Το πρόβλημα της σεξουαλικής κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο εξετάστηκε σε υψηλού επιπέδου εκδήλωση, με τη συμμετοχή ΥΠΕΞ
Το πρόβλημα της σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης παιδιών στο διαδίκτυο εξετάστηκε κατά τη διάρκεια διαδικτυακής εκδήλωσης στο πλαίσιο της 77ης Γενικής Συνέλευσης των Ηνωμένων Εθνών, που συνδιοργανώθηκε από την Κυπριακή Δημοκρατία, τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Ειδική Εκπρόσωπο του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη βία κατά των παιδιών, του Συμβουλίου της Ευρώπης και της οργάνωσης Hope for Children.
Οι συμμετέχοντες στην εκδήλωση με τίτλο «Προκλήσεις της σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών στο διαδίκτυο» εξέτασαν επίσης ελλείψεις στα υφιστάμενα πλαίσια, τρόπους αντιμετώπισής τους, καθώς και νέες εξελίξεις στις προσπάθειες για την καταπολέμηση αυτών των εγκλημάτων. Ειδικότερα, το συνέδριο εξέτασε την ανάπτυξη νομικών και πολιτικών πλαισίων και στρατηγικών προστασίας για την αποτελεσματική πρόληψη και εξάλειψη νέων και αναδυόμενων μορφών διαδικτυακής σεξουαλικής εκμετάλλευσης και κακοποίησης, με τρόπο που να ανταποκρίνεται στο φύλο και να είναι φιλικό προς τα παιδιά.
Προσφωνώντας την εκδήλωση, ο Υπουργός Εξωτερικών Ιωάννης Κασουλίδης, σε μαγνητοσκοπημένο του μήνυμα, είπε ότι η δραματική αύξηση της διαδικτυακής σεξουαλικής βίας και εκμετάλλευσης παιδιών αποτελεί ανησυχητική τάση στον ταχέως μεταβαλλόμενο κόσμο μας.
Σημείωσε ότι η διεθνής κοινότητα έχει την ευθύνη να αναλάβει δράση, προσθέτοντας ότι τα δεδομένα έχουν δείξει ότι η διαδικτυακή σεξουαλική βία και εκμετάλλευση παιδιών επηρεάζει όλους. «Αυτό απαιτεί επειγόντως συντονισμένη δράση», είπε.
Λέγοντας ότι η Κύπρος θέτει ως προτεραιότητα την προστασία των παιδιών από τη σεξουαλική κακοποίηση και εκμετάλλευση, συμπεριλαμβανομένης της διαδικτυακής σεξουαλικής βίας, σημείωσε ότι το κράτος αναγνωρίζει πλήρως τη σημασία της πρόληψης και ως εκ τούτου εστίασε την προσοχή του στην προώθηση της σεξουαλικής αγωγής στα σχολεία.
Υπενθυμίζοντας ότι η κυβέρνηση της Κύπρου βρίσκεται στη διαδικασία προσδιορισμού των κορυφαίων προτεραιοτήτων της για την προώθηση της υποψηφιότητάς της για εκλογή στο Συμβούλιο Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του ΟΗΕ για την περίοδο 2025-2027, ανέφερε ότι η προστασία των δικαιωμάτων των παιδιών θα είναι ένας από τους κύριους πυλώνες σε αυτή την προσπάθεια.
«Θα χρησιμοποιήσουμε τη φωνή μας για να συγκεντρώσουμε όλους τους εταίρους, τις κυβερνήσεις και την κοινωνία των πολιτών για να οικοδομήσουμε γέφυρες, να εντοπίσουμε κενά και να διαμορφώσουμε λύσεις», κατέληξε ο κ. Κασουλίδης.
Η Υπουργός Νεολαίας των Ηνωμένων Αραβικών Εμιράτων, Shamma Al Mazrui, δήλωσε ότι η χώρα της εργάζεται ακούραστα για να ενισχύσει την προστασία των παιδιών, η οποία είναι υψίστης σημασίας. Πρόσθεσε ότι τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα προστατεύουν τα παιδιά επιβάλλοντας νόμους για την προστασία τους και τα ενδυναμώνουν παρέχοντας εκπαίδευση, καλή υγεία κ.λπ.
Τόνισε ότι οι εγχώριες προσπάθειες πρέπει να υποστηριχθούν και να συμπληρωθούν από περιφερειακή και διεθνή συνεργασία και κοινές προσπάθειες.
Αναφέρθηκε και στον ρόλο της τεχνικής νοημοσύνης.
«Η τεχνολογία είναι εκεί», είπε, προσθέτοντας ότι «πρέπει να πείσουμε και άλλους να χρησιμοποιήσουν την τεχνητή νοημοσύνη για να προστατεύσουμε τα παιδιά μας από τους κινδύνους του διαδικτύου».
