Home ΛΑΡΝΑΚΑ Σκέψεις για επέκταση του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα
Σκέψεις για επέκταση του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα

Σκέψεις για επέκταση του ΤΕΠΑΚ στη Λάρνακα

Σε συνθήκες κρίσης, έχουμε δημιουργήσει ένα τολμηρό, φιλόδοξο και εξωστρεφές Πανεπιστήμιο, έτοιμο για τη νέα εποχή, δήλωσε σήμερα ο Πρύτανης του ΤΕΠΑΚ, καθηγητής Παναγιώτης Ζαφείρης, κατά τον απολογισμό της διετίας που πέρασε.

Μιλώντας στο πλαίσιο διάσκεψης Τύπου, ο Πρύτανης σημείωσε πως «το πρόσημο του απολογισμού για το ΤΕΠΑΚ είναι θετικό αφού η διετία 2020-21 ήταν πολύ παραγωγική και συνοδεύτηκε από σημαντικές εξελίξεις σε κύριες στρατηγικές επιδιώξεις του οργανισμού, παρ’ όλες τις προκλήσεις που κληθήκαμε να αντιμετωπίσουμε λόγω της επέλασης της πανδημίας.

«Το έργο που παράχθηκε είναι στοχευμένο και σύμφωνα με τον Στρατηγικό Προγραμματισμό Ανάπτυξης 2020-24,  περιλαμβάνει σειρά νέων καινοτόμων πρωτοβουλιών και δράσεων με ορατό αποτέλεσμα και θετικό αντίκτυπο, εντός της κοινότητάς μας και στην κοινωνία ευρύτερα», συμπλήρωσε.

Ο Πρύτανης αναφέρθηκε σε επτά πυλώνες αναπτυξιακών εξελίξεων, την ίδρυση νέων σχολών και τμημάτων, τη διεθνή εξωστρέφεια και συνεργασίες μέσω του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστημίου (EUt+), την ώθηση στην έρευνα και καινοτομία, την καινοτομία στην εκπαίδευση, την ποιοτική αναβάθμιση της φοιτητικής εμπειρίας και ζωής, τον ψηφιακό μετασχηματισμό και την ηλεκτρονική διακυβέρνηση και τέλος, τη δυναμική ανάπτυξη.

Ανέφερε δε ότι μέσα από την πρόσφατη συμφωνία με το Υπουργείο Παιδείας, το ΤΕΠΑΚ δημιουργεί «τη μεγαλύτερη ανάπτυξη που γνώρισε το ΤΕΠΑΚ από ιδρύσεως του, αφού ιδρύονται ταυτόχρονα μια νέα Σχολή, δυο ακαδημαϊκά Τμήματα και ένα Ινστιτούτο (ΑΞΙΚ)».

Συγκεκριμένα, η νέα Σχολή Διοίκησης Τουρισμού, Φιλοξενίας και Επιχειρηματικότητας, η οποία θα στεγαστεί στην Πάφο, μετά από συμφωνία μας με τον Δήμο Πάφου,  θα περιλαμβάνει το υφιστάμενο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης Τουρισμού και Φιλοξενίας, το νέο Ακαδημαϊκό Τμήμα Διοίκησης, Επιχειρηματικότητας και Ψηφιακού Επιχειρείν και ένα Ινστιτούτο (ΑΞΙΚ) που θα προσφέρει προγράμματα επαγγελματικής κατάρτισης για επισιτιστικά και άλλα συναφή επαγγέλματα.

Ταυτόχρονα, συνέχισε, στη Λεμεσό εμπλουτίζονται με νέα προπτυχιακά προγράμματα οι έξι υφιστάμενες Σχολές και ιδρύεται στη Σχολή Διοίκησης και Οικονομίας, το νέο Τμήμα Ναυτιλιακών, κάτι που αναμένεται να φέρει, τα επόμενα λίγα χρόνια, επιπρόσθετους 400 με 500 νέους φοιτητές στην πόλη.

Αυτή τη στιγμή, σημείωσε, το ΤΕΠΑΚ πέραν από την ενεργή παρουσία του στην πόλη της Λεμεσού, δραστηριοποιείται στην κοινότητα της Λόφου, μέσω της ανάπτυξης του πανεπιστημιακού αγροκτήματος ορεινών καλλιεργειών για τη Σχολή Γεωτεχνικών Επιστημών και Διαχείρισης Περιβάλλοντος, αλλά και στον Άγιο Ιωάννη Πιτσιλιάς, μέσω της παραχώρησης εγκαταστάσεων του πρώην Δημοτικού Σχολείου, στο Τμήμα Καλών Τεχνών, με σκοπό την πραγματοποίηση διαρκούς προγράμματος φιλοξενίας καλλιτεχνών (art residencies) και για διοργάνωση καλλιτεχνικών εργαστηρίων.

Ο Πρύτανης δεν απέκλεισε επέκταση του κύκλου εργασιών του ΤΕΠΑΚ και στην πόλη της Λάρνακας, αφού, όπως είπε, υπάρχει κοινό ενδιαφέρον για εξεύρεση τρόπου παράλληλης προσφοράς μεταπτυχιακών προγραμμάτων, που ήδη προσφέρονται στη Λεμεσό, ερευνητική και άλλης μορφής συνεργασία με το ερευνητικό κέντρο αριστείας CMMI, προσφορά σεμιναρίων επαγγελματικής εκπαίδευσης και έναρξη συζήτησης για μελλοντική δημιουργία νέων προγραμμάτων σπουδών και ερευνητικών ή/και ακαδημαϊκών οντοτήτων του ΤΕΠΑΚ στην πόλη της Λάρνακας.

