Αμβλώσεις – Κύπρος: Τι ισχύει και τι άλλαξε από το 2018
Εισαγωγικά να σημειωθεί ότι η άμβλωση θεωρείτο ποινικό αδίκημα μέχρι το 2018, ενώ μετά από πρόταση νόμου που κατατέθηκε, η Βουλή προχώρησε στην αποποινικοποίηση των αμβλώσεων.
Λόγω του ότι οι εκτρώσεις γίνονταν κάτω από παράνομη και μυστική διαδικασία σε ιδιώτες γιατρούς οι αρμόδιοι δεν μπορούσαν να κρατήσουν στοιχεία από τις αμβλώσεις.
Υπενθυμίζεται ότι, το θέμα τέθηκε ενώπιον της Βουλής το 2018 με αφορμή μια γυναίκα που αποφάσισε να κάνει έκτρωση εν αγνοία του συντρόφου της, με την υπόθεση, να καταλήγει στο δικαστήριο, καθώς ο πατέρας του παιδιού δεν γνώριζε για την απόφασή της και όταν το πληροφορήθηκε κατήγγειλε το εν λόγω γιατρό.
Το SigmaLive επικοινώνησε με τη Βουλεύτρια του Κινήματος Οικολόγων, Αλεξάνδρα Ατταλίδου, η οποία ανέφερε ότι μέχρι σήμερα, ακόμη και μετά την αποποινικοποίηση των αμβλώσεων δεν υπάρχουν επικαιροποιημένα στοιχεία ενώπιον τους ώστε να συζητηθεί το θέμα στην Βουλή αλλά και να προχωρήσουν στην ανάλυση των αυξομειώσεων των αποτελεσμάτων όπως πράττουν στην πλειοψηφία η υπόλοιπες χώρες. «Θα έπρεπε να υπάρχουν στοιχεία ενώπιον μας, δεν υπάρχουν καν στοιχεία της Eurostat για την Κύπρο ώστε να γίνει η ανάλογη έρευνα» σημείωσε η κ. Ατταλίδου.
Τον Μάρτιο του 2021, ο πρόεδρος του Κινήματος Οικολόγων, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ζήτησε τον αριθμό αμβλώσεων που έχουν διενεργηθεί μέσω του γενικού συστήματος υγείας από την ημερομηνία ένταξης των γυναικολόγων σε αυτό, η απάντηση στο ερώτημα ήταν ότι από τον Ιούνιο 2020 μέχρι τον Μάρτιο 2021, διενεργήθηκαν εξήντα πέντε αμβλώσεις στο ΓεΣΥ, με τους λόγους να είναι θέματα υγείας.
Όπως πληροφορείται το SigmaLive, στην Κύπρο διενεργούνται χιλιάδες αμβλώσεις τον χρόνο, και ο αριθμός δεν είναι πολύ μικρότερος από αυτόν των γεννήσεων.
Επίσης, σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου τον Ιούλιο του 2019 κατέθεσε πρόταση νόμου με απώτερο στόχο την μείωση των ανεπιθύμητων εγκυμοσύνων, που αποτελούν μάστιγα στην Κύπρο, καταθέτει σήμερα ο βουλευτής των Οικολόγων Χαράλαμπος Θεοπέμπτου. Ο πρόεδρος των Οικολόγων, ήγειρε επίσης και την πάγια θέση της Εκκλησίας ενάντια στις αμβλώσεις που είναι διαχρονικό εμπόδιο στην οποιαδήποτε εξέλιξη του θέματος.
Τι ισχύει με τις αμβλώσεις στην Κύπρο
Σύμφωνα με την νομοθεσία στην Κύπρο η διακοπή κύησης επιτρέπεται εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί 12 εβδομάδες εγκυμοσύνης και εφόσον η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ενήλικης ή ανήλικης ή σεξουαλικής κακοποίησης γυναίκας με νοητική αναπηρία ή αιμομιξίας και εφόσον δεν έχουν συμπληρωθεί 19 εβδομάδες εγκυμοσύνης και νοουμένου ότι δηλώσει ενυπόγραφα ενώπιον του ιατρού ότι η εγκυμοσύνη είναι αποτέλεσμα βιασμού, σεξουαλικής κακοποίησης ή αιμομιξίας
Νοείται ότι, σε περίπτωση που η έγκυος είναι ανήλικη την πιο πάνω δήλωση υπογράφει και ένας από τους γονείς ή αυτός που έχει την επιμέλεια του προσώπου της ανήλικης. Επίσης, σε περίπτωση που η έγκυος είναι γυναίκα με νοητική αναπηρία, αντί της εγκύου την πιο πάνω δήλωση υπογράφει μόνο ο ένας από τους γονείς ή αυτός που έχει την επιμέλεια του προσώπου της γυναίκας με νοητική αναπηρία.
Κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιου ιατρού σύμφωνα με την οποία παρουσιάζονται ενδείξεις ανωμαλίας του εμβρύου που συνεπάγονται τη γέννηση νεογνού με παθολογικά προβλήματα και κατόπιν γνωμοδότησης αρμόδιου ιατρού ότι υπάρχει αναπότρεπτος κίνδυνος για τη ζωή της εγκύου ή κίνδυνος σοβαρής βλάβης της σωματικής ή ψυχικής υγείας αυτής
Αν στις πιο πάνω περιπτώσεις η έγκυος είναι ανήλικη ή γυναίκα με νοητική αναπηρία, απαιτείται και η συναίνεση ενός από τους γονείς ή αυτού που έχει την επιμέλεια του προσώπου της ανήλικης ή της γυναίκας με νοητική αναπηρία.
Σημαντικό να αναφερθεί, είναι ότι η Κύπρος ήταν από τις πρώτες χώρες που επέτρεψαν τις αμβλώσεις μετά την τουρκική εισβολή του 1974, γιατί υπήρχαν τόσα πολλά περιστατικά που σιωπηρά υπήρχε η ανοχή και επιτράπηκαν να προχωρήσουν με μαζικό τρόπο κοπέλες σε άμβλωση.
Πηγή: Sigmalive