Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Δολοφονία «Θείου Τζο»: Συμβόλαια θανάτου σε Κύπρο – Ελλάδα και λαθρεμπόριο
Δολοφονία «Θείου Τζο»: Συμβόλαια θανάτου σε Κύπρο – Ελλάδα και λαθρεμπόριο

Δολοφονία «Θείου Τζο»: Συμβόλαια θανάτου σε Κύπρο – Ελλάδα και λαθρεμπόριο

Λαθρεμπόριο πετρελαίου και συμβόλαια θανάτου σε Ελλάδα και Κύπρο αποκαλύπτει η έρευνα.

Μεγάλης κλίμακας λαθρεμπορία πετρελαίου σε Αττική και Περιφέρεια, συμβόλαια θανάτου σε Ελλάδα και Κύπρο, άγνωστες έρευνες στη δυτική Ελλάδα στο πλαίσιο της καλούμενης επιχείρησης «καθαρά χέρια» και ύποπτες διασυνδέσεις ανθρώπων της νύχτας με πρώην αστυνομικούς έρχονται στο φως, στο πλαίσιο των ερευνών για τη δολοφονία του Γιάννη Σκαφτούρου, νωρίς το μεσημέρι της Δευτέρας του Πάσχα στο εξοχικό του στα Σκούρτα Βοιωτίας, σύμφωνα με την Καθημερινή.

Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, κάποιες αστυνομικές πηγές ενημέρωσης επισημαίνουν ότι το μυστικό σχετικά με τους δράστες της άγριας δολοφονίας ενδεχομένως να κρύβεται σε συγκεκριμένο σωφρονιστικό κατάστημα της Ελλάδας.

 

 

Η εκτέλεση του «θείου Τζο», όπως ήταν το ψευδώνυμο του 53χρονου, συντάραξε τη «νύχτα» και ταυτόχρονα αποτέλεσε αφορμή για απομακρύνσεις έμπειρων αξιωματικών από την Ασφάλεια, με το αιτιολογικό ότι δεν κατάφεραν να σπάσουν την αλυσίδα των φόνων (σ.σ. πάνω από 20 το διάστημα από το 2017 και έπειτα) που έχουν συσχετιστεί με την ανεξέλεγκτη δράση του οργανωμένου εγκλήματος στη χώρα.

Ο Γιάννης Σκαφτούρος αποφυλακίστηκε στα τέλη του 2018 και, ένα χρόνο αργότερα, εταιρεία συμφερόντων του βρέθηκε αναμεμειγμένη σε μεταφορά χημικών διαλυτών από τη Βουλγαρία αρχικά σε κρυφές αποθήκες στην Αττική και στη συνέχεια στις δεξαμενές βενζινάδικων στο λεκανοπέδιο για τη νόθευση και τη λαθρεμπορία καυσίμων.

Αστυνομικός που είχε πάρει μέρος στην έρευνα περιέγραψε στην «Κ» ότι βυτία που ανήκαν σε εταιρεία στενού συγγενικού του προσώπου εντοπίστηκαν να φορτώνουν διαλύτες από αποθήκη στον Ασπρόπυργο προκειμένου να νοθεύσουν καύσιμα σε 5 πρατήρια της Δυτικής Αττικής.

Ως αρχηγός του λαθρεμπορικού κυκλώματος είχε περιγραφεί ένας 49χρονος Κύπριος εις βάρος του οποίου εκκρεμούσε διεθνές ένταλμα σύλληψης από την Ιντερπόλ για ανθρωποκτονία, με τις πληροφορίες από τη Λευκωσία να συνδέουν τη δράση του με «υποθέσεις της νύχτας».

Συνελήφθη τελικά στα τέλη Απριλίου 2022 στη Φιλιππούπολη της Βουλγαρίας, με τις πληροφορίες στον κυπριακό Τύπο να αναφέρουν ότι ζούσε μέσα σε απίστευτη χλιδή.

Κι ενώ η δίκη για την υπόθεση της λαθρεμπορίας του 2019 εκκρεμεί σε πρώτο βαθμό, ένα ακόμη φορτηγό βυτίο που μετέφερε χημικούς διαλύτες και φέρεται να συνδέεται μέσα από δαιδαλώδεις διαδρομές με τον Σκαφτούρο δεσμεύθηκε πρόσφατα σε μεθοριακό πέρασμα της Β. Ελλάδας. Πληροφορίες αναφέρουν ότι ο «θείος Τζο» είχε σύνδεσμο στη Βουλγαρία έναν Ελληνα πρώην αστυνομικό, ο οποίος μεσολαβεί για την προμήθεια των χημικών διαλυτών από τα διυλιστήρια της γειτονικής χώρας και τη μεταφορά τους στην Ελλάδα με πλαστά παραστατικά για λογαριασμό εταιρειών-«φαντάσματα».

