Μάλλον δεν καταχωρείται έφεση στην υπόθεση μπούλινγκ στη Λάρνακα
ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Δεν θα καταχωρηθεί, εκτός απροόπτου, έφεση για την ποινή που το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας, επέβαλε στους τρεις νεαρούς, από την πόλη κι επαρχία Λάρνακας, στην γνωστή υπόθεση του θανατηφόρου μπούλινγκ και συγκεκριμένα για την πρόκληση θανάτου στον 16χρονο μαθητή Παναγιώτη Στεφανή, από τους Τρούλλους.
Όπως πληροφορούμαστε, μετά την επιβολή ποινής φυλάκισης 18 μηνών με αναστολή ,στους τρεις κατηγορουμένους (και την έκδοση διατάγματος επιτήρησης από κηδεμονικό λειτουργό), εκπρόσωποι της Εισαγγελίας Λάρνακας, είχαν συνάντηση με τον βοηθό Γενικό Εισαγγελέα, κατά την οποία μελετήθηκαν όλες οι πτυχές και το σκεπτικό της ποινής, σε μια προσπάθεια να διαπιστωθεί κατά πόσο υπάρχουν περιθώρια καταχώρισης έφεσης στο Ανώτατο Δικαστήριο.
Όπως είμαστε σε θέση να γνωρίζουμε, απόφαση δεν έχει παρθεί, ωστόσο οι πληροφορίες μας αναφέρουν πως περισσότερες πιθανότητες υπάρχουν να μην καταχωρηθεί έφεση.
Αναστέλλοντας τις ποινές φυλάκισης στους κατηγορουμένους που κρίθηκαν ένοχοι για την πρόκληση θανάτου στον άτυχο Παναγιώτη λόγω αλόγιστης, απερίσκεπτης ή επικίνδυνης πράξης (τον πότισαν μεγάλες ποσότητες αλκοόλ), το δικαστήριο έλαβε σοβαρά υπόψη, ως ιδιαίτερα σημαντική και καταλυτική παράμετρο, τον Περί Παιδιών σε Σύγκρουση με το Νόμο, Νόμος του 2021, που ψηφίστηκε στις 20 Απριλίου 2021.
Στο προοίμιο του νόμου αυτού καθορίζεται ειδικό θεσμικό πλαίσιο αναφορικά με την μεταχείριση παιδιών σε σύγκρουση με τον νόμο, στο πλαίσιο του οποίου λαμβάνονται υπόψη οι ειδικές ανάγκες και τα δικαιώματα των παιδιών που βρίσκονται σε ιδιαίτερα ευάλωτη θέση λόγω της ηλικίας τους, του βαθμού ωριμότητάς τους, αλλά και της εξάρτησής τους από τους ενήλικες.
Το συγκεκριμένο θεσμικό πλαίσιο λειτουργεί προληπτικά και αναμορφωτικά, παρέχοντας τη δυνατότητα στα παιδιά αυτά για αποκατάσταση κι επανένταξή τους στο κοινωνικό σύνολο, με προοπτική να μην περιπέσουν εκ νέου σε συμπεριφορές που απαγορεύονται από τον Νόμο.
Στην απόφασή της, η επαρχιακός δικαστής Δόνα Κωσταντίνου έκανε αναφορά στην οδηγία 2016/800/Ε.Ε. σχετικά με τις δικονομικές εγγυήσεις για τα παιδιά που είναι ύποπτοι ή κατηγορούμενοι στο πλαίσιο ποινικών διαδικασιών.
Όπως σημείωσε, παρόλο που η συγκεκριμένη οδηγία δεν είχε ενσωματωθεί στην εγχώρια νομοθεσία κατά το χρονικό διάστημα διάπραξης του αδικήματος (Απρίλιο του 2019), αν και θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί από το 2016, οι κατηγορούμενοι στην υπό αναφορά υπόθεση θα μπορούσαν να τύχουν της μεταχείρισης που προνοεί ο εν λόγω νόμος, όπως επίσης θα μπορούσαν να εφαρμοστούν προς όφελός τους τα εχέγγυα και οι διαβεβαιώσεις που προβλέπει ο νόμος αυτός σε σχέση με την επιβολή ποινής φυλάκισης, την τυχόν έκτισή της, αλλά και τον τόπο έκτισής της.
Ήταν ανήλικοι
———————
Αναστέλλοντας τις ποινές 18μηνης φυλάκισης στους κατηγορουμένους, το δικαστήριο παρατήρησε ότι κατά το επίδικο χρονικό διάστημα (δηλαδή, το βράδυ που συνέβη το μοιραίο νεανικό πάρτι σε σπίτι στους Τρούλλους) και οι τρεις ήταν ανήλικοι. Μέχρι σήμερα, ουδείς από τους κατηγορουμένους είναι 21 ετών κι επομένως θα μπορούσαν και οι τρεις να εμπίπτουν εντός του ορισμού «παιδί σε σύγκρουση». Περαιτέρω, η δικαστής Δ. Κωνσταντίνου αναφέρει και τα ακόλουθα: «Θεωρώ ότι είναι ορθό και δίκαιο να λάβω υπόψη μου το όλο πνεύμα του Νόμου 55(Ι)/2021 (και ιδιαίτερα, αλλά όχι αποκλειστικά, τα άρθρα 63, 88, 119 και 121), ο οποίος μπορεί να μην ήταν σε ισχύ στην Κύπρο το επίδικο χρονικό διάστημα, είναι προφανές όμως ότι ο νομοθέτης, στο πλαίσιο εναρμόνισης με το ευρωπαϊκό δίκαιο, έχει ψηφίσει, έστω καθυστερημένα, τον πιο πάνω νόμο προς συμμόρφωση με την ευρωπαϊκή οδηγία 2016/800/ΕΕ, η οποία θα έπρεπε να είχε ενσωματωθεί στο εθνικό δίκαιο από το 2016. Όλα τα πιο πάνω συνηγορούν πιστεύω στο να ασκηθεί η διακριτική ευχέρεια του δικαστηρίου για αναστολή της ποινής φυλάκισης που επιβλήθηκε για τρία έτη».