O Δήμος Αραδίππου έγινε μέλος της ΕΤΑΠ Λάρνακας
Νέο μέλος της Εταιρείας Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής (ΕΤΑΠ) Λάρνακας αποτελεί από τις αρχές του χρόνου, ο Δήμος Αραδίππου.
Σε ανακοίνωσή της η ΕΤΑΠ καλωσορίζει και «επίσημα τον Δήμο Αραδίππου ως το τελευταίο μέλος» της και προσθέτει πως «ο Δήμος συγχωνεύεται άψογα με τη Λάρνακα, τα όριά του εκτείνονται μέχρι την περιοχή του υδραγωγείου των Καμάρων και συνδυάζει το σύγχρονο πρόσωπό του με παραδοσιακά στοιχεία. Διαθέτει πλούσια πολιτιστική της κληρονομιά, η οποία διαφαίνεται μέσα από τα χορευτικά συγκροτήματα που παρουσιάζουν λαϊκά τραγούδια και χορούς σε διάφορες εκδηλώσεις στη Λάρνακα, συμπεριλαμβανομένου του ετήσιου Φεστιβάλ του Κατακλυσμού».
Ο Δήμος, όπως αναφέρεται, διαθέτει δύο μουσεία, το Λαογραφικό Κώστα Καϊμακλιώτη και το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης – Συλλογή Χριστοφόρου, τα οποία αποτελούν πόλο έλξης τόσο για ξένους και ντόπιους επισκέπτες όσο και για μαθητές Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης που μεταβαίνουν για να δουν από κοντά τα σπάνια εκθέματα που διαθέτουν. Τα δύο Μουσεία συμπληρώνουν αρμονικά τη Λαϊκή Γειτονιά, ενώ γίνονται σχέδια για επέκταση της συγκεκριμένης συνοικίας με την περίληψη νέων πολιτιστικών σημείων.
Το Λαογραφικό Μουσείο Κώστα Καϊμακλιώτη «στεγάζεται σε ένα αρχοντικό του 1901 και απεικονίζει την παλιά ζωή στο χωριό μέσα από εκθέματα που περιλαμβάνουν εξοπλισμό, εργαλεία και έπιπλα. Το νέο Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης – Συλλογή Χριστοφόρου που βρίσκεται απέναντι, εκθέτει πάνω από 300 έργα τέχνης που απεικονίζουν την ελληνική ορθόδοξη και άλλες θρησκείες από όλο τον κόσμο, συμπεριλαμβανομένων έργων του Σαλβαδόρ Νταλί και του Ραφαήλ, καθώς και μια αυθεντική γκραβούρα του Ρέμπραντ».
Μιλώντας στο ΚΥΠΕ ο Δήμαρχος Αραδίππου Ευάγγελος Ευαγγελίδης ανέφερε ότι «η δημιουργία του Μουσείου Χριστιανικής Τέχνης – Συλλογή Χριστοφόρου ήταν ένα όραμα τόσο του Δημάρχου όσο και του Δημοτικού Συμβουλίου, αφού στόχος μας είναι να δημιουργηθεί στη συγκεκριμένη περιοχή μια «Γειτονιά Πολιτισμού. Ο Δήμος προχώρησε επίσης στην αγορά του χώρου που βρίσκεται δίπλα από το Χριστιανικό Μουσείο και τριών άλλων οικιών στην ίδια γειτονιά».
Στο παρόν στάδιο, πρόσθεσε «γίνεται ο σχεδιασμός για την αναπαλαίωση των τριών οικιών και του χώρου δίπλα από το Χριστιανικό Μουσείο, ούτως ώστε να προχωρήσουμε άμεσα με την αναπαλαίωση τους για να συνάδουν με την περιοχή. Στόχος μας είναι με την δημιουργία και άλλων Μουσείων στην Αραδίππου ώστε ο Δήμος να αποτελέσει μέρος του τουριστικού χάρτη της Κύπρου, με απώτερο στόχο ο ντόπιος και ξένος επισκέπτης να θέλει να επισκεφθεί τα Μουσεία που θα υπάρχουν».
Ερωτηθείς για το Μουσείο Χριστιανικής Τέχνης, ο κ. Ευαγγελίδης είπε πως «για πρώτη φορά συνάντησε πριν από τρία χρόνια τον Χαράλαμπο Χριστοφόρου, Πρέσβη επί τιμή της Κυπριακής Δημοκρατίας και γνωρίζοντας για την πλούσια Συλλογή του από έργα διαφόρων εποχών και καλλιτεχνών, του εισηγήθηκε να την φιλοξενήσει στον Δήμο. Ωστόσο ο κ. Χριστοφόρου τότε δεν έδειξε ιδιαίτερο ενθουσιασμό γιατί όπως μου εξήγησε κτύπησε αρκετές πόρτες τόσο του Κράτους όσο και τοπικών Αρχών για το συγκεκριμένο θέμα, χωρίς όμως αποτέλεσμα».
Τελικά συνέχισε «συμφωνήσαμε να παρουσιαστεί στον Δήμο Αραδίππου η Συλλογή του κ. Χριστοφόρου και στο Χριστιανικό Μουσείο φιλοξενούνται σήμερα 300 περίπου έργα. Επειδή όμως δεν υπάρχει άλλος χώρος για να τοποθετηθούν άλλα έργα, καταβάλλουμε προσπάθειες για να τα βάλουμε σε άλλους χώρους, γιατί ο πολιτισμός έχει τεράστια σημασία στη ζωή μας και γενικά στην πρόοδο ενός λαού».