Προ ημερών, καλά ενημερωμένες πηγές αποκάλυψαν στην «Κ» ότι τον περασμένο Αύγουστο, στο πλαίσιο δράσεων για την αντιμετώπιση του οργανωμένου εγκλήματος που είχε εξαγγείλει ο τότε υπουργός Μιχάλης Χρυσοχοΐδης (επιχείρηση «καθαρά χέρια»), αστυνομικοί της Ασφάλειας Αττικής είχαν πραγματοποιήσει ελέγχους σε 10 βενζινάδικα σε περιοχές της δυτικής Ελλάδας που έχει υπό τον έλεγχό του επιχειρηματίας της περιοχής. Εκείνη η έρευνα μόνον άσχετη δεν είναι με την υπόθεση Σκαφτούρου.

Υπήρχαν ενδείξεις ότι σε πρατήρια ιδιοκτησίας τού εν λόγω επιχειρηματία κατέληγαν σημαντικές ποσότητες από τους χημικούς διαλύτες της Βουλγαρίας μέσω μηχανισμού που φέρεται να ήλεγχε ο Σκαφτούρος.

Επιπλέον, οι αστυνομικοί της Ασφάλειας είχαν «πέσει πάνω» στον ιδιοκτήτη των βενζινάδικων στο πλαίσιο της έρευνας για την εξιχνίαση ενός συμβολαίου θανάτου το 2021.

Ως φυσικοί και ηθικοί αυτουργοί εκείνου του φόνου κατηγορούνται πάνω από τέσσερα άτομα. Ο εν λόγω επιχειρηματίας διατηρούσε φιλική σχέση με το θύμα του «συμβολαίου», την ίδια ώρα που οι σχέσεις του με τους φερόμενους ως δράστες περιγράφονται περισσότερο από εχθρικές. Δίχτυ προστασίας του επιχειρηματία φέρεται να είχε απλώσει ο Γιάννης Σκαφτούρος, ο οποίος άλλωστε φέρεται να διατηρούσε μια ιδιαίτερα προσοδοφόρα εμπορική σχέση μαζί του.

Συναντήσεις καταδίκων

Ορισμένοι από τους κατηγορουμένους εκείνου του συμβολαίου θανάτου κρατούνται σήμερα σε σωφρονιστικό κατάστημα της Κεντρικής Ελλάδας, μαζί με Αλβανούς και Ελληνες, που εκτίουν ποινές πολυετούς κάθειρξης για εμπλοκή σε σοβαρές υποθέσεις της «νύχτας».

Κάποιες ύποπτες συναντήσεις τους κατά τη διάρκεια τακτικών αδειών που τους χορηγήθηκαν από τη φυλακή το τελευταίο δίμηνο δεν πέρασαν απαρατήρητες από τα στελέχη των διωκτικών αρχών, καθώς θεωρήθηκε πιθανό να αποτελούν προπαρασκευή σοβαρών εγκληματικών ενεργειών. Μετά τη δολοφονία του Σκαφτούρου τα δεδομένα επαναξιολογούνται.

Οπως είχε γράψει η «Κ» στο φύλλο της περασμένης Κυριακής, οι περιγραφές ορισμένων από τους αυτόπτες μάρτυρες της δολοφονίας Σκαφτούρου κατατείνουν στο συμπέρασμα ότι ένας τουλάχιστον από τους εκτελεστές έλκει την καταγωγή του από χώρα της πρώην Σοβιετικής Ενωσης.

Στο σώμα του 53χρονου εκτός από βολίδες καλάσνικοφ και πιστολιού 9 mm βρέθηκαν ίχνη από σκάγια κυνηγετικής καραμπίνας.

Αν και αρχικά θεωρήθηκε πιθανό ο τρίτος από τους δολοφόνους να χρησιμοποίησε καραμπίνα, οι πραγματογνώμονες κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι την καραμπίνα χρησιμοποίησε ως μέσω άμυνας στη διάρκεια της επίθεσης κάποιος από τους συγγενείς του δολοφονηθέντος, με τα σκάγια να χτυπούν μεταξύ άλλων και τον 53χρονο.

Το εύρημα αφήνει ανοικτό το ενδεχόμενο από τα σκάγια της καραμπίνας να τραυματίστηκε και κάποιος από τους δράστες!

Σε ό,τι αφορά την κλεμμένη το 2019 από τον Ασπρόπυργο μηχανή Triumph που εγκατέλειψαν οι δράστες κατά τη διαφυγή τους, προέκυψε ότι αυτή δεν ακινητοποιήθηκε λόγω βλάβης, αλλά ότι το μαγνητικό σταντ της μοτοσικλέτας χτύπησε στο οδόστρωμα και παραμορφώθηκε μεταφέροντας έτσι εσφαλμένη ένδειξη στον ηλεκτρονικό εγκέφαλο να διακόψει τη λειτουργία του κινητήρα.

Τόσο η κλεμμένη Triumph όσο και το αγροτικό συγγενούς του Σκαφτούρου, το οποίο οι δράστες αποπειράθηκαν να αρπάξουν, πριν αυτό ακινητοποιηθεί σε χαντάκι, βρίσκονται στη Διεύθυνση Εγκληματολογικών Ερευνών.

Πηγή: skai.gr

Send this to a friend