Τέλος στην ενεργειακή εξάρτηση από τη Ρωσία, σε ρωσικά κεφάλαια και χρυσά διαβατήρια
Τέσσερις αρχές στη βάση των οποίων η Ευρωπαϊκή Ένωση θα πρέπει να κινηθεί μετά τη ρωσική εισβολής στην Ουκρανία, κατέθεσε στην εισαγωγική ομιλία της στην έκτακτη Ολομέλεια του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου η Πρόεδρος του σώματος, Ρομπέρτα Μέτσολα.
Η κ. Μέτσολα υπογράμμισε ακόμα πως το Κοινοβούλιο, στη βάση και του ψηφίσματος που αναμενόταν να εγκριθεί στο τέλος της συνάντησης, «καλωσορίζει την αίτηση της Ουκρανίας για να καταστεί υποψήφια χώρα για ένταξη και θα εργαστούμε προς αυτή την κατεύθυνση».
Μιλώντας πριν την ομιλία του Ουκρανού Προέδρου Βολοντιμίρ Ζελένσκι μέσω τηλεδιάσκεψης, η κ. Μέτσολα τόνισε πως η ΕΕ δεν μπορεί να παραμένει εξαρτημένη από το ρωσικό φυσικό αέριο, πως η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να δέχεται χρήματα από το Κρεμλίνο, προσθέτοντας χαρακτηριστικά πως «τα σούπερ γιοτ δεν θα βρίσκουν λιμάνι» και πως «δεν θα πωλούμε πλέον διαβατήρια στους φίλους του Πούτιν», καθώς και πως οι επενδύσεις της ΕΕ στην άμυνα πρέπει να ταιριάξουν με τη ρητορική και τέλος να καταπολεμηθεί η παραπληροφόρηση.
Ειδικότερα για την ενεργειακή εξάρτηση η κ. Μέτσολα τόνισε πως «πρέπει να ενισχύσουμε τις προσπάθειες να διαφοροποιήσουμε τα συστήματα ενέργειας προς την κατεύθυνση μιας Ευρώπης που δεν θα εξαρτάται πλέον από αυταρχικούς ηγέτες», σημειώνοντας πως αυτό θα ενισχύσει την ενεργειακή ασφάλεια της ΕΕ.
Τόνισε επίσης πως «η Ευρώπη δεν μπορεί πλέον να καλωσορίζει χρήματα από το Κρεμλίνο και να παριστάνει πως δεν έρχονται με δεσμεύσεις». Οι ολιγάρχες του Πούτιν και αυτοί που τον χρηματοδοτούν «δεν θα πρέπει πλέον να μπορούν να χρησιμοποιούν την αγοραστική τους δύναμη για να αγοράσουν μια επίφαση ευπρέπειας στις πόλεις, τις κοινότητες και τους αθλητικούς μας ομίλους»
«Τα σούπερ γιοτ δεν θα βρίσκουν λιμάνι. Δεν θα πωλούμε πλέον διαβατήρια στους φίλους του Πούτιν», υπογράμμισε.
Τρίτον, σημείωσε πως οι επενδύσεις στην άμυνα πρέπει να συνάδουν με τη ρητορική και ζήτησε την προώθηση μιας «πραγματικής ένωσης ασφαλείας και άμυνας», υπενθυμίζοντας πως την τελευταία εβδομάδα η Ευρώπη έχει δείξει πως κάτι τέτοιο είναι «και εφικτό και επιθυμητό».
Τέταρτον, κάλεσε τις εταιρείες κοινωνικής δικτύωσης και τεχνολογίας να αναλάβουν σοβαρά τις ευθύνες τους για την καταπολέμηση της παραπληροφόρησης «και να καταλάβουν πως δεν μπορεί κανείς να είναι ουδέτερος μεταξύ της πυρκαγιάς και της πυροσβεστικής».
Σημειώνοντας πως η Ευρώπη βρίσκεται στη σκιά του πολέμου του Πούτιν, τον οποίο «δεν ζητήσαμε και δεν ξεκινήσαμε», η κ. Μέτσολα καταδίκασε τη ρωσική επίθεση και εξέφρασε αλληλεγγύη με όσους υποφέρουν, προκαλώντας το χειροκρότημα της Ολομέλειας.
Η Ευρώπη, συνέχισε, δεν θα αποστρέψει το πρόσωπο της από την Ουκρανία, καθώς παλεύει για τις αξίες της Ευρώπης, και πρόσθεσε πως τόσο ο Πούτιν, όσο και ο Λουκασένκο, θα είναι υπόλογοι για τις πράξεις τους.
Απευθυνόμενη στον Πρόεδρο Ζελένσκι, ο οποίος παρακολουθούσε την ομιλία μέσω τηλεδιάσκεψης, καθώς και τον πρέσβη της χώρας στην ΕΕ και τους Ουκρανούς, που βρίσκονταν στην αίθουσα, τους ευχαρίστησε που έδειξαν στον κόσμο τι σημαίνει αντίσταση.
Οι ιστορίες των πολιτών και των στρατιωτών που θυσιάζονται για την ελευθερία, των γυναικών, που γεννούν στα καταφύγια, υπενθυμίζουν στην Ευρώπη πως αξίζει να υπερασπιζόμαστε την ελευθερία.
Αναφερόμενη στην απάντηση της ΕΕ, είπε πως αυτή είναι η στιγμή η Ευρώπη να κάνει «ό,τι χρειάζεται» και πως τα κράτη μέλη που συνορεύουν με την Ουκρανία έχουν υποδεχθεί εκατοντάδες χιλιάδες πρόσφυγες, έχουν επιβληθεί τεράστιες κυρώσεις, και η ΕΕ έχει προχωρήσει ένα βήμα πιο πέρα παρέχοντας όπλα.
Όπως είπε, η Ευρώπη πρέπει να πάει ένα βήμα παρακάτω, σημειώνοντας πως το Κοινοβούλιο καλωσορίζει την αίτηση της Ουκρανίας για ένταξη στην ΕΕ.
Καθώς, όπως πρόσθεσε, το Κοινοβούλιο έχει παράδοση να αποτελεί ενόχληση για τους αυταρχικούς ηγέτες, ανέφερε πως το σώμα θα επιδιώξει να απαγορεύσει σε όποιον εκπρόσωπο του Κρεμλίνου από το να μπει στις εγκαταστάσεις του.