[ad_1]
Σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαπραγματεύσεις ΕΕ Τουρκίας για συμφωνία στο προσφυγικό.
Υπάρχουν όμως εμπόδια, αφού σύμφωνα με τις τελευταίες πληροφορίες τέσσερα είναι τα αγκάθια στο δρόμο για τη συμφωνία ΕΕ-Τουρκίας.
Συγκεκριμένα:
Τα χρήματα που θα πάρει η Τουρκία
Η ημερομηνία που θα ξεκινήσει η μετεγκατάσταση των προσφύγων
Η νομιμότητα του «ένας προς ένας»
Τα κεφάλαια για την ενταξιακή πορεία της Τουρκίας
Live οι εξελίξεις
14:20 Επανήρχισε η συνάντηση αξιωματούχων ΕΕ – Νταβούτογλου, και ακολούθως ξεκινά η Σύνοδος των 28
Επανήρχισε στις 13:00 ώρα Βρυξελλών (1400 ώρα Κύπρου) η συνάντηση του Τούρκου Πρωθυπουργού Αχμέτ Νταβούτογλου με τους τρεις κοινοτικούς αξιωματούχους (Τουσκ, Γιούνκερ, Ρούτε), όπως ανακοίνωσε ο εκπρόσωπος του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ, Πρέεμπ Άαμαν,
Για τις 1330 ώρα Βρυξελλών (1430 ώρα Κύπρου) έχει καθοριστεί η έναρξη του γεύματος εργασίας των 28 της ΕΕ, σύμφωνα με τον Κυβερνητικό Εκπρόσωπο Νίκο Χριστοδουλίδη.
Και οι δύο πλευρές αναμένεται να έχουν τότε τις τελικές προτάσεις και να έχουν θέσει “τα όρια του τί μπορούν να δεχθούν”, ανέφερε διπλωματική πηγή. Ο κ. κ. Τουσκ αναμένεται να παρουσιάσει το αποτέλεσμα των επαφών του στο γεύμα των 28.
Αν η ανταπόκριση είναι θετική, θα κληθεί, σύμφωνα με το πρόγραμμα, στο γεύμα και ο κ. Νταβούτογλου για την τελική επικύρωση. Πάντως δεν έχουν ως τώρα διαρρεύσει επί της ουσίας πληροφορίες για το περιεχόμενο των προτάσεων.
14:10 Κριτήρια επιλογής για επανεγκατάσταση
«Σύμφωνα με τον δημοσιογράφο του Politico στο τελευταίο σχέδιο συμφωνίας έχει αφαιρεθεί το σημείο εκείνο που ανέφερε ότι οι μετανάστες που βρίσκονται στα ελληνικά νησιά θα μεταφέρονται στα ηπειρωτικά για να καταγραφούν. Η εξήγηση που δίνεται είναι ότι κάτι τέτοιο δεν ήταν εφικτό να γίνει από την Ελλάδα», αναφέρει το Politico επικαλούμενο αξιωματούχους.
Μάλιστα, ο γνωστός ιστότοπος αποκαλύπτει ότι τα κριτήρια επιλογής για την επανεγκατάσταση θα είναι οι ευάλωτες ομάδες, δηλαδή γυναίκες, παιδιά, ηλικιωμένοι. Αυτοί θα επαναγκαθίστανται πρώτοι.
13:30 Και δεύτερη διακοπή των συνομιλιών
Ο Νταβούτογλου συσκέπτεται με τους συμβούλους του επί τεχνικών θεμάτων. Την ίδια ώρα Μέρκελ, Ολάντ και άλλοι ευρωπαίοι ηγέτες έχουν μια δική τους μίνι σύσκεψη.
13.30 Συνεχίζονται οι διαβουλεύσεις σε όλα τα επίπεδα εν αναμονή του γεύματος εργασίας των 28
Οι διαβουλεύσεις των 28 με την Τουρκία έχουν περάσει σε μια φάση ανταλλαγής πληροφοριών ανάμεσα σε τεχνοκράτες και διπλωμάτες των δύο πλευρών, με κεντρικό ρόλο να δίδεται στο διπλωματικό γραφείο του Προέδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του επικεφαλής του γραφείου του Προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, Μ.Σέλμαγιερ.
