Home ΑΘΛΗΤΙΚΑ ΑΝΟΡΘΩΣΙΣ Ο οδηγός του πούλμαν της Ανόρθωσης αποκλειστικά στο Larnakaonline: «Θα είχαμε θύματα και μπορεί να μην μιλούσαμε καν τώρα»
Ο οδηγός του πούλμαν της Ανόρθωσης αποκλειστικά στο Larnakaonline: «Θα είχαμε θύματα και μπορεί να μην μιλούσαμε καν τώρα»

Ο οδηγός του πούλμαν της Ανόρθωσης αποκλειστικά στο Larnakaonline: «Θα είχαμε θύματα και μπορεί να μην μιλούσαμε καν τώρα»

 

 

Παύλος Ξυδιάς. Αυτός είναι ο οδηγός του πούλμαν της αποστολής της Ανόρθωσης ο οποίος με τη δική του ψυχραιμία και εμπειρία πίσω από το τιμόνι, συνέβαλε τα μέγιστα από το να αποφευχθεί μία ίσως μεγάλη και ανείπωτη τραγωδία.

Μία στραβοτιμονιά, μία απροσεξία, θα μπορούσαν να ήταν μοιραία μετά και την επίθεση που δέχθηκε η αποστολή της Ανόρθωσης.

Το Larnakaonline επικοινώνησε με τον οδηγό της Ανόρθωσης, τον Παύλο Ξυδιά, ο οποίος εδώ και 18 χρόνια είναι ο οδηγός της «Κυρίας» και ποτέ ξανά δεν έζησε κάτι τέτοιο όπως μας εκμυστηρεύεται αποκλειστικά στην ιστοσελίδα μας.

 

Διαβάστε τη δική του συγκλονιστική αφήγηση το βράδυ τρόμου που πέρασε ο ίδιος. Για την λιποθυμία νεαρού ποδοσφαιριστής της Ανόρθωσης και όλα όσα έγιναν μέσα από τα δικά του μάτια.

Κ. Παύλο φαίνεται ότι η δική σας ψυχραιμία ήταν καταλυτική στο να αποφευχθούν πολύ χειρότερα. Θα μπορούσαμε να θρηνήσουμε θύματα.
«Είναι αλήθεια. Σίγουρα. Αν ήταν κάποιος άπειρος στο τιμόνι… Δεν μπορείτε να καταλάβετε πως ακούστηκε μέσα στο λεωφορείο. Ήταν όπως τους πυροβολισμούς».

Είδατε τα άτομα που σας επιτέθηκαν;
«Όχι, δεν είδαμε κανένα εμείς. Ήμασταν στο δρόμο και όπως πηγαίναμε ακούστηκαν σπασίματα γυαλιών κτλ».

Ποια ήταν η πρώτη σας αντίδραση στο τιμόνι, γιατί θα ήταν κάτι σοκαριστικό για σας.
«Κατάλαβα άμεσα ότι κάτι έριξαν στο λεωφορείο. Δεν είναι για παράδειγμα ατύχημα. Συνέχισα να οδηγώ, δεν σταμάτησα καθόλου. Προχώρησα και φθάσαμε μέχρι τα Λύμπια όπου βρήκαμε περιπολικό στο δρόμο. Σταματήσαμε και ειδοποίησαν και άλλα περιπολικά και μας έφεραν συνοδεία στην Λάρνακα».

Διακρίνατε να υπάρχει κάποιος τραυματισμός εκείνη την ώρα;
«Ένας από τους παίκτες, ένας νεαρός, έπαθε πανικό και λιποθύμησε στο λεωφορείο. Είχαν οι παίκτες κάποια γδαρσίματα στα χέρια όταν κρέπαραν τα γυαλιά που είναι ειδικά για να μην φεύγουν μεγάλα κομμάτια και να κόψουν κάποιον».

Είναι διπλά γυαλιά;
«Ναι. Για να καταλάβετε οι πέτρες ήταν τόσο μεγάλες που αν σμίξεις τα δυο σου χέρια μαζί και κάνεις ένα κύκλο ήταν περίπου τόσες».

Αν ήταν διαφορετικά τζάμια νομίζετε θα είχαμε θύματα;
«Πιστεύω ναι, γιατί τα διπλά γυαλιά έκοψαν την φόρα από τις πέτρες. Ακόμα και το μπροστινό που είναι τριπλό, την ώρα που την δέχθηκε απλά τραβήχτηκαν γραμμές δεν τρύπησε το γυαλί για να μπει μέσα».

Πόσα χρόνια συνεργάζεστε με την Ανόρθωση;
«18 με 19 χρόνια. Είμαι αποκλειστικός οδηγός της ομάδας».

Σας έτυχε κάτι παρόμοιο στο παρελθόν;
«Όχι, πρώτη φορά».

