Home ΛΑΡΝΑΚΑ Εγκαίνια προπυλαίων παλιού ΓΣΖ στη Λάρνακα
Εγκαίνια προπυλαίων παλιού ΓΣΖ στη Λάρνακα

Εγκαίνια προπυλαίων παλιού ΓΣΖ στη Λάρνακα

ΓΡΑΦΕΙ O ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Νέα όψη απέκτησε ο ιστορικός χώρος του παλιού ΓΣΖ, στη Λάρνακα. Οι εργασίες επιδιόρθωσης και αποκατάστασης των προπυλαίων του πρώην γηπέδουολοκληρώθηκαν (έστω με καθυστέρηση μερικών μηνών) και την Κυριακή (13/3), στις 11π.μ., θα τελεστούν τα εγκαίνια και η επίσημη παράδοσή τους από τον πρόεδρο του ΚΟΑ Ανδρέα Μιχαηλίδη, στην παρουσία των τοπικών αρχών.

Οι εργασίες που έγιναν τους τελευταίους μήνες από ιδιωτική εταιρεία αφορούσαν την συντήρηση και τον ευπρεπισμό της υφιστάμενης κεντρικής εισόδου και του περιβάλλοντα χώρου, που είχαν φθαρεί σε μεγάλο βαθμό από την πάροδο του χρόνου και παρουσίαζανμία άσχημη εικόνα.

Τα προπύλαια του παλιού ΓΣΖ είναι κτισμένα σε νεοκλασικό ρυθμό από πέτρα της περιοχής στην ολότητά τους και μέσα από τις εργασίες συντήρησής τους αναδείχθηκαν σημαντικά αρχιτεκτονικά στοιχεία της εποχής που είχαν κτιστεί. Οι εργασίες που έγιναν αποσκοπούσαν στον καθαρισμό, την συντήρηση και την επιδιόρθωση της υφιστάμενης λιθοδομής, την αποκατάσταση όλων των διακοσμητικών στοιχείων λιθοδομής που έχουν υποστεί φθορά, την επιδιόρθωση και στεγάνωση της δίκλινης στέγης, την αφαίρεση και αντικατάσταση του ταβανιού, την αφαίρεση του υφιστάμενου δαπέδου και των σκαλοπατιών, την επιδιόρθωση του υποστρώματος καθώς και την τοποθέτηση καινούργιων μαρμάρων και την συντήρηση των μεταλλικών θυρών των προπυλαίων.

Έγιναν, επίσης, ηλεκτρολογικές εργασίες, εγκαταστάθηκε ειδικός φωτισμός στο πεζοδρόμιο, ενώ έγιναν κι εργασίες τοπιοτέχνησης. Ενώ αρχικά είχε ανακοινωθεί πως η διάρκεια των εργασιών ανάπλασης των προπυλαίων του παλιού ΓΣΖ θα διαρκούσαν περίπου τέσσερις μήνες και ότι το έργο θα ολοκληρωνόταν περί το τέλος του 2021, εντούτοις παρουσιάστηκε καθυστέρηση περίπου τριών μηνών. Η χρηματοδότηση έγινε από τον Κυπριακό Οργανισμό Αθλητισμού.

Η ανάπλαση των προπυλαίων του παλιού ΓΣΖ επαναφέρει θύμησες όμορφες και νοσταλγικές στους φιλάθλους, κυρίως κάποιας ηλικίας, αφού από τα προπύλαια αυτά πέρασαν γενιές Λαρνακέων προκειμένου να μπουν στο γραφικό γήπεδο για να παρακολουθήσουν κάποια ποδοσφαιρική συνάντηση ή άλλη αθλητική διοργάνωση. Από τις αρχές της δεκαετίας του 1930 μέχρι και τα μέσα της δεκαετίας του 1980 το στάδιο αυτό χρησιμοποιείτο από τα σωματεία της Λάρνακας, μέχρι την λειτουργία του νέου ΓΣΖ. Τα τελευταία χρόνια το παλιό ΓΣΖ είναι χώρος άθλησης για το κοινό και χρησιμοποιείται από ακαδημίες ποδοσφαίρου.

Send this to a friend