Η Ειδική Αντιπρόσωπος του Γενικού Γραμματέα του ΟΗΕ για τη βία κατά των παιδιών, Najat Maalla M’jid, δήλωσε ότι ο τερματισμός του εγκλήματος της διαδικτυακής σεξουαλικής βίας δεν μπορεί να περιμένει.
Το διαδίκτυο, είπε, προσφέρει τεράστιες δυνατότητες στα παιδιά για εκπαίδευση και κοινωνικοποίηση αλλά σημείωσε ότι γνωρίζουμε επίσης ότι τα παιδιά σε όλο τον κόσμο βιώνουν ή γίνονται μάρτυρες πολλών μορφών σεξουαλικής βίας στο διαδίκτυο.
«Ο χρόνος τρέχει», τόνισε, προσθέτοντας ότι απομένουν λιγότερο από 8 χρόνια για να τηρηθεί η υπόσχεση για τερματισμό της βίας κατά των παιδιών έως το 2030, για πρόληψη και τερματισμό της διαδικτυακής σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης παιδιών.
Πρέπει να κάνουμε περισσότερα, να δράσουμε μαζί, καλύτερα και πιο γρήγορα, κατέληξε.
Η Regina Jensdóttir, Επικεφαλής του Τμήματος Δικαιωμάτων του Παιδιού και Συντονίστρια του Συμβουλίου της Ευρώπης για τα Δικαιώματα του Παιδιού παρουσίασε τη δράση και το ρόλο του Συμβουλίου της Ευρώπης στην πρόληψη και προστασία των παιδιών από τη διαδικτυακή σεξουαλική βία.
Είπε ότι ενώ το διαδικτυακό περιβάλλον προσφέρει ευκαιρίες, εκθέτει πραγματικά τα παιδιά σε κινδύνους σεξουαλικής κακοποίησης και εκμετάλλευσης που απαιτούν τη δράση πολλών ενδιαφερομένων και τη συνεχή προσαρμοστικότητα.
«Πρέπει να είμαστε πολύ προσεκτικοί», είπε και χαιρέτισε την πολιτική της Κύπρου για σπάσιμο των ταμπού και για ολοκληρωμένη σεξουαλική αγωγή.
Η Επίτροπος Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπω Μιχαηλίδου είπε ότι τα κράτη πρέπει να διασφαλίσουν ότι, σε όλες τις ενέργειες που αφορούν την παροχή, τη ρύθμιση, το σχεδιασμό, τη διαχείριση και τη χρήση του ψηφιακού περιβάλλοντος, το βέλτιστο συμφέρον κάθε παιδιού πρέπει να αποτελεί πρωταρχικό μέλημα σε ό,τι αφορά τις αλληλεπιδράσεις τους, την προσβασιμότητα στις πληροφορίες και την προστασία τους.
Τα ενδιαφερόμενα μέρη, πρόσθεσε, θα πρέπει να εντοπίσουν και να αντιμετωπίσουν τους αναδυόμενους κινδύνους που αντιμετωπίζουν τα παιδιά σε διαφορετικές καταστάσεις, με ιδιαίτερη προσοχή στους κινδύνους που σχετίζονται με τη σεξουαλική βία, την εκμετάλλευση και την κακοποίηση.
Η πρόσβαση των παιδιών στο ψηφιακό περιβάλλον θα πρέπει να σχεδιαστεί προσεκτικά ώστε να διασφαλίζεται ότι οι υπηρεσίες και το περιεχόμενο είναι κατάλληλα και προορίζονται ειδικά για παιδιά, επεσήμανε η κ. Μιχαηλίδου.
Ανέφερε τέλος ότι η συνδεσιμότητα και η πρόσβαση θα πρέπει να συνοδεύονται από κατάλληλη εκπαίδευση και ενημέρωση για να διασφαλιστεί ότι οι διαδικτυακές υπηρεσίες και το περιεχόμενο είναι κατάλληλα, δίκαια, διαφανή και διαθέσιμα σε γλώσσα φιλική προς τα παιδιά και κατάλληλη για την ηλικία τους.
Άλλοι συμμετέχοντες στην διαδικτυακή εκδήλωση ήταν ο Αντισυνταγματάρχης Abdulrahman Altamimi, Αναπληρωτής Γενικός Διευθυντής του Γραφείου Διεθνών Υποθέσεων στο Υπουργείο Εσωτερικών των ΗΑΕ, ο Sean Litton, Εκτελεστικός Διευθυντής της Tech Coalition και ο Ernie Allen, Πρόεδρος της WeProtect Global Alliance.