Home ΛΑΡΝΑΚΑ Αννίτα Δημητρίου: Προσηλωμένη στην προβολή ενός θετικού γυναικείου προτύπου στην Πολιτική
Αννίτα Δημητρίου: Προσηλωμένη στην προβολή ενός θετικού γυναικείου προτύπου στην Πολιτική

Αννίτα Δημητρίου: Προσηλωμένη στην προβολή ενός θετικού γυναικείου προτύπου στην Πολιτική

Η Πρόεδρος της Βουλής Αννίτα Δημητρίου δήλωσε το βράδυ της Παρασκευής ότι παραμένει προσηλωμένη στην προβολή ενός θετικού γυναικείου προτύπου στην πολιτική, το οποίο να εμπνεύσει, να ενθαρρύνει και να παροτρύνει περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν διεκδικητικά στη δημόσια ζωή.

Σε χαιρετισμό της σε εκδήλωση με τίτλο «Γυναίκες σε ηγετικές θέσεις: ο ρόλος τους στη σύγχρονη ιστορία της Κύπρου» που πραγματοποιήθηκε απόψε στο Αμερικανικό Πανεπιστήμιο Κύπρου στη Λάρνακα, η κ. Δημητρίου είπε πως «ο ρόλος των Κυπρίων γυναικών στις κοινωνικές, εργατικές, επιστημονικές και εθνικές διεκδικήσεις παρόλο που υπήρξε σημαντικός, δεν έβρισκε τη θέση που του άξιζε στην ιστοριογραφία για πολλές δεκαετίες».

Η Πρόεδρος της Βουλής σημείωσε πως «κατά το τελευταίο διάστημα, σε νομοθετικό επίπεδο, καταφέραμε να πετύχουμε μερικά σημαντικά βήματα προς την επιθυμητή κατεύθυνση αναφορικά με την έμφυλη βία», όπως η κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης, η ποινικοποίηση του σεξισμού, τον διαδικτυακά διαδιδόμενο σεξισμό και την παρενοχλητική συμπεριφορά και  εισήχθηκε ο όρος της «Γυναικοκτονίας» στον ποινικό κώδικα, της πιο ακραίας δηλαδή μορφής έμφυλης βίας».

Αφού ανέφερε ότι «με την τροποποίηση που επιφέραμε, αποδίδουμε νομική και επιστημονική ορατότητα σε μια κοινωνική πραγματικότητα που ούτε ο νομοθέτης, ούτε η δικαιοσύνη δεν μπορούν πλέον να καλύψουν ή να παραβλέψουν» η κ. Δημητρίου εξέφρασε την εκτίμηση πως η περίπτωση της Πρότασης Νόμου για την Γυναικοκτονία, θεωρείται «ως ένα κορυφαίο παράδειγμα αποτελεσματικής διεκδίκησης και επιτυχίας της αλλαγής που όλοι θέλουμε».

«Στους μήνες που έρχονται, θα αποδώσουμε έμφαση στην ενίσχυση της ισότητας των φύλων σε δύο μεγάλα πεδία κοινωνικής δραστηριότητας, στην οικονομική λειτουργία και στην δημοκρατική συμμετοχή,» σημείωσε.

Η Αννίτα Δημητρίου είπε ακόμα πως στο «πλαίσιο υλοποίησης του Εθνικού Σχεδίου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας που ψήφισε πρόσφατα η Βουλή των Αντιπροσώπων, θα παρακολουθούμε στενά τις δράσεις προώθησης της γυναικείας επιχειρηματικότητας και τα προγράμματα κατάρτισης των γυναικών ειδικότερα στους τομείς των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας, όπου παρατηρείται μια σχετική υστέρηση».

Σημείωσε επίσης πως θα δοθεί «έμφαση στην αποτελεσματική εφαρμογή σχεδίων για τη δημιουργία επαρκών δομών παιδικής φροντίδας που διευκολύνουν την ένταξη και επανένταξη των μητέρων στην αγορά εργασίας και τη συμφιλίωση της επαγγελματικής με την ιδιωτική ζωή. Παράλληλα, σε συνεργασία με τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις, τα πανεπιστήμια και μη κυβερνητικές οργανώσεις θα εμβαθύνουμε τον κοινωνικό διάλογο έτσι ώστε να βρούμε εκείνους τους τρόπους που θα περιορίζουν και θα τελικά θα μηδενίζουν τις όποιες ανισότητες αναφορικά με τη μισθοδοσία για ίσης αξίας εργασία».

Η Πρόεδρος της Βουλής εξέφρασε ιδιαίτερη ικανοποίηση για το γεγονός ότι «πολύ πρόσφατα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας υιοθέτησε και προώθησε την πρόταση, απαντώντας και σε σχετική αναφορά του ψηφίσματος 2587 (2021) του Συμβουλίου Ασφαλείας των Ηνωμένων Εθνών, για ένα σχέδιο δράσης σχετικά με τρόπους διασφάλισης της πλήρους, ισότιμης και ουσιαστικής συμμετοχής των γυναικών στη διαδικασία εξεύρεσης λύσης στο κυπριακό πρόβλημα».

Ταυτόχρονα διαβεβαίωσε ότι «ως η πρώτη γυναίκα Πρόεδρος της Βουλής της πατρίδας μας, παραμένω προσηλωμένη στον στόχο που εξ αρχής έθεσα, την προβολή ενός θετικού γυναικείου προτύπου στην πολιτική, το οποίο να εμπνεύσει, να ενθαρρύνει και να παροτρύνει περισσότερες γυναίκες να συμμετέχουν διεκδικητικά στη δημόσια ζωή».

