
«Γαστρονομική Δημιουργία με Χαλούμι» απόλαυσαν στη Λάρνακα
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Την πρώτη εκδήλωση με τίτλο «Γαστρονομική Δημιουργία με Χαλούμι», διοργάνωσαν σήμερα η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας και το τοπικό επιμελητήριο, σε συνεργασία με το ΑΞΙΚ, τον Παγκύπριο Σύνδεσμο Τυροκόμων και τον Σύνδεσμο Αρχιμαγείρων Κύπρου.
Με την εκδήλωση αυτή ουσιαστικά ανακοινώθηκε η έναρξη και η θεσμοθέτηση της συνεργασίας μεταξύ των υπό αναφορά φορέων. Όπως ανέφερε στον χαιρετισμό του ο πρόεδρος του ΕΒΕΛ Λάρνακας Σταύρος Σταύρου, η συμμετοχή όλων αυτών των εμπλεκομένων οργανισμών αποδεικνύει το εύρος και τη σημαντικότητα του υπό αναφορά προϊόντος σε διάφορους τομείς της οικονομίας, στη βιομηχανία, στο εμπόριο, στον τουρισμό και στη ξενοδοχειακή κι επισιτιστική βιομηχανία.
Να σημειωθεί, η επιλογή της επαρχίας Λάρνακας για την καθιέρωση της συγκεκριμένης γαστρονομικής εκδήλωσης έγινε καθότι η επαρχία κατέχει την πρωτιά στις εξαγωγές χαλουμιού, ενώ παράλληλα συγκεντρώνει και τη μεγαλύτερη ποσότητα παραγωγής γάλακτος.
Ο Πρόεδρος του ΕΒΕΛ ανέφερε, επίσης, ότι πίσω από το εθνικό τυρί της χώρας μας βρίσκεται ένας τεράστιος μηχανισμός που επηρεάζει τον πρωτογενή, τον δευτερογενή και τον τριτογενή τομέα.
Επισήμανε, δε, ότι το χαλούμι αποτέλεσε και αποτελεί το βασικό στήριγμα για την κτηνοτροφία και τη γεωργία της Κύπρου, ενώ οι εξαγωγές του προϊόντος ανέρχονται περίπου στα 270εκ. ευρώ ετησίως.
Συνεπώς, παρατήρησε, η περαιτέρω ανάδειξή του αποτελεί επιτακτική ανάγκη. Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυνε και ο υπουργός Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος Κώστας Καδής, ο οποίος σημείωσε ότι η εκδήλωση κινείται στο πνεύμα της ανάδειξης και αξιοποίησης των δυνατοτήτων που έχει το χαλούμι ως βασικό υλικό στη σύγχρονη γαστρονομική δημιουργία.
Εξάλλου, ο πρόεδρος της τοπικής εταιρείας τουρισμού Ντίνος Λευκαρίτης είπε ότι τα οφέλη στον τομέα του τουρισμού είναι αμφίδρομα. Από τη μια, όπως εξήγησε, είναι τα οικονομικά οφέλη που προκύπτουν από την άμεση κατανάλωση του προϊόντος από τα εκατομμύρια τουριστών που έρχονται στον τόπο μας, ενώ παράλληλα μέσω των ξένων επισκεπτών, το χαλούμι γίνεται ευρέως γνωστό και αναγνωρίσιμο στο εξωτερικό, ενισχύοντας και τις εξαγωγές.