηρίζουν.

 

Αχιλλέας, Κολοκασίδης, Χριστοφίδης

Σε ό,τι αφορά τους τέσσερις υποψήφιους που δεν έχουν ελπίδες να περάσουν στον δεύτερο γύρο των εκλογών, αλλά θα αποτελούν μήλον της έριδος από το βράδυ της 5ης Φεβρουαρίου, τα πράγματα δυσκολεύουν όσο πλησιάζουμε προς τις προεδρικές εκλογές.

Έχει ήδη αρχίσει να λειτουργεί η θεωρία της χαμένης ψήφου και έχουν να παλέψουν με τη χαλαρή ψήφο (αυτοί που δηλώνουν υποστηρικτές αλλά στο τέλος δεν πάνε να ψηφίσουν).

Μεγάλο πρόβλημα, σύμφωνα με συνεργάτες υποψηφίων, είναι και η οικονομική πτυχή της προεκλογικής εκστρατείας, το μπάτζετ αυτή τη φορά φαίνεται να ανέβηκε πολύ ψηλά (δεν κρύβονται οι στρατιές εμμίσθων στα επιτελεία κάποιων υποψηφίων) και δεν υπάρχει χρηματοδότηση για τους λεγόμενους μικρούς (για τους τρεις ανεξάρτητους – το ΕΛΑΜ παίρνει κρατική χορηγία).

Σε αυτή την τελική ευθεία, ο Αχιλλέας Δημητριάδης θα επικεντρωθεί στο Κυπριακό και το Δίκαιο Κράτος, ο Γιώργος Κολοκασίδης στο Κυπριακό και την κομματοκρατία/διαφθορά, ο Κωνσταντίνος Χριστοφίδης στο Κυπριακό/ΝΑΤΟ, την Παιδεία, την Πράσινη Ενέργεια και τη διαφάνεια/διαφθορά, και ο Χρίστος Χρίστου (ΕΛΑΜ) στο Κυπριακό και το Μεταναστευτικό.

Οι τρεις ανεξάρτητοι υποψήφιοι -Δημητριάδης, Κολοκασίδης, Χριστοφίδης- δουλεύουν με προσωπικές επαφές, μικρές συγκεντρώσεις, και με εμφανίσεις στα Μίντια και τα Μέσα Κοινωνικής Δικτύωσης.

 

 

Send this to a friend