Μετά θάνατον Παρασημοφόρηση του Λοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους
Η μετά θάνατον τιμή είναι ένδειξη της υπέρτατης ευγνωμοσύνης και αναγνώρισης ολόκληρης της Πολιτείας και του λαού, εκφράζει και αντανακλά τον οφειλόμενο σεβασμό για την ανεκτίμητη προσφορά του Χαράλαμπου Χαραλάμπους στην πατρίδα, είπε σήμερα ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας Νίκος Αναστασιάδης.
Σε ομιλία του στην τελετή μετά θάνατον Παρασημοφόρηση του Λοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους με το Μετάλλιο «Αλτρουϊσμού και Αυτοθυσίας» της Κυπριακής Δημοκρατίας στο Προεδρικό Μέγαρο, ο Πρόεδρος καλωσόρισε τους γονείς του αείμνηστου Λοχαγού Χαράλαμπου Χαραλάμπους, εκφράζοντας τις ειλικρινείς απολογίες της Πολιτείας για την οδύνη, αλλά και δικαιολογημένη πικρία που προκλήθηκε έως ότου αναγνωριστεί το αυτονόητο: το μεγαλείο της ψυχής και η αυτοθυσία του Χαράλαμπου για να σώσει τις ζωές τεσσάρων συναδέλφων του.
Είναι για αυτό που, αν και αναγνωρίζουμε πως αυτό δεν απαλύνει τον πόνο της απώλειας του αγαπημένου σας, σημείωσε ο Πρόεδρος, ως ελάχιστο δείγμα αναγνώρισης, εκτίμησης και τιμής της εν ώρα καθήκοντος θυσίας του ήρωα Χαράλαμπου, του απονέμεται σήμερα μετά θάνατον το μετάλλιο «Αλτρουϊσμού και Αυτοθυσίας».
Εκπρόσωπος του Υπουργείου Άμυνας αναφέρθηκε στο ιστορικό αυτοθυσίας του Χαράλαμπου Χαραλάμπους. Όπως ανέφερε, ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους ήταν απόφοιτος στρατιωτικής Σχολής Ευελπίδων, τάξεως 2003, όπου αποφοίτησε και διορίστηκε στην Εθνική Φρουρά ως Ανθυπολοχαγός Πεζικού.
Το 2004 επέστρεψε στην Κύπρο και τοποθετήθηκε στο στρατόπεδο στην Κλήρου. Επρόκειτο, σημείωσε, περί νέου με υψηλό πνευματικό επίπεδο, με αίσθημα ευθύνης, πατριωτισμό, ικανότητα και μόρφωση.
«Την 5η Νοεμβρίου 2009 ο Υπολοχαγός Χαραλάμπους, ο οποίος αναλάμβανε την διοίκηση του 3ου Λόχου του 211 Τάγματος Πεζικού μετέβη σε υπηρεσία για καταμέτρηση πυρομαχικών ως προβλεπόταν πριν από την ανάληψη των καθηκόντων του κατά τα ισχύοντα στην Εθνική Φρουρά.
Κατά την καταμέτρηση ως καλός αξιωματικός και με φανερό ζήλο για το λειτούργημα του έκανε μάθημα στους παριστάμενους για την χρήση και τον σκοπό της οπλοβομβίδας.
Ενώ είχε στα χέρια του την οπλοβομβίδα ακούστηκε ένα παράξενο κλικ στο εσωτερικό του χωνίου της. Ο πυροκροτητής όπλισε και η αντίστροφη μέτρηση άρχισε. Οι παρευρισκόμενοι εκτός από τον ίδιο απομακρύνθηκαν. Από αξιόπιστη και αδήριτη μαρτυρία φαίνεται πως διαισθάνθηκε ότι η οπλοβομβίδα ενεργοποιήθηκε. Τούτο συμπεραίνεται από το ότι αντί ενστικτωδώς να την πετάξει μακριά συνειδητώς επέλεξε να περιορίσει το επερχόμενο κακό κρατώντας την και βάζοντας το σώμα του ως ασπίδα για να προστατεύσει τον ένα δόκιμο έφεδρο αξιωματικό και τους τρεις οπλίτες που ήταν στην αποθήκη. Ο υπολοχαγός απεβίωσε επί τόπου από τα τραύματα εξαιτίας της έκρηξης», πρόσθεσε.
Την 1η Νοεμβρίου του 2018, συνέχισε, προήχθη με βάση τις πρόνοιες των κανονισμών των αξιωματικών στον βαθμό του Λοχαγού με αναδρομική ισχύ από 5 Νοεμβρίου 2009. Η εν λόγω προαγωγή αποτελούσε την μέγιστη δυνατότητα βάση της ισχύουσας νομοθεσίας στην οποία μπορούσε να προβεί το Υπουργείο Άμυνας.