Σύμφωνα με αρμόδια πηγή του Συμβουλίου, οι 28 προτίθενται να συνέλθουν και πάλι για ένα γεύμα εργασίας στο Ευρωπαϊκό Συμβούλιο, στο οποίο θα καταλήξουν οι προτάσεις που διαμορφώνουν οι διπλωμάτες των δύο πλευρών. Προηγουμένως, αναφέρει η ίδια πηγή, θα πρέπει να έχει δώσει το τελικό “ΟΚ” ο Τούρκος Πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου.
Σε γενικές γραμμές η συζήτηση χαρακτηρίζεται δύσκολη, αλλά όχι ακατόρθωτη. “Η τουρκική πλευρά έχει προσέλθει με τη βούληση να κλείσει μια συμφωνία και όχι να τορπιλίσει τη διαδικασία”, σχολιάζουν Ευρωπαίοι διπλωμάτες.
Σε αυτή τη φάση δεν είναι ακόμα σαφές, αν η συνάντηση των τριών προέδρων (Ρούτε, Τουσκ, Γιούνκερ) θα επαναληφθεί, ή θα ξεκινήσει κατευθείαν το γεύμα εργασίας.
13:02 Επέστρεψαν στο τραπέζι των συζητήσεων Τουσκ-Γιούνκερ-Νταβούτογλου
Με ένα νέου tweet ο εκπρόσωπος του Ντόναλτ Τουσκ ανακοίνωσε πως η συζήτηση άρχισε και πάλι.
13:00 Σε εξέλιξη έντονες διαβουλεύσεις
Μέσω του twitter, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Νίκος Χριστοδουλίδης αναφέρει: «Σε εξέλιξη βρίσκονται έντονες διαβουλεύσεις»
12:30 Η κυβέρνηση της Ουγγαρίας κλείνει τα κέντρα υποδοχής προσφύγων και μεταναστών
Η Ουγγαρία σχεδιάζει να κλείσει τα κέντρα υποδοχής μεταναστών, ανακοίνωσε η κυβέρνηση, μια ισχυρή ένδειξη της αντίθεσης της χώρας στην υποδοχή προσφύγων την ώρα που οι ηγέτες της ΕΕ αναμένεται να παρουσιάσουν σήμερα στην Τουρκία την “κοινή θέση” τους στο θέμα αυτό.
“Η κυβέρνηση εξουσιοδότησε τον υπουργό Εσωτερικών Σάντορ Πίντερ να κλείσει τα ουγγρικά κέντρα υποδοχής”, ανέφερεται σε ανακοίνωση που εκδόθηκε από το γραφείο του συντηρητικού πρωθυπουργού Βίκτορ Ορμπάν.
Ο υπουργός “θα εξετάσει αν θα είναι απαραίτητα στο μέλλον”.
Σύμφωνα με τη ΜΚΟ Επιτροπή του Ελσίνκι, περίπου 1.600 άνθρωποι στεγάζονταν στα έξι ουγγρικά κέντρα υποδοχής την 1η Μαρτίου. Η κυβέρνηση δεν δίνει στοιχεία.Αυτά τα έξι κέντρα θα αντικατασταθούν από δύο “φυλασσόμενες τοποθεσίες” στο Κορμέντ και στο Σεντγκοτάρντ, κοντά στα σύνορα με την Αυστρία, διευκρίνισε η κυβέρνηση. Σύμφωνα με τα ουγγρικά ΜΜΕ, στις τοποθεσίες αυτές υπάρχουν μόνο αντίσκηνα.
12:15 Εκπρόσωπος Τουσκ: Διακοπή της συζήτησης για τεχνικούς λόγους
Ο εκπρόσωπος του Ντόναλντ Τουσκ ανακοίνωσε ότι η συνάντηση με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου διεκόπη για λίγη ώρα εξαιτίας… τεχνικών λόγων.
12:14 Καμία δήλωση από Μέρκελ και Ρέντσι
Η Άγκελα Μέρκελ και ο Ματέο Ρέντσι έφτασαν στη Σύνοδο Κορυφής ωστόσο δεν έκαναν δηλώσεις στους δημοσιογράφους.
