«Μάχη» μανιταράδων με φίνες στην Αργάκα – «Στόλισαν» φίδι με μανιτάρια (βίντεο)
Με τα συνηθισμένα «παρατράγουδα» συνοδεύτηκε η έναρξη των εξορμήσεων του κοινού για συλλογή μανιταριών.
Συγκεκριμένα, σε γκρουπ σε μέσα κοινωνικής δικτύωσης άρχισαν οι αντιπαραθέσεις σχετικά με τις περιοχές που εντοπίζουν τα μανιτάρια, ενώ στην εξίσωση μπήκαν και οι… φίνες.
Φωτογραφίες και βίντεο που αναρτήθηκαν σε συγκεκριμένη σελίδα καταγράφουν φίνα «στολισμένη» με μανιτάρια. Αρχικά είχαν δημοσιευτεί μόνο φωτογραφίες αλλά πολλά μέλη της ομάδας θεώρησαν ότι ήταν προϊόν φωτομοντάζ. Στη συνέχεια δημοσιεύτηκαν βίντεο από τον εντοπισμό της φίνας στην περιοχή της Αργάκας.
Υπενθυμίζεται ότι το Τμήμα Δασών σε ανάρτηση προειδοποιεί ότι απαγορεύεται η χρήση εργαλείων για σκοπούς ανεύρεσης ή/και συλλογής μανιταριών.
Ειδικότερα, διευκρινίζει ότι:
Πολλοί συλλέκτες στην προσπάθεια τους να είναι πιο αποτελεσματικοί χρησιμοποιούν εργαλεία κυρίως τσουγκράνες (χτενιές), για απομάκρυνση της φυλλάδας που σκεπάζει τα μανιτάρια. Η πρακτική αυτή απαγορεύεται ρητά από τον περί Δασών Νόμο και σε περίπτωση καταδίκης, επιφέρει ποινή φυλάκισης μέχρι ένα (1) έτος ή χρηματική ποινή μέχρι πέντε χιλιάδες ευρώ (€5.000,00) ή και τις δύο (2) αυτές ποινές.
Ο εντοπισμός των μανιταριών πρέπει να γίνεται μετά από προσεκτική παρατήρηση, από συλλέκτες που είναι σε θέση να αναγνωρίζουν τα εδώδιμα είδη από τα δηλητηριώδη. Κατά τη συλλογή, να αφαιρείται η φυλλάδα που βρίσκεται πάνω από το μανιτάρι και στη συνέχεια να αφαιρείται με προσεκτικές κινήσεις με το χέρι. Εναλλακτικά, το μανιτάρι μπορεί να κόβεται με μαχαίρι λίγο πάνω από το έδαφος. Ακολούθως να γίνεται επανατοποθέτηση της φυλλάδας που μετακινήθηκε.
Η συλλογή πρέπει να γίνεται με προσοχή και με σεβασμό προς τη φύση. Εκείνο που έχει μεγαλύτερη σημασία δεν είναι τόσο αν θα συλλεχθεί ή όχι το μανιτάρι (καρπός) όσο να μην καταστραφεί ο παραγωγικός μύκητας που βρίσκει προστασία κάτω από τη φυλλάδα.
Είναι πολύ σημαντικό να συλλέγονται μόνο τα ώριμα μανιτάρια τα οποία έχουν απελευθερώσει μεγάλο αριθμό σπορίων, εξασφαλίζοντας έτσι την αναπαραγωγή τους και τα επόμενα χρόνια.
Το Τμήμα Δασών απευθύνει θερμή έκκληση στο κοινό να εφαρμόζει τις σωστές πρακτικές εντοπισμού και συλλογής και να αναφέρει τυχόν παραβάσεις στον πλησιέστερο Δασικό Σταθμό. Η σαρωτική απομάκρυνση της φυλλάδας προκαλεί ζημιά στο δασικό οικοσύστημα αφού θανατώνει και τα μικρά μανιτάρια που πρόκειται να βλαστήσουν, καθώς και μικροοργανισμούς και φυτά της περιοχής, ενώ ταυτόχρονα, υποβαθμίζει αισθητικά το δάσος.
Πηγή: Sigmalive