Home ΛΑΡΝΑΚΑ Ένα αίτημα του ακριτικού Δήμου της Αθηένου είναι η δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής
Ένα αίτημα του ακριτικού Δήμου της Αθηένου είναι η δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής

Ένα αίτημα του ακριτικού Δήμου της Αθηένου είναι η δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής

ΓΡΑΦΕΙ o ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Τη δημιουργία Γαλακτοκομικής Σχολής στην Αθηένου, ζητά από το Υπουργείο Παιδείας ο ακριτικός δήμος της επαρχίας Λάρνακας. Ένα αίτημα που εκκρεμεί εδώ και περίπου τρία χρόνια, αλλά ακόμα δεν έχει αντικριστεί θετικά από το κράτος. Γι’ αυτό και ο Δήμος Αθηένου προτίθεται να επαναφέρει το θέμα ενώπιον του Προέδρου της Δημοκρατίας κατά την επίσκεψή του στη Λάρνακα που αναμένεται προσεχώς.

Ο δήμαρχος Κυριάκος Καρεκλάς δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι παρόμοια γαλακτοκομική σχολή λειτουργεί σήμερα στα Ιωάννινα και πως η Αθηένου δικαιούται να φιλοξενήσει μια τέτοια σχολή, αφού, όπως εξήγησε, είναι ο πρώτος δήμος παγκυπρίως σε παραγωγή γαλακτοκομικών προϊόντων.  Επιδίωξη του Δήμου Αθηένου είναι η δημιουργία μιας σχολής με ειδικότητα στην τυροκομία και την γαλακτοκομία.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι η Γαλακτοκομική Σχολή Ιωαννίνων  λειτουργεί στον Κατσικά Ιωαννίνων ως η μοναδική σχολή τεχνιτών τυροκομίας και γαλακτοκομίας στην Ελλάδα, η οποία έχει εκπαιδεύσει περισσότερους από 2.000 τεχνίτες τυροκομίας, συμβάλλοντας καίρια στη μετεξέλιξη της ελληνικής γαλακτοκομίας.

Στην Αθηένου η συγκεκριμένη σχολή θα προσφέρει θεωρητικά μαθήματα που θα καλύπτουν όλο το φάσμα του κλάδου της γαλακτοκομίας (και γενικότερα του κλάδου των τροφίμων), ενώ θα διδάσκει και τη διενέργεια όλων των απαραίτητων χημικών και μικροβιολογικών ελέγχων στο γάλα και στα παράγωγά του.

Παράλληλα, οι φοιτητές θα εκπαιδεύονται στην παρασκευή όλων των τύπων τυριών και λοιπών γαλακτοκομικών προϊόντων, όπως γιαούρτι, παγωτό, βούτυρο κ.α.

Ο Δήμαρχος Αθηένου ανέφερε πως τα τελευταία χρόνια έχουν γίνει αρκετές παραστάσεις προς το Υπουργείο Παιδείας για το θέμα αυτό, χωρίς όμως μέχρι σήμερα να υπάρξει κάποια ουσιαστική εξέλιξη.

Ο κ.Καρεκλάς πρόσθεσε ότι αρχικά είχε επιλεγεί συγκεκριμένη τοποθεσία στη βιομηχανική περιοχή του δήμου για τη δημιουργία της γαλακτοκομικής σχολής, ο οποίος όμως απορρίφθηκε από το Υπουργείο Ενέργειας.

Ως εκ τούτου, υποδείχθηκε ο χώρος του πρώην δημοτικού σχολείου Αθηένου που θεωρείται ιδανικός για να φιλοξενήσει την υπό αναφορά σχολή. «Δυστυχώς, η προώθηση του αιτήματος μας καθυστερεί», επισήμανε ο δήμαρχος.

Κέντρο Υγείας

——————— 

Ένα εξίσου σοβαρό ζήτημα που απασχολεί το Δήμο Αθηένου είναι η σωστή επάνδρωση του Κέντρου Υγείας. Όπως κατήγγειλε ο δήμαρχος, σήμερα το κέντρο ουσιαστικά υπολειτουργεί, αφού επανδρώνεται μονάχα από ένα γιατρό, δύο φορές την εβδομάδα.

Ο Δήμος Αθηένου ζητά όπως μετατραπεί σ’ ένα Περιφερειακό Κέντρο Υγείας, με την στελέχωση γιατρών διαφόρων ειδικοτήτων, που να εξυπηρετεί τους κατοίκους και των γύρω περιοχών.

Παράλληλα, ο Δήμος Αθηένου ζητά την οικονομική βοήθεια από το κράτος, ώστε να μπορέσει να ασφαλτοστρώσει και να βελτιώσει τους δρόμους, εντός της πόλης, που βρίσκονται σε άθλια κατάσταση εξαιτίας των έργων για το αποχετευτικό.

ΦΩΤΟ ΑΡΧΕΙΟΥ

Send this to a friend