Προβλήματα σε ηλεκτρικές συσκευές από διακοπή ρεύματος- Τι πρέπει να γνωρίζετε
Ευρύτερο προβληματισμό και ανησυχία προκαλεί η πρόθεση εργαζομένων της ΑΗΚ και συγκεκριμένα στην Μονάδα Ηλεκτροπαραγωγής Δεκέλιας για απεργιακά μέτρα που θα έχει ως αποτέλεσμα την μείωση της παροχής ρεύματος.
Για να αποτραπεί το μπλακ αουτ είναι προγραμματισμένο να κόβεται το ρεύματα ανά 30λεπτο περίπου 17:00 -21:00 στις επαρχίες Λευκωσίας, Λάρνακα και Αμμοχώστου.
Σε αυτές περιλαμβάνονται συσκευές που όλοι έχουμε στο σπίτι μας ή στο γραφείο, όπως ένας ηλεκτρονικός υπολογιστής, μία τηλεφωνική συσκευή, μία ηλεκτρική κουζίνα, ένα ψυγείο, μία τηλεόραση κ.ο.κ.
Αν και οι περισσότερες σύγχρονες ηλεκτρικές συσκευές ενσωματώνουν κυκλώματα σταθεροποίησης τάσης προκειμένου να μην προκληθεί πρόβλημα από κάποια διαταραχή, εντούτοις, η προστασία αυτή πολλές φορές δεν είναι αρκετή. Συχνά μάλιστα προτείνεται η αποσύνδεση των συσκευών μας από την πρίζα κατά τη διάρκεια διακοπών ρεύματος, κάτι που δεν είναι πάντα εφικτό και σίγουρα καθόλου πρακτικό.
Όταν η ηλεκτρική τροφοδοσία επανέρχεται μετά από μια διακοπή, περνάει από μια κατάσταση κύματος. Αυτό το “παλιρροϊκό” κύμα ηλεκτρισμού μπορεί να προκαλέσει βλάβη στις συσκευές που είναι ενεργοποιημένες.
Πτώση τάσης
Το ηλεκτρικό σύστημα μπορεί να υποστεί βλάβη ή σοβαρή μείωση της τάσης, ιδιαίτερα κατά τη διάρκεια του θερμών μηνών του καλοκαιριού, όταν ο κλιματισμός επιβαρύνει το ηλεκτρικό δίκτυο. Τα κανονικά 105 έως 120 volts πέφτουν κάτω από 90 volts για δευτερόλεπτα ή λεπτά. Αυτό κάνει τους ηλεκτροκινητήρες να λειτουργούν ανεπαρκώς ή καθόλου.
Αυξομειώσεις τάσης
Η τάση της γραμμής μπορεί να αυξηθεί, προκαλώντας την κανονική γραμμή 110 volt με 200 volt ή περισσότερο για σύντομες περιόδους. Αυτό μπορεί να συμβεί μετά από διακοπές, από αστραπές ή από άλλες αιτίες. Οι έντονες αυξομειώσεις της τάσης μπορούν να καταστρέψουν ή να προκαλέσουν σοβαρές βλάβες στις περισσότερες ηλεκτρικές συσκευές.
Τι πρέπει όμως να κάνουμε προκειμένου να μην έχουμε ανεπιθύμητα αποτελέσματα;
Πολύπριζα ασφαλείας
Μια πολύ δημοφιλής λύση είναι τα πολύπριζα ασφαλείας (Surge Protection, Surge Arrest), που όμως δεν αποτελούν πανάκεια. Ορισμένα από αυτά διαθέτουν ενσωματωμένη αυτόματη ασφάλεια για προστασία από την υπερφόρτωση του κυκλώματος και ενδεχόμενη ζημιά στα καλώδια. Σημειώνεται ότι τα περισσότερα πολύπριζα ασφαλείας της αγοράς δεν προστατεύουν τις συσκευές μας από τυχόν μεταβολές τάσεως του δικτύου και συχνά μπορεί να σημειωθούν σοβαρά προβλήματα εξαιτίας αμφίβολης ποιότητας κατασκευής.
Συσκευή αδιάλειπτης τροφοδότησης ισχύος – UPS
Το πολύπριζο προστασίας θα προστατέψει τις ηλεκτρονικές μας συσκευές από μία στιγμιαία υπέρταση, όμως, ένα UPS (Uninterruptible Power Supply) είναι αυτό που θα κρατήσει τις συσκευές μας ενεργές και προστατευμένες ακόμη και όταν δεν υπάρχει ρεύμα.
Τα τελευταία χρόνια τα UPS σημειώνουν σημαντική επιτυχία χάρη στις δυνατότητές τους και τις σημαντικά μειωμένες τιμές τους συγκριτικά με το παρελθόν. Το μεγάλο πλεονέκτημά τους είναι η εξασφάλιση σταθερής τάσης και αδιάλειπτης παροχής ισχύος σε περίπτωση διακοπής ρεύματος. Αυτό το πετυχαίνουν κυρίως χάρη στην μπαταρία που περιλαμβάνει κάθε μονάδα UPS και η οποία ανάλογα με το μοντέλο, έχει διάρκεια ζωής τουλάχιστον ενός έτους.
Φυσικά δεν είναι όλα τα UPS ίδια και οι διαφορές τους έγκεινται στο μέγεθός τους, τον αριθμό των πριζών (schuko), στο χρόνο απόκρισης μετά από κάποια διακοπή ή αυξομείωση ρεύματος και στο φορτίο προστασίας, με την αντίστοιχη διακύμανση στο κόστος τους.
Η συνηθέστερη χρήση ενός UPS στο σπίτι, είναι όταν το συνδέουμε με έναν υπολογιστή προκειμένου να μην υπάρξει πρόβλημα με τη λειτουργία του σε περίπτωση έντονων αυξομειώσεων της τάσης. Επίσης, η χρήση ενός UPS μας δίνει περιθώριο μερικών λεπτών για να αποθηκεύσουμε κάποια εργασία μας που βρίσκεται σε εξέλιξη ή να απενεργοποιήσουμε με ασφάλεια κάποια ηλεκτρονική συσκευή, σε περίπτωση πλήρους διακοπής ρεύματος.
Αντίστοιχα, εξασφαλίζει ότι δεν θα προκληθεί κάποια ζημιά στις συσκευές που συχνά βρίσκονται στο σαλόνι μας, όπως η τηλεόραση, το home cinema, η κονσόλα βιντεοπαιχνιδιών και το στερεοφωνικό σύστημα, σε περίπτωση έντονης αυξομείωσης της τάσης ή διακοπής/επαναφοράς του ρεύματος.
Πληροφορίες από Skourtz.gr