Κληθείς να σχολιάσει αντιδράσεις που προκάλεσε η απόφαση επέκτασης του Πανεπιστημίου στην Πάφο και η ενδεχόμενη επέκταση του στη Λάρνακα, ο Πρύτανης σημείωσε ότι το ΤΕΠΑΚ βλέπει τη μεγάλη εικόνα, που είναι πως πρέπει να μεγαλώσει και να ανοίξει τα φτερά του σαν Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο ολόκληρης της Κύπρου, με τη βάση του, ωστόσο, τη Λεμεσό.

Στις διεθνείς συνεργασίες, ο καθηγητής Ζαφείρης υπογράμμισε πως η εμπλοκή του ΤΕΠΑΚ ως εταίρος στην κοινοπραξία 8 πανεπιστημίων για τη δημιουργία του Ευρωπαϊκού Τεχνολογικού Πανεπιστήμιου (EUt+), δρομολογεί σημαντικές αλλαγές και ανοίγει δρόμους για διεθνή εξωστρέφεια, πολλές συνεργασίες και έντονη κινητικότητα μεταξύ των οκτώ πανεπιστημιουπόλεων.

Σε σχέση με την ερευνητική αριστεία και καινοτομία, είπε πως το ΤΕΠΑΚ, με μια σειρά νέων δράσεων και πρωτοβουλιών, στόχευσε στην ενίσχυση της ερευνητικής δραστηριότητας και της προσέλκυσης νέων και άριστων επιστημόνων, ενώ στον τομέα του ψηφιακού μετασχηματισμού και της ηλεκτρονικής διακυβέρνησης, σημείωσε την πλήρη εφαρμογή της ηλεκτρονικής υπογραφής στις εσωτερικές λειτουργίες του Πανεπιστήμιου, κάτι που καθιστά το ΤΕΠΑΚ τον πρώτο δημόσιο οργανισμό στην Κύπρο που προχωρεί στην εφαρμογή της σε ευρεία κλίμακα. Ταυτόχρονα, συνέχισε, υλοποιήθηκε σημαντικός αριθμός έργων μηχανογράφησης βασικών διαδικασιών, με στόχο το Πανεπιστήμιο να βελτιώσει τις εσωτερικές διαδικασίες του, την εξυπηρέτηση που παρέχει και να παραμείνει ένας σύγχρονος δημόσιος οργανισμός.

Για την ποιοτική αναβάθμιση της φοιτητικής εμπειρίας και ζωής στο ΤΕΠΑΚ, ο Πρύτανης υπενθύμισε τη συνεργασία με την Ιερά Αρχιεπισκοπή Κύπρου, καθώς 200 φοιτητές και φοιτήτριες έχουν εξασφαλίσει διαμονή στη σύγχρονη εστία Απολλώνια, με επιδοτούμενο ενοίκιο.

Επίσης, συνέχισε, από το 2020 έχει μπει σε τροχιά υλοποίησης το μεγαλύτερο έργο υποδομής, αυτό της ανάπτυξης των ιδιόκτητων κτηριακών εστιών του Πανεπιστημίου στον πρώην βρετανικό οικισμό Βερεγγάρια, το οποίο θα ενισχύσει τη δυνατότητα στέγασης του ΤΕΠΑΚ κατά 485 φοιτητικά δωμάτια. Ερωτηθείς σχετικά για την επέκταση του ΤΕΠΑΚ στο «Βερεγγάρια», ο καθηγητής Ζαφείρης είπε πως υπάρχουν κάποια γραφειοκρατικά προβλήματα που δημιουργούν κάποιες καθυστερήσεις, ωστόσο ο στόχος παραμένει για ολοκλήρωση του έργου το 2025.

Σημείωσε δε ότι τα τελευταία χρόνια «με συντονισμό και βοήθεια από αρκετούς άλλους, ο Αντιπρύτανης Οικονομικών έχει καταβάλει μεγάλη προσπάθεια για τη μείωση των ενοικίων του Πανεπιστημίου και υπολογίζουμε ότι έγινε εξοικονόμηση γύρω στο μισό εκατομμύριο ευρώ το χρόνο, έχουμε απαλλαγεί από εστίες που πληρώναμε ψηλά ενοίκια ενώ ταυτόχρονα διπλασιάσαμε τις εστίες».

Το ΤΕΠΑΚ, κατέληξε στον απολογισμό του ο Πρύτανης, πλέον διαμορφώνει μια νέα σχέση με την Πολιτεία, την κυπριακή κοινωνία και τα μέλη της κοινότητάς του,  τονίζοντας ότι «σε συνθήκες κρίσης, έχουμε δημιουργήσει ένα τολμηρό, φιλόδοξο και εξωστρεφές Πανεπιστήμιο, έτοιμο για τη νέα εποχή».

Ερωτηθείς για τον τρόπο χειρισμού της κατάστασης που δημιουργήθηκε από την πανδημία και το πρωτόκολλο φοίτησης, ο καθηγητής Ζαφείρης υπεραμύνθηκε των αποφάσεων που λήφθηκαν, λέγοντας ότι «χειριστήκαμε με πολύ προσοχή και με σωστές αποφάσεις όλα τα βήματα της πανδημίας».

Send this to a friend