11:20 Πρόεδρος Λιθουανίας: Είναι θέμα χρόνου η επίτευξη συμφωνίας
Είμαστε πολύ κοντά σε συμφωνία Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας για το προσφυγικό, εκτιμά η πρόεδρος της Λιθουανίας Ντάλια Γκριμπαουσκάιτε, λίγο πριν ξεκινήσει το επίσημο γεύμα της Συνόδου Κορυφής με καλεσμένο τον Αχμέτ Νταβούτογλου. Εγραψε στο twitter: «Το τίμημα της συμφωνίας ΕΕ-Τουρκίας είναι εξίσου υψηλό για τα δύο μέρη. Άρα, είναι θέμα χρόνου», έγραψε στο λογαριασμό της στο Twitter.
11:18 Ο Ολαντ δεν μπορεί να εγγυηθεί «ευτυχή κατάληξη»
Ο Φρανσουά Ολάντ δήλωνε στους δημοσιογράφος λίγο πριν πως δεν μπορεί να εγγυηθεί «ευτυχή κατάληξη» στις συζητήσεις, διατηρώντας επιφυλάξεις ως προς το αποτέλεσμα των εργασιών.
11:00 Σε εξέλιξη συνάντηση Ευρωπαίων αξιωματούχων – Νταβούτογλου στις Βρυξέλλες
Σε εξέλιξη βρίσκεται στις Βρυξέλλες η τετραμερής συνάντηση ανάμεσα στον Πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλτ Τουσκ, τον Πρόεδρο της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν Κλοντ Γιούνκερ, τον Πρωθυπουργό της προεδρεύουσας της ΕΕ Ολλανδίας Μαρκ Ρούτε και τον Πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου.
Ο Τούρκος Πρωθυπουργός έφτασε στο χώρο της Συνόδου με 55 λεπτά καθυστέρηση και δήλωσε πως η συνάντηση αποτελεί μια καλή ευκαιρία τόσο για την επίλυση του Προσφυγικού, όσο και για την εμβάθυνση των ευρώ-τουρκικών σχέσεων.
Συγκεκριμένα ο Αχμέτ Νταβούτογλου δήλωσε: “Έφτασα αργά χθες βράδυ στις Βρυξέλλες, Όλα αυτά δείχνουν πόσο σημαντικές είναι οι ευρω-τουρκικές σχέσεις και η ένταξη της Τουρκίας στην ΕΕ, και για το διεθνές περιβάλλον. Εργαζόμαστε εδώ στις Βρυξέλλες, όπως και την περασμένη εβδομάδα πάνω σε μια ανθρωπιστική υπόθεση. Για εμάς, για την Τουρκία, η προσφυγική κρίση δεν είναι αντικείμενο για διαπραγμάτευση, αλλά ζήτημα αξιών. Ανθρωπιστικών αξιών, ευρωπαϊκών αξιών”.
Σημείωσε πως η Τουρκία έλαβε 2,7 εκατομμύρια μετανάστες, χωρίς καμία σημαντική βοήθεια από πουθενά. “Θέλω σήμερα να τονίσω ξανά ότι η Τουρκία θα συνεχίσει την πολιτική για την ανθρωπιστική προσέγγιση στο ζήτημα. ΕΕ και Τουρκία έχουν τον ίδιο στόχο, να βοηθήσουν του Σύρους πρόσφυγες και να έχουμε μια νέα δυνατότητα σε αυτό το πλαίσιο. Αυτά θα συζητήσουμε με τους Ευρωπαίους ηγέτες και ελπίζω ότι θα πετύχουμε το στόχο μας, να βοηθήσουμε όλους τους πρόσφυγες, αλλά και αν εμβαθύνουμε τις σχέσεις ΕΕ – Τουρκίας, που είναι μια καλή είδηση για την Ευρώπη και τον κόσμο.”
