Ορατός είναι ο κίνδυνος για τα γήπεδα της Ανόρθωσης, της Νέας Σαλαμίνας και του Εθνικού Άχνας να μην αδειοδοτηθούν τη νέα ποδοσφαιρική χρονιά, αν δεν γίνουν οι απαραίτητες βελτιώσεις, αναφέρθηκε την Τρίτη στη συνεδρία της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Προσφύγων, κατά την οποία τονίστηκε εκ νέου η ανάγκη αναβάθμισης και αδειοδότησης των συγκεκριμένων γηπέδων και η στήριξη των προσφυγικών τους σωματείων.
Κατά τη σημερινή συνεδρία εκπρόσωπος της Αρχής Αδειοδότησης Σταδίων προειδοποίησε ότι τα συγκεκριμένα γήπεδα «είναι στο κόκκινο» και ότι κανένα από αυτά δεν θα αδειοδοτηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο εάν δεν γίνουν τα έργα που απαιτούνται και αφορούν την στατικότητα τους.
Όπως λέχθηκε τα έργα κοστολογούνται γύρω στα 12 εκ. ευρώ. Πιο συγκεκριμένα, για το γήπεδο της Ανόρθωσης απαιτούνται έργα ύψους 5,5 εκ. ευρώ, για το γήπεδο της Σαλαμίνας 3,3 εκ. ευρώ και για το γήπεδο του Εθνικού 3 εκ. ευρώ.
Τα μέλη της Επιτροπής Προσφύγων κρούουν τον κώδωνα του κινδύνου για επανπροσφυγοποίηση των συγκεκριμένων σωματείων και καλούν τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να εξεύρουν τους τρόπους, ώστε να ξεκινήσουν άμεσα τα βελτιωτικά έργα.
Σε δηλώσεις του, μετά τη συνεδρία, ο Πρόεδρος της Επιτροπής Προσφύγων, Νίκος Κέττηρος, ανέφερε ότι «ενώ ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας δεσμεύτηκε ότι θα στηρίξει τα προσφυγικά σωματεία μπροστά στον κίνδυνο να κλείσουν, λόγω προβλημάτων των γηπέδων τους, το Υπουργείο Οικονομικών ζητά συγκεκριμένη μελέτη, η οποία θα στοιχίσει 150 χιλιάδες ευρώ», για να σημειώσει πως «ο εκπρόσωπος της Αρχής Αδειοδότησης προειδοποίησε ότι τα στάδια είναι στο κόκκινο και κανένα στάδιο προσφυγικού σωματείου δεν θα αδειοδοτηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, εάν δεν γίνουν τα έργα που απαιτούνται και αφορούν την στατικότητα τους».
Εξήγησε περαιτέρω πως τα γήπεδα Νέας Σαλαμίνας, Ανόρθωσης και Εθνικού Άχνας δεν θα μπορούν να αδειοδοτηθούν για να διεξάγουν αγώνες α’ κατηγορίας, τονίζοντας πως «θα προσφυγοποιηθούν ξανά και θα ψάχνουν στέγη για να παίξουν ή δεν θα μπορούν να αγωνιστούν στην α’ κατηγορία».
Κάλεσε την πολιτεία να εξεύρει άμεσα το κονδύλι των 150 χιλιάδων, ώστε να γίνουν οι μελέτες και να υποβληθούν στο ΥΠΟΙΚ για να μπορέσουν να προχωρήσουν τα σωματεία.
Αναφερόμενος στο ζήτημα που υπάρχει με την υδροδότηση των βοηθητικών γηπέδων του προσφυγικού σωματείου της Νέας Σαλαμίνας, ο κ. Κέττηρος είπε ότι ενώ σήμερα περίμεναν ότι θα υπήρχε μια συμβιβαστική παρέμβαση από πλευράς του Υπουργείου Γεωργίας και του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων «υπήρχε μια προσβλητική, προκλητική και άκρως αντιδεοντολογική παρέμβαση από τη Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεων Υδάτων».
Δεν γίνεται, είπε, «ενώ συζητούσαμε σε κλίμα κατανόησης και συνεννόησης να φωτογραφίζονται προσφυγικά σωματεία περίπου ως λωποδύτες και κακοπληρωτές. Δεν μπορούμε να δεχτούμε να τίθενται ως αντίβαρο στις υπό αμφισβήτηση οφειλές σωματείων οι μεταγραφές που έκαναν τα σωματεία», ανέφερε ο κ. Κέττηρος.
Σημείωσε ότι η Διευθύντρια του Τμήματος Αναπτύξεων Υδάτων «ήρθε στην Επιτροπή με κατάλογο ποδοσφαιριστών της Νέας Σαλαμίνας και επιχειρούσε να υποβάλει ότι είναι σπάταλοι και δεν μπορούν να συμβιβαστούν μαζί τους».
