[ad_1]
Εκατοντάδες χιλιάδες παιδιά στην Υεμένη βρίσκονται αντιμέτωπα με τον υποσιτισμό, που απειλεί την ίδια τους τη ζωή, εκατομμύρια δεν έχουν πρόσβαση σε ιατρική φροντίδα ή καθαρό νερό, ενώ κάποια έχουν στρατολογηθεί στον εμφύλιο πόλεμο που μαίνεται επί έναν χρόνο στη χώρα, υπογραμμίζεται σε έκθεση της UNICEF, που δημοσιεύτηκε σήμερα.
Όπως αναφέρεται στην έκθεση, όλες οι εμπλεκόμενες πλευρές του πολέμου «έχουν αυξήσει εκθετικά» την χρήση παιδιών στρατιωτών στον πόλεμο που μαίνεται ανάμεσα στην συμμαχία αραβικών κρατών υπό την ηγεσία της Σαουδικής Αραβίας και τους σιίτες αντάρτες Χούτι.
Η Σαουδική Αραβία ηγείται μιας συμμαχίας κυρίως αραβικών κρατών που ενεπλάκη τον Μάρτιο του 2015 στον πόλεμο στην Υεμένη εναντίον των ανταρτών Χούτι (που το Ριάντ τους θεωρεί συμμάχους του Ιράν) και τμημάτων του στρατού που παραμένουν πιστά στον πρώην πρόεδρο Άλι Αμπντάλα Σάλεχ, σε μια προσπάθεια να αποκατασταθεί στην εξουσία ο πρόεδρος Αμπντ Ράμπο Μανσούρ Χάντι.
Όπως σημειώνει η UNICEF έχει καταγράψει 848 περιπτώσεις στρατολόγησης νέων παιδιών, ανάμεσα αγόρια έως και 10 ετών.
«Κατά μέσο όρο, τουλάχιστον έξι παιδιά σκοτώνονται ή τραυματίζονται καθημερινά», σημειώνει η έκθεση, που φέρει τον τίτλο «Παιδιά στο όριο». Η UNICEF έχει επιβεβαιώσει 934 άμεσους θανάτους και 1.356 τραυματισμούς παιδιών, τονίζοντας ωστόσο ότι ο απολογισμός αυτός είναι «απλά η κορυφή του παγόβουνου».
«Το 61 % αυτών των θανάτων και των τραυματισμών (των παιδιών) προέκυψαν από αεροπορικές επιδρομές της συμμαχίας αραβικών κρατών», δήλωσε ο Τζούλιεν Χαρνέις, εκπρόσωπος της UNICEF στην Υεμένη σε τηλεφωνική επικοινωνία από την πρωτεύουσα Σαναά.
Όλες οι πλευρές έχουν παραβιάσει τα διεθνές δίκαιο κάνοντας χρήση αλόγιστης και τυφλής βίας, που σημαίνει ότι «παιδιά πεθαίνουν αναίτια και άδικα», τόνισε ο Χαρνέις, αναφερόμενος σε αεροπορικούς βομβαρδισμούς της συμμαχίας με στόχο υπαίθριες αγορές.
Οι βασικές υπηρεσίες και υποδομές «βρίσκονται στο όριο της ολοκληρωτικής κατάρρευσης», υπογραμμίζει η έκθεση, καταγράφοντας επιθέσεις σε σχολεία, νοσοκομεία, στο σύστημα ύδρευσης και σε εγκαταστάσεις υγιεινής.
Στην τελευταία φάση του πολέμου στην Υεμένη έχουν χάσει τη ζωή τους πάνω από 6.200 άνθρωποι, από τους οποίους οι μισοί και πλέον ήταν άμαχοι, άλλοι 30.000 έχουν τραυματιστεί και δεκάδες χιλιάδες έχουν εκτοπιστεί, σύμφωνα με τον ΟΗΕ.
Την περασμένη εβδομάδα τα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσαν πως οι εμπλεκόμενες πλευρές συμφώνησαν στην εφαρμογή παύσης των εχθροπραξιών, με αφετηρία τις 10 Απριλίου, ενώ οι ειρηνευτικές συνομιλίες αναμένονται να ξεκινήσουν στις 18 Απριλίου.
«Ελπίζουμε πως η εκεχειρία με εκκίνηση τις 10 του μήνα θα επιτρέψει σε γονείς και οικογένειες να συνενωθούν και να αποκτήσουν πρόσβαση σε υπηρεσίες υγείας και άλλες υπηρεσίες», δήλωσε ο Χαρνέις στο πρακτορείο ειδήσεων Ρόιτερς.
Την περασμένη εβδομάδα το Παγκόσμιο Πρόγραμμα Επισιτισμού των ΗΕ ανέφερε πως οι κάτοικοι στις μισές από τις 22 επαρχίες της Υεμένης βρίσκονται στα πρόθυρα της πείνας.
Η UNICEF διανέμει τρόφιμα και εμβόλια ενάντια στην ιλαρά, την πολιομυελίτιδα και άλλες παιδικές ασθένειες στην χώρα των 24 εκατομμυρίων κατοίκων, αλλά τα εφόδια δεν αρκούν, πρόσθεσε ο Χαρνέις.
Οι συντάκτες της έκθεσης εκτιμούν πως 320.000 παιδιά βρίσκονται αντιμέτωπα με τον κίνδυνο σοβαρού και οξύ υποσιτισμού, που μπορεί να προκαλέσει σ’ ένα ευάλωτο παιδί ολέθριες αναπνευστικές λοιμώξεις, πνευμονία και ασθένειες πoυ μεταδίδovται μέσω τoυ vερoύ. Προς το παρόν η UNICEF έχει κατορθώσει να αποκτήσει πρόσβαση μόνο στα 200.000 από αυτά τα παιδιά, σημείωσε ο αντιπρόσωπος του οργανισμού.
Περίπου 10 εκατομμύρια παιδιά έχουν ανάγκη ανθρωπιστικής βοήθειας για να αποτραπεί η περαιτέρω επιδείνωση της υγείας τους. Ο χρόνιος υποσιτισμός μπορεί να παρεμποδίσει την ανάπτυξη τους.
«Η UNICEF εκτιμά πως περίπου 10.000 παιδιά σε ηλικίες κάτω των 5 ετών μπορεί να πέθαναν τον περασμένο χρόνο από ασθένειες που μπορούσαν να είχαν προληφθεί», συμπληρώνει η έκθεση.
[ad_2]
Source link