Τα όσα γίνονται και μετά και από τον θάνατο του Άλκη στην Ελλάδα, κάποιους δεν επηρεάζει και δεν τους συγκινεί.
«Ότι και να κάνεις κάποια πράγματα δεν αλλάζουν και δεν μπορούν να φτιάξουν. Υπάρχουν κάποια άτομα… Πιστεύω ότι για να φτιάξει κάτι πρέπει εκεί που θα πιάσεις κάποιον να είναι ποινή και όχι χάιδεμα».

Ήταν λάθος πιστεύετε της Αστυνομίας που δεν σας συνόδευσε μέχρι την Λάρνακα;
«Πιστεύω στο συγκεκριμένο παιχνίδι ναι. Αν είναι ένα παιχνίδι που τελειώνει ομαλά, χωρίς εντάσεις στο γήπεδο και στην κερκίδα φεύγεις και δεν έχεις καμία έγνοια. Σε έτσι παιχνίδια όμως… Όχι πως αν είχε Αστυνομία δεν θα μας έριχναν. Μπορεί όμως το ένα περιπολικό να αντιδρούσε».

Ή να φοβόντουσαν και να μην έκαναν την επίθεση.
«Δεν νομίζω να φοβόντουσαν. Δεν εκαταλάβαιναν Θεό, Τώρα στα πλέι οφ πρέπει να έχει καλή Αστυνόμευση. Και σε γέφυρες και παντού. Γιατί είναι μία αποστολή που επενδύει μία ομάδα, η οποιαδήποτε ομάδα. Αν ερχόταν το ΑΠΟΕΛ Λάρνακα και γινόταν αυτό το πράγμα; Δεν είναι το ίδιο;».

Σας φοβίζει ότι μπορεί να υπάρχει συνέχεια;
«Ναι, αυτό φοβάμαι παραπάνω. Στο τέλος δεν θα βρέθεται ιδιοκτήτης να παραχωρεί τα λεωφορεία στις ομάδες».

Εσάς σας προβληματίζει αυτό το γεγονός και σας βάζει σε σκέψεις ακόμη και να σταματήσετε να είστε ο οδηγός της Ανόρθωσης;
«Κοίταξε, 18 χρόνια είμαι μαζί τους. Είμαι μέλος της ομάδας πιστεύω. Είμαστε από τους πιο παλιούς που είμαστε σταθεροί εκεί συνέχεια. Όχι δεν πέρασε από το μυαλό μου. Τώρα περιμένω την Αστυνομία να έρθει να φωτογραφίσει τις ζημιές, να κοστολογηθεί το λεωφορείο και με ενημέρωσαν από την Ανόρθωση ότι θα αναλάβουν το κόστος».

Το λεωφορείο πόσο κοστίζει περίπου;
«Περίπου 270.000 ευρώ».

Και οι ζημιές πόσες υπολογίζετε να είναι;
«Περίπου 15.000 ευρώ».

Το θετικό είναι ότι υπήρξαν μόνο υλικές ζημιές…
«Το καλό μας δεν χάθηκε η ψυχραιμία. Δεν σταματήσαμε και να είναι κοντά μας κάποιοι να μας επιτεθούν. Ένας λόγος που δεν σταμάτησα είναι αυτός, γιατί δεν ήξερα από που μας ήρθε. Δεν είδαμε κάποια κίνηση ή κάτι ύποπτο. Έπεσαν και 2-3 τσάκρες στο δρόμο μαζί με τις πέτρες».

Ακούσατε κάποιες φωνές;
«Όχι, τίποτα».

Αν ήταν ένας νεαρός οδηγός στο τιμόνι χωρίς τη δική σας εμπειρία, πιστεύετε ότι σήμερα θα μιλούσαμε ακόμη και για τραγωδία;
«Κατά 90%. Γιατί όπως μας χτύπησαν, υπήρχε και αυτοκίνητο στο πλευρό που προσπάθησε να προσπεράσει. Μία στραβοτιμονιά… Λεωφορείο είμαστε και θα μπορούσε να είχαμε και θύματα και να μην μιλούσαμε καν τώρα. Με 30 άτομα μέσα, με μία λάθος κίνηση. Εκείνη την ώρα έτυχε να μην έχει πολλή κίνηση. Αν μία πέτρα έφευγε και πήγαινε σε άλλο αυτοκίνητο που ήταν κοντά μας τι θα γινόταν; Και ήταν και οδηγός που θα πατούσε φρένο; Όσο έμπειρος και να είσαι το κακό θα μπορούσε να γίνει. Ήμασταν κι λίγο τυχεροί που δεν είχε κίνηση».

Το σημαντικό είναι ότι όλοι είστε καλά. Σας ευχαριστώ πολύ για τον χρόνο σας.
«Ευχαριστώ πολύ».

Πάνος Λάρκος

Send this to a friend