Στο δικό της χαιρετισμό η Επίτροπος Ισότητας των Φύλων Ιωσηφίνα Αντωνίου εξέφρασε «βαθιά θλίψη για τα δεινά που αντιμετωπίζει ο Ουκρανικός λαός. Οι μέρες που διανύουμε σηματοδοτούνται δυστυχώς από μεγάλες και βαθιά ανατρεπτικές εξελίξεις στο διεθνές προσκήνιο» είπε και πρόσθεσε πως «βρισκόμαστε ενώπιον μίας πολεμικής σύγκρουσης και μίας συνεπακόλουθης ανθρωπιστικής κρίσης, η οποία θέτει για ακόμη μία φορά σε κίνδυνο τα θεμελιώδη Ανθρώπινα Δικαιώματα και την παγκόσμια ειρήνη».

Η κ. Αντωνίου αναφέρθηκε στη σύσταση από τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας Νίκο Αναστασιάδη τον Μάρτιο του 2014, του Γραφείου της Επιτρόπου Ισότητας των Φύλων κύρια αρμοδιότητα του οποίου είναι, όπως εξήγησε «η προώθηση της Ισότητας των Φύλων και η εξάλειψη των διακρίσεων και ανισοτήτων σε βάρος της γυναίκας».

Στον χαιρετισμό της η Επίτροπος είπε ακόμα ότι «μετά την κύρωση της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης για την πρόληψη και την καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας, θεσπίστηκε ο Νόμος 115 για την καταπολέμηση κάθε μορφής βίας κατά των γυναικών. Καταφέραμε με υπουργικές αποφάσεις, να ενσωματώσουμε τη διάσταση της Ισότητας σ’ όλες τις πολιτικές και αποφάσεις της Πολιτείας», προσθέτοντας ότι «θεσπίστηκαν κανονισμοί και πρωτόκολλα στην Αστυνομία για την αντιμετώπιση των θυμάτων ενδοοικογενειακής βίας. Ισχύει για την δημόσια υπηρεσία ο Κώδικας Σεξουαλικής Παρενόχλησης».

Ως θεσμός κατέληξε η κ. Αντωνίου «οφείλουμε να δώσουμε στις γυναίκες και τα κορίτσια ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο, και τούτο μπορεί να επιτευχθεί μόνο μέσα από την παροχή πραγματικά ισότιμων ευκαιριών για πρόσβαση σε όλους ανεξαιρέτως τους τομείς της ζωής, στην εκπαίδευση, την εργασία, την υγεία, τη δικαιοσύνη, την εξουσία».

Στη δική της εισήγηση η Διευθύντρια των Κεντρικών Φυλακών Άννα Αριστοτέλους είπε πως «η έγκλειστη κοινωνία των Φυλακών αλλά και κάθε κοινωνία, με την παγκοσμιοποίηση δημογραφικά και κοινωνικά έχουν εξελιχθεί σε πλουραλιστικές, και αυτό που τις κάνει ανθεκτικές στις προκλήσεις και κρίσεις του σήμερα και του αύριο, οφείλονται στην αρμονική συμπερίληψη και συνύπαρξη όλων των διαφορετικών  και μοναδικών τους στοιχείων».

Πρόσθεσε ότι «αυτό μετουσιώνεται στην πράξη τα τελευταία 8 χρόνια στις Φυλακές μας, όπου οι κρατούμενοι μας – άνδρες γυναίκες – από 68 διαφορετικές χώρες, έχουν ίσα δικαιώματα και ευκαιρίες συμμετοχής, στην εκπαίδευση και επαγγελματική κατάρτιση, στον αθλητισμό στις κοινωνικές/ πολιτιστικές/ αθλητικές/ φιλανθρωπικές εκδηλώσεις και δραστηριότητες, εντός και εκτός Φυλακών, καθώς και σε ομάδες χορού, θεάτρου, μουσικής ορχήστρας κ.α, με σκοπό τον σωφρονισμό, την αναμόρφωση και την προσωπική τους ανάπτυξη, για την ομαλότερη επανένταξη τους».

Είπε ακόμα ότι «τις ίδιες ευκαιρίες προσφέραμε στο προσωπικό – άνδρες και γυναίκες δεσμοφύλακες, όπου τα τελευταία 8 χρόνια, διεκδικούν ισότιμους ρόλους στις Φυλακές, και ασκούν τα ίδια καθήκοντα χωρίς διάκριση σε όλους τους χώρους των Φυλακών». Σύμφωνα με την ίδια, οι γυναίκες δεσμοφύλακες «μόλις 8 χρόνια προηγουμένως, δεν είχαν ποτέ την ευκαιρία να περπατήσουν σε όλους τους χώρους των Φυλακών, καθότι τα καθήκοντα τους περιορίζονταν αποκλειστικά στις γυναικείες πτέρυγες, δεν ασκούσαν τα ίδια καθήκοντα με τους άνδρες, αλλά δεν τους δόθηκε και ποτέ η ευκαιρία να ασκήσουν τα καθήκοντα τους σύμφωνα με το Σχέδιο Υπηρεσίας τους, το οποίο ήταν ίδιο με τους άνδρες συναδέλφους τους».

Στις Φυλακές, ανέφερε, «εφαρμόστηκαν καινοτόμοι τρόποι διοίκησης, όπως είναι ο μαθησιακός οργανισμός, το work-life balance, το Good Lives Model, και το Helix Organisation που δεν είχαν εφαρμοσθεί προηγουμένως σε καμία Φυλακή, θέμα για το οποίο κατατασσόμαστε στις τρεις πρώτες υπηρεσίες του δημόσιου τομέα από όλες τις δημόσιες υπηρεσίες στις χώρες του ΣτΕ στα βραβεία του European Public Sector Award για την κατηγορία του innovative leadership».

Send this to a friend