10:30 Γιούνκερ, Νταβούτογλου, Τουσκ πριν ξεκινήσει η τριμερής
1000 Ερντογάν: Η ΕΕ πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα
Την ίδια ώρα ο πρόεδρος της Τουρκίας Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επέκρινε την Ευρώπη, λέγοντας ότι πρέπει να κοιτάζει τις δικές της επιδόσεις στο μεταναστευτικό ζήτημα πριν να λέει στην Τουρκία τι να κάνει με τους πρόσφυγες, και τόνισε ότι η χώρα του θα ακούει την κριτική από την Ευρώπη όσον αφορά τα δικαιώματα όταν αυτή είναι σωστή, διαφορετικά θα κάνει αυτό που κρίνει απαραίτητο.
Σε ομιλία του που μεταδόθηκε ζωντανά από την τηλεόραση, ο ισλαμοσυντηρητικός πρόεδρος δήλωσε επίσης ότι η Ευρώπη “χορεύει σε ναρκοπέδιο” υποστηρίζοντας άμεσα ή έμμεσα “τρομοκρατικές” οργανώσεις στην Τουρκία που έχουν ενωθεί εναντίον του κράτους. Χαρακτήρισε επίσης “ανέντιμη και ανειλικρινή” τη στάση της Ευρώπης έναντι των τρομοκρατικών οργανώσεων.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Μέρκελ αναφέρθηκε στις πρακτικές δυσκολίες που χαρακτηρίζουν τη συμφωνία για επανεισδοχή των αιτούντων άσυλο στην Τουρκίας και στην ανάγκη να στηριχθεί η Ελλάδα οικονομικά αλλά και τεχνικά. Πρόσθεσε επίσης πως ιδιαίτερη σημασία έχει και να ενισχυθεί η αποτελεσματικότητα της επιχείρησης του ΝΑΤΟ στο Αιγαίο.
Το δείπνο εργασίας ολοκληρώθηκε, αργά το βράδυ της Πέμπτης, χωρίς να πραγματοποιηθεί η καθιερωμένη συνέντευξη Τύπου.
Με την επίτευξη συμφωνίας σε επίπεδο των 28 οι αρχηγοί κρατών και κυβερνήσεων της Ε.Ε. άρχισαν από νωρίς τις διαπραγματεύσεις με την Τουρκία με πρώτη την συνάντηση του πρόεδρου του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Ντόναλντ Τουσκ και του προέδρου της Ευρωπαϊκής Επιτροπής Ζαν-Κλοντ Γιούνκερ με τον πρωθυπουργό της Τουρκίας Αχμέτ Νταβούτογλου, στις 9 το πρωί ώρα Κύπρου.
Η Καγκελάριος της Γερμανίας Άγκελα Μέρκελ, σε δηλώσεις της μετά τη συμφωνία των ηγετών των χωρών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης για τις θέσεις που θα παρουσιάσουν στην Τουρκία για το μεταναστευτικό στις Βρυξέλλες, είπε ότι δεν έχει οριστεί ημερομηνία για την έναρξη της επιστροφής μεταναστών στην Τουρκία, αλλά θα πρέπει να γίνει σύντομα. Σημείωσε πως η νόμιμη μετεγκατάσταση Σύρων προσφύγων από την Τουρκία στην Ε.Ε. θα πρέπει να ξεκινήσει λίγες μέρες μετά τις πρώτες επιστροφές από την Ελλάδα. Οι διαπραγματεύσεις με την Τουρκία δεν θα είναι εύκολες, πρόσθεσε, αλλά όλες οι χώρες της Ε.Ε. θέλουν συμφωνία για το προσφυγικό.
Ο Ιταλός πρωθυπουργός Ματέο Ρέντσι εξερχόμενος δήλωσε στους δημοσιογράφους ότι η σημερινή ημέρα θα είναι δύσκολη σε σχέση με την διαπραγμάτευση με τον Τούρκο πρωθυπουργό.
Λήφθηκαν υπόψιν οι ανησυχίες της Λευκωσίας
Τρεις πηγές, από την Κομισιόν, την προεδρία του Συμβουλίου της ΕΕ και την Ολλανδική προεδρία, ανέφεραν ότι αφενός οι 28 μεταξύ τους έχουν καταλήξει στο κείμενο της συμφωνίας, αφετέρου το κείμενο αυτό λαμβάνει υπόψη τις κυπριακές ανησυχίες. “Δεν αναφέρει αριθμό ή κεφάλαια ονομαστικά και παραπέμπει στα συμπεράσματα των προηγουμένων συνόδων για το διαπραγματευτικό πλαίσιο”, σημείωσαν.