Διερωτήθηκε αν «έτσι προσεγγίζει αυτό το κράτος τις οφειλές όλων των σωματείων και αν πηγαίνει και αξιολογεί το κόστος των μεταγραφών και του προϋπολογισμού των σωματείων και ζητά εφάπαξ αποπληρωμή όλων των υποχρεώσεων τους;».
Εξέφρασε τη απογοήτευσή του λέγοντας πως αναμένει να δώσει λύσεις ο ίδιος ο Υπουργός Γεωργίας, ενώ σημείωσε πως «εξίσου απογοητευτική είναι και η στασιμότητα από το Υπουργείο Οικονομικών στο ζήτημα».
Ο Βουλευτής του ΔΗΣΥ, Νίκος Γεωργίου, ανέφερε πως «κάθε κράτος που σέβεται τον εαυτό του και τους πολίτες ιεραρχεί ως πρώτιστο τα θέματα ασφάλειας και υγείας των πολιτών του», σημειώνοντας πως «είναι η ώρα της πολιτείας να επισπεύσει των έγκαιρο προγραμματισμό, τον καθορισμό χρονοδιαγραμμάτων και της χρηματοδότησης των αναγκαίων βελτιωτικών έργων έτσι ώστε τα στάδια των σωματείων να αναβαθμιστούν, να προσφέρουν στους πολίτες ότι απαιτείται και να αδειοδοτηθούν».
Ανέφερε ακόμα πως «η έλλειψη των αναγκαίων οικονομικών πόρων από τα προσφυγικά σωματεία συντηρεί και επιτείνει την επικινδυνότητα για τη δημόσια ασφάλεια των σταδίων ποδοσφαίρου», συμπληρώνοντας πως «το κράτος πρέπει να επισπεύσει τη μεθόδευση για την αναβάθμιση των δημόσιων και ιδιόκτητων σταδίων ποδοσφαίρου».
Ο Βουλευτής του ΔΗΚΟ, Χρίστος Σενέκκης, ανέφερε πως «πάνω από τα προσφυγικά σωματεία μας επικρέμεται ο κίνδυνος της προσφυγοποίησης για δεύτερη φορά» και κάλεσε τα αρμόδια όργανα της Πολιτείας να αναλάβουν τις ευθύνες που τους αναλογούν και να εξεύρουν τους τρόπους, για να ξεκινήσει άμεσα η υλοποίηση της πολιτικής απόφασης του 2020.
Απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου αν είναι επικίνδυνα τα γήπεδα αυτά, ο κ. Σενέκκης είπε πως «έχουν γίνει επιδιορθώσεις για να πάρουν προσωρινή άδεια λειτουργία με την τρέχουσα ποδοσφαιρική σεζόν, αλλά η Αρχή Αδειοδότησης διά του Εκπροσώπου της σήμερα, μας ανέφερε ότι υπάρχει κίνδυνος εφόσον υπάρξει το ακραίο σενάριο να επισυμβεί κάποιος σεισμός την ώρα που διεξάγεται ο αγώνας».
Ο βουλευτής της ΔΗΠΑ, Μιχάλης Γιακουμή, δήλωσε πως «είναι αδιαμφισβήτητο ότι η πολιτεία πρέπει να λάβει σοβαρά ότι τα προσφυγικά σωματεία δεν μπορούν να αντέξουν πλέον το οικονομικό κόστος, για την συντήρηση των σταδίων τους, έτσι ώστε να μπορούν να πληρούν τα κριτήρια από την Αρχή Αδειοδότησης Σταδίων», σημειώνοντας ότι «προβλήματα, όπως είναι η στατικότητα των κερκίδων και η αναγκαιότητα αντισεισμικής αναβάθμισης, είναι θέματα ύψιστης σημασίας και θέτουν σε σοβαρό κίνδυνο την υγεία χιλιάδων φιλάθλων».
Κάλεσε τους αρμόδιους φορείς να εγκύψουν με σοβαρότητα στο συγκεκριμένο ζήτημα και να ετοιμάσουν ένα ολοκληρωμένο πλάνο, ώστε να γίνουν οι βελτιώσεις και οι αναβαθμίσεις των γηπέδων των προσφυγικών σωματείων.
«Τα προσφυγικά σωματεία δεν είναι απλά ομάδες ποδοσφαίρου. Τα Προσφυγικά Σωματεία είναι αυτά τα οποία κρατούν ψηλά τη σημαία της επιστροφής και είναι για όλους εμάς ο φάρος που δείχνει προς τις κατεχόμενες περιοχές μας που δεν πρέπει να σβήσει ποτέ», είπε.