Κίνδυνος απώλειας και νέων τουριστικών αγορών
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Την ώρα που το υφυπουργείο Τουρισμού και τα συναρμόδια υπουργεία προβαίνουν σ’ ενέργειες για προσέλκυση νέων αγορών εν’ όψει της επικείμενης καλοκαιρινής περιόδου και βρίσκονται σ’ επαφές με αεροπορικές εταιρίες προκειμένου ν’ αυξήσουν το πτητικό τους πρόγραμμα στην Κύπρο, τα μηνύματα που καταφθάνουν τις τελευταίες μέρες από τουριστικούς πράκτορες χωρών, οι οποίες κάθε χρόνο στέλνουν τουρισμό στο νησί μας, δεν είναι καθόλου ενθαρρυντικά.
Κάθε μέρα που περνά, ο πόλεμος στην Ουκρανία δημιουργεί ολοένα και μεγαλύτερο αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία πολλών ευρωπαϊκών κρατών, κυρίως χωρών που συνορεύουν με την Ουκρανία ή τη Ρωσία, γεγονός που εγκυμονεί σοβαρούς κινδύνους για απώλειες και άλλων τουριστικών αγορών, εκτός φυσικά από τις απώλειες της ρωσικής και της ουκρανικής αγοράς που θεωρούνται δεδομένες.
Σύμφωνα με αποκλειστικές πληροφορίες της εφημερίδας μας, τρεις συγκεκριμένες αγορές που θεωρούνται «σωσίβια» στην προσπάθεια που θα καταβληθεί ώστε να καλυφθούν οι (μεγάλες) απώλειες από την μη άφιξη Ρωσσόφωνων επισκεπτών, άρχισαν να κλονίζονται για τα καλά εξαιτίας της κρίσης που προκαλεί ο πόλεμος στην Ουκρανία.
Ως εκ τούτου, δεν είναι καθόλου βέβαιο ότι οι αριθμοί τουριστών που θα προσελκύσει η Κύπρος από τις χώρες αυτές θα είναι ικανοποιητικοί, όπως αρχικά προβλεπόταν.
Συγκεκριμένα, η Πολωνία ήταν (όπως και η Ουκρανία) μία ανερχόμενη τουριστική αγορά για την Κύπρο, από την οποία ταξίδευε ικανοποιητικός αριθμός επισκεπτών ακόμα και τις δύο προηγούμενες χρονιές του κορωνοιού.
Φέτος, όμως, όπως εξελίσσονται τη δεδομένη στιγμή τα πράγματα, με τις μεγάλες ροές Ουκρανών προσφύγων να καταφεύγουν στη χώρα αυτή, οι προοπτικές για καλή τουριστική κίνηση δεν είναι καθόλου ευοίωνες.
Οι Πολωνοί τουριστικοί πράκτορες περιγράφουν με γλαφυρό τρόπο την υφιστάμενη οικονομική κατάσταση της χώρας τους, η οποία λόγω των συνόρων της με την Ουκρανία ήταν φυσικό να επηρεαστεί σε μεγάλο βαθμό από τον πόλεμο. Επιπρόσθετα, πολλοί είναι αυτοί που εναποθέτουν τις ελπίδες τους στην αύξηση της τουριστικής κίνησης από το Ηνωμένο Βασίλειο (η πρώτη αγορά για πολλές περιοχές του νησιού μας). Η πραγματικότητα, ωστόσο, είναι εντελώς διαφορετική.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, Βρετανοί τουριστικοί πράκτορες έχουν ήδη διαμηνύσει σε μέλη του ΠΑΣΥΞΕ πως λόγω της κατακόρυφης αύξησης στις τιμές των καυσίμων, η Κύπρος θεωρείται πλέον ένας όχι και τόσο κοντινός προορισμός. Τα αεροπορικά εισιτήρια και τα πακέτα διακοπών όπως είναι φυσικό θ’ αυξηθούν κατακόρυφα και υπάρχουν σοβαρές αμφιβολίες κατά πόσο οι αφίξεις από την συγκεκριμένη χώρα θα πλησιάσουν τις αρχικές πολύ αισιόδοξες προβλέψεις.
Όσον αφορά την σκανδιναβική αγορά, η οποία κυρίως για την ελεύθερη Αμμόχωστο ήταν η τρίτη παραδοσιακή αγορά τα τελευταία χρόνια, και αυτή αντιμετωπίζει τα δικά της προβλήματα εξαιτίας της κρίσης στην Ουκρανία. Και σ’ αυτές τις χώρες υπάρχει ανησυχία εκ μέρους των τουριστικών πρακτόρων, ότι η εμπόλεμη κατάσταση θα έχει αρνητικό αντίκτυπο ως προς το ενδιαφέρον του κόσμου για διακοπές.
Η ίδια αβεβαιότητα όσον αφορά τον τομέα του τουρισμού επικρατεί, την δεδομένη στιγμή, και σε άλλες χώρες που συνορεύουν με την Ουκρανία, όπως είναι η Ρουμανία, η Λευκορωσία και η Σλοβακία, χώρες που επίσης έστελναν κάθε χρόνο τουρισμό στο νησί μας.