Υπό αυτό το πρίσμα και ο Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης δήλωσε “ικανοποιημένος”, εξερχόμενος του κτιρίου όπου διεξήχθη η Σύνοδος.
Ο πρόεδρος Αναστασιάδης ερωτηθείς από δημοσιογράφους αν προτίθεται να θέσει βέτο είπε πως «αν χρειαστεί, ναι».
Από την πλευρά του, ο Καγκελάριος της Αυστρίας, Βέρνερ Φάιμαν, δήλωσε πως «έχουμε μεταξύ μας κοινή θέση, μένει να συμφωνήσει και η Τουρκία».
Τουρκικές πιέσεις για τη διαδικασία ένταξης στην Ε.Ε.
Ο Τούρκος πρωθυπουργός Αχμέτ Νταβούτογλου αναμένεται να πιέσει τους ηγέτες της Ευρωπαϊκής Ένωσης να συμφωνήσουν στο άνοιγμα νέων κεφαλαίων στις διαπραγματεύσεις για την ένταξη της Τουρκίας στην Ε.Ε.
Ο Νταβούτογλου, ο οποίος έφτασε στις Βρυξέλλες αργά χθες, δεν είχε δει ακόμα την τελευταία συμφωνία που ενέκριναν χθες οι χώρες της ΕΕ πριν τις σημερινές συνομιλίες που στοχεύουν σε μια συμφωνία μεταξύ ΕΕ και Τουρκιάς για τον έλεγχο των μεταναστευτικών ροών στην Ελλάδα. Δεν είναι σίγουρο ότι θα συμφωνήσει σε όλα τα άρθρα.
«Η Ε.Ε. πρέπει να δει τη συνολική εικόνα», ανέφερε υψηλόβαθμος Τούρκος αξιωματούχος για την διαδικασία ένταξης, η οποία έχει καθυστερήσει λόγω του Κυπριακού.
Παράλληλα ο Τούρκος πρωθυπουργός διαμηνύει πως δεν θα δεχτεί καμία συμφωνία που θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια «ανοιχτή φυλακή» για πρόσφυγες και μετανάστες.
«Δεν θα πρόκειται να δεχτούμε καμία πρόταση η οποία θα μετατρέπει την Τουρκία σε μια ανοιχτή φυλακή μεταναστών. Όλοι πρέπει να το γνωρίζουν αυτό. Ελπίζουμε ότι θα υπάρξει μια καλή έκβαση για την Τουρκία, για την Ε.Ε. και για τους πρόσφυγες», σημείωσε.
Ελπίζω ότι θα έχουμε καλά νέα για την Τουρκία, την Ευρώπη και τους πρόσφυγες, δήλωσε ο Νταβούτογλου πριν την αναχώρησή του για τις Βρυξέλλες, λέγοντας ότι η πρόταση της Τουρκίας είναι στο τραπέζι.
“Η μοίρα της Τουρκίας και της ΕΕ είναι αδύνατον να ξεχωρίσει η μία από την άλλη. Καταβάλλουμε προσπάθειες για τον τερματισμό της παράνομης διακίνησης ανθρώπων. Δεν πρέπει να τύχει εκμετάλλευσης η στάση μας να αγκαλιάσουμε τους πρόσφυγες”, ανέφερε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
Όπως είπε, η πρότασή της Τουρκίας είναι ακόμη στο τραπέζι και “στοχεύει στην παρεμπόδιση της διακίνησης των προσφύγων δια της διόδου παγίδας και στην διακίνηση τους δια της νόμιμης οδού”.
“Δεν θα μετατρέψουμε την Τουρκία σε ανοιχτή φυλακή προσφύγων. Αξιολογούν μεταξύ τους την πρόταση που υποβάλαμε. Ελπίζω ότι θα έχουμε καλά νέα για την Τουρκία, την Ευρώπη και τους πρόσφυγες”, είπε ο Τούρκος Πρωθυπουργός.
[ad_2]
Source link