Στην ομιλία του, ο Πρόεδρος Αναστασιάδης, ανέφερε ότι ο Χαράλαμπος Χαραλάμπους, χαρακτηριζόμενος από ιδιαίτερη φιλοπατρία και εκλαμβάνοντας την προς την πατρίδα υπηρεσία του ως ύψιστο καθήκον, έταξε εαυτόν εις τη διάθεση της υψηλής αποστολής του.
Προς τούτο, σημείωσε, επέδειξε υπέρμετρο ζήλο, αφοσίωση και επαγγελματισμό, εργαζόμενος με υπευθυνότητα και μεθοδικότητα προκειμένου να υπάρξει επαρκής εκπαίδευση των υφιστάμενών του και επαύξηση της επιχειρησιακής ετοιμότητας της Μονάδος του και ευρύτερα της Εθνικής Φρουράς.
Αναλόγως, συνέχισε, έπραξε και το πρωινό της 5ης Νοεμβρίου του 2009, τιμώντας τον όρκο που έδωσε ως αξιωματικός της Εθνικής Φρουράς, αλλά και προς υπεράσπιση της πατρίδας του.
«Παραμένοντας με αυταπάρνηση απαρασάλευτα πιστός στο καθήκον που ανέλαβε, πρόσφερε τη δική του ζωή για τη διάσωση της ζωής των στρατιωτών του, αλλά και για την προάσπιση του δημοσίου συμφέροντος. Η πέραν πάσης αμφιβολίας συνειδητή του θυσία εν καιρώ ειρήνης, λαμβάνοντας υπόψη το μέγεθος των αλυσιδωτών συνεπειών που θα ακολουθούσαν μιας πιθανής μεγαλύτερης έκρηξης, προσλαμβάνει διαστάσεις εθνικού περιεχομένου. Το βαθύτερο αυτό νόημα και η παρακαταθήκη των αρχών και αξιών που άφησε με τη θυσία του, καθίστανται, την ίδια στιγμή, φωτεινός φάρος και πρότυπο για τον καθένα που ορίστηκε να υπηρετεί την πατρίδα», πρόσθεσε.
Προ κάθε άλλου όμως, είπε ο Πρόεδρος, υποχρεώνει την Πολιτεία να αναλογιστεί το δικό της χρέος έναντι στη θυσία όλων όσοι με αυταπάρνηση προέκριναν την εκπλήρωση του καθήκοντος απέναντι της.
Καθήκον και υποχρέωση μας, ανέφερε, είναι να διατηρήσουμε την ετοιμότητα όλων όσοι εργάζονται σε παρόμοιες θέσεις, θωρακίζοντας την απρόσκοπτη και υπό συνθήκες πλήρους ασφάλειας, εκπλήρωση της αποστολής τους.
Ένα χρέος, σημείωσε, που υποδεικνύει επίσης την ευθύνη που έχουμε, ως οι καθ’ ύλην αρμόδιοι, να υπερασπιστούμε το δικαίωμα που έχει ο κάθε πολίτης να προοδεύει, να νιώθει ασφαλής, να ευημερεί σε μία σύγχρονη και ευνομούμενη Πολιτεία.
Απευθυνόμενος στους γονείς του Χαραλάμπους, ο Πρόεδρος ανέφερε : «Σεβαστοί γονείς του Χαραλάμπου, αγαπητή Δήμητρα και αγαπητέ Μιχάλη, η θυσία του Χαράλαμπου, όπως και αυτή άλλων στελεχών που χάθηκαν σε περίοδο ειρήνης, είναι το βαρύ τίμημα που πληρώνουν εσείς, οι οικογένειές τους, αλλά και η Εθνική Φρουρά. Την ίδια ώρα, η συνειδητή πορεία που ακολούθησαν προς τον θάνατο, δεν μπορεί παρά να συνιστά για εσάς τη μέγιστη τιμή. Τιμή για το ήθος και το φρόνημα που επέδειξαν, κερδίζοντας, δικαίως, μία θέση στο πάνθεο των ηρώων».
Από την πλευρά της, η μητέρα του Χαραλάμπους, Δήμητρα, σε σύντομο χαιρετισμό της ευχαρίστησε τον Πρόεδρο για την δικαίωση, όπως είπε του Χαράλαμπου.
«Η ομιλία του Προέδρου ήταν ακριβώς αυτά που εξέφραζαν τον Χαράλαμπο, τις αξίες τις αρχές που υπέδειξε σε όλη την πορεία της ζωής του».
Ευχαρίστησε επίσης όλους όσους ήταν κοντά της κατά την δύσκολη πορεία των δώδεκα χρόνων αφότου έχασε το παιδί της.
«Ευχαριστώ τον Θεό που μου έστειλε στον δρόμο μου ανθρώπους που μπόρεσαν να καταλάβουν το νόημα της αξίας του Χαράλαμπου και να σταθούν στο πλάι μου», συμπλήρωσε.
ΚΥΠΕ