Ελεύθεροι οι κάτοικοι Χερσώνας: Χωρίς νερό και ίντερνετ αλλά με χαμόγελο
Από τον περασμένο Μάρτιο, όταν οι ρωσικές δυνάμεις κατέλαβαν την πόλη της Χερσώνας, ο αέρας στην περιοχή έγινε αποπνιχτικός, βαρύς, «ξένος».
Εδώ και ένα 24ωρο, τα πάντα άλλαξαν. Οι κάτοικοι της Χερσώνας δεν έχουν νερό να πλυθούν, παγώνουν στα σπίτια τους από την έλλειψη ενέργειας, δεν έχουν ίντερνετ για να επικοινωνούν με τον έξω κόσμο. Παρόλα αυτά, παρ’ ότι δεν διαθέτουν ούτε τα βασικά που θεωρεί δεδομένα ο σύγχρονος κόσμος, ένα τεράστιο χαμόγελο και δάκρυα χαράς έχουν «καταλάβει» το πρόσωπό τους. Ο αέρας της ελευθερίας είναι πλέον δικός τους, η πόλη τους είναι πλέον δική τους και ο ρωσικός ζυγός δεν βαραίνει τις ψυχές τους. Χρειάζεται ωστόσο πολύς δρόμος, μέχρι να πουν «νικήσαμε»…
Συνεργείο του CNN μπήκε στην απελευθερωμένη πόλη το Σάββαο και κατέγραψε μία εορταστική ατμόσφαιρα, αλλά και μία σκληρή πραγματικότητα. Καθώς το συνεργείο έκανε ζωντανό πλάνο στην κεντρική πλατεία της Χερσώνας, κάποιοι από το πλήθος των ντόπιων τραγούδησαν τον εθνικό ύμνο, ενώ άλλοι φώναξαν «Slava Ukrayini!». – δόξα στην Ουκρανία, κάνοντας πατριωτικό χαιρετισμό. «Αισθανόμαστε ελεύθεροι, δεν είμαστε σκλάβοι, είμαστε Ουκρανοί», είπε η Όλγα στο CNN.
“This is what liberation looks like, this is what liberation feels like”
Euphoric crowds burst into song as @NicRobertsonCNN reports from the newly liberated Ukrainian city of Kherson https://t.co/pBebILxCci pic.twitter.com/X3sNAIfom1
— CNN International (@cnni) November 12, 2022
Όταν τα ρωσικά στρατεύματα εισήλθαν στην αρχή του πολέμου, η πόλη προσπάθησε να αντισταθεί: άνθρωποι απομακρύνθηκαν, βασανίστηκαν, εξαφανίστηκαν, είπαν οι κάτοικοι. «Ήμασταν τρομοκρατημένοι από τον ρωσικό στρατό, τρομοκρατηθήκαμε από στρατιώτες που μπορεί να έρθουν ανά πάσα στιγμή στο σπίτι μας, στο σπίτι μας – απλώς μπορούσαν να ανοίξουν την πόρτα, σαν να μένουν εδώ και να κλέψουν, να απαγάγουν, να βασανίσουν», είπε η Όλγα.
Γιορτή την κεντρική πλατεία
Αλλά τώρα, ο κόσμος συρρέει στην κεντρική πλατεία της πρόσφατα απελευθερωμένης πόλης, τυλιγμένος με ουκρανικές σημαίες, τραγουδώντας και φωνάζοντας «Ελευθερία για την Ουκρανία». «Όλοι εδώ γιορτάζουν στην πλατεία εδώ. Οι άνθρωποι φορούν την ουκρανική σημαία, αγκαλιάζουν τους στρατιώτες, έχουν βγει για να δουν πώς είναι να έχεις ελευθερία», είπε η Κατερίνα, η οποία περιέγραψε την απελευθέρωση ως την «καλύτερη μέρα» της ζωής της, μετά από οκτώ μήνες υπό ρωσική κατοχή. «Η πόλη μας είναι ελεύθερη, ο δρόμος μου είναι ελεύθερος», είπε στο CNN.
Ένας άλλος ντόπιος κάτοικος με το όνομα Άντριου είπε ότι ήταν πολύ χαρούμενος που είδε Ουκρανούς στρατιώτες. «Νομίζω ότι πολλοί άνθρωποι σκοτώθηκαν εδώ. Απλώς δεν το γνωρίζουμε ακόμα».
Πέντε ημέρες σκληρής δουλειάς
Ένας Ουκρανός στρατιώτης των Ειδικών Δυνάμεων, ο οποίος έδωσε το όνομά του μόνο ως Ντάνιελ, είπε στο CNN πώς η μονάδα του ήταν η πρώτη που έφτασε στη Χερσώνα. «Ο διοικητής μου έβαλε τη σημαία στην κορυφή του κτιρίου», είπε. «Ήταν μια πραγματική έκρηξη για εμάς, τελικά. Πριν από τις 11 Νοεμβρίου, ήταν πέντε μέρες σκληρής δουλειάς, πραγματικά σκληρής δουλειάς. Οι Ουκρανοί στρατιώτες, όπως πάντα, μόλις επιβεβαίωσαν ξανά ότι είναι ισχυρότεροι από τους Ρώσους». Πρόσθεσε ότι οι άμαχοι στη Χερσώνα είναι οι «πραγματικοί ήρωες» που άντεξαν τόσο πολύ κάτω από τη ρωσική κατοχή. «Δεν μπορώ να φανταστώ πόσο χαρούμενοι είναι αυτή τη στιγμή», είπε.
Την Παρασκευή, η Ρωσία ανακοίνωσε ότι αποσύρθηκε από τη δυτική όχθη του ποταμού Ντνίπρο στη στρατηγική νότια περιοχή Χερσώνα, αφήνοντας την ομώνυμη περιφερειακή πρωτεύουσα και τις γύρω περιοχές στους Ουκρανούς.
Η υποχώρηση αντιπροσωπεύει ένα σημαντικό πλήγμα για την πολεμική προσπάθεια του Πούτιν στην Ουκρανία. Η Χερσώνα ήταν η μόνη ουκρανική περιφερειακή πρωτεύουσα που είχαν καταλάβει οι ρωσικές δυνάμεις από την εισβολή του Φεβρουαρίου. Η αποχώρησή τους ανατολικά κατά μήκος του Δνείπερου παραχωρεί μεγάλες εκτάσεις γης που η Ρωσία έχει καταλάβει από τις πρώτες μέρες του πολέμου και που ο Πούτιν είχε ανακηρύξει επίσημα ως ρωσικό έδαφος μόλις πριν από πέντε εβδομάδες.
Πηγή: skai.gr. CNN