Οι νέες αποκαλύψεις του Δημάρχου Πάφου, πώς μπήκε στον χορό ο Λουρουτζιάτης και οι δαιδαλώδεις διαδρομές των μιζών για τα ΧΥΤΑ&ΧΥΤΥ (video)!
Ύστερα από μια πολύωρη διαδικασία που διήρκεσε περίπου επτά ώρες , το Επαρχιακό Δικαστήριο Πάφου εξέδωσε αργά χθες το απόγευμα διάταγμα κράτησης οκτώ ημερών εναντίον των οκτώ υπόπτων στις υποθέσεις που αφορούν το ΧΥΤΑ Πάφου και το ΧΥΤΥ Κόσιης. Σειρά καταγγελιών εξάλλου, ήρθε και εκ μέρους του Φαίδωνα Φαίδωνος χθες βράδυ, στις Τομές στα Γεγονότα.
Πρόκειται για τους Δημήτρη Πατσαλίδη, οικονομικό διευθυντή του Δήμου Πάφου που τελεί σε διαθεσιμότητα , τον Μιχάλη Πάντη που είναι το πρόσωπο που επιβλέπει τις εργασίες στο ΧΥΤΥ Κόσιης , τους λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών, Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και Χρηστάκη Πέτρου, που απαρτίζουν την επιτροπή προσφορών, το Δήμαρχο Λάρνακας Ανδρέα Λουρουτζιάτη, καθώς και τον πρώην λειτουργό του Υπουργείου Εσωτερικών, Γιώργο Κουλαππή και τον υιό του Νίκο Κουλαππή, ο οποίος είναι ιατρός στο επάγγελμα.
Οι διαδρομές των μιζών και οι απαιτησεις των υπόπτων
Ο Κοκότσης , όπως είπε ο εξεταστής της υπόθεσης στο δικαστήριο, το 2007 έγινε διευθυντής της εταιρείας HELECTOR CYPRUS LTD ενώ από τον Δεκέμβριο του 2006 η εταιρεία ΗΛΕΚΤΩΡ ΑΕ σε Κοινοπρακτικό σχήμα με την CΥΒΑRCΟ και την μητρική της ΕΛΕΚΤΩΡ κέρδισε τον διαγωνισμό για την κατασκευή και λειτουργία της ΟΕΔΑ Λάρνακας – Αμμοχώστου δηλαδή, των ολοκληρωμένων εγκαταστάσεων διαχείρισης απορριμμάτων Λάρνακας – Αμμοχώστου. Τα ΧΥΤΑ Μαραθούντας είχαν τεθεί σε λειτουργία τον Ιούλιο του 2005 αφού είχε ολοκληρωθεί επιτυχώς η κατασκευή του έργου.
Η κατασκευή της ΟΕΔΑ Λάρνακα και Αμμοχώστου, ολοκληρώθηκε επιτυχώς και τέθηκε σε λειτουργία τον Απρίλιο του 2010. Καθήκοντα Γενικού διευθυντή της HELΕCTΟR CYΡRUS την περίοδο από το 2007 μέχρι τον Ιούλιο του 2010, εκτελούσε ο Δημήτρης Γιαννακόπουλος (καταζητούμενος). Μετά ανέλαβε ο Κοκότσης και με την έναρξη λειτουργίας του ΧΥΤΑ Μαραθούντας το 2005, το οποίο ήταν ένα συμβόλαιο με σταθερή τιμή και συγκεκριμένες ποσότητες εισερχομένων απορριμμάτων, ήτοι 36,000 τόνους συν-πλην 5% ετησίως.
Ο κ Κωνσταντίνου είπε πως ο Κοκότσης ανέφερε πως στις διαπραγματεύσεις αυτές από την πλευρά του Υπουργείου Εσωτερικών τον κύριο λόγο είχε ο Γεώργιος Κουλλαπής (7ος ύποπτος) ο οποίος ήταν λειτουργός του Υπουργείου.
Οι διαπραγματεύσεις αυτές δεν κατέληξαν και δεν οδήγησαν σε λύση του προβλήματος. Σημειώνεται, όπως ανέφερε ο εξεταστής της υπόθεσης με βάση την μαρτυρία που κατείχε, ο φορέας της τοπικής αυτοδιοίκησης που ανέλαβε την ευθύνη διαχείρισης του χώρου και την είσπραξη των τελών από τους δημότες, για την καταβολή του ποσού του συμβολαίου για την λειτουργία της μονάδος, συστάθηκε το 2008.
Κατά το έτος 2008 ο Imad Baqle (καταζητούμενος) επισκέφθηκε το γραφείο του Διευθύνοντος Συμβούλου της ΗΛΕΚΤΩΡ, Αθανάσιου Κατρή (καταζητούμενος), μαζί με κάποιο πρόσωπο που τώρα είναι φυλακή. Οι τρεις τους είχαν συζητήσει προσπαθώντας να βρουν λύση στο θέμα.
Όταν ανέλαβε ο Κοκότσης, όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, ο προκάτοχός του Γιαννακόπουλος είχε ηλεκτρονικό αρχείο αλλά μετά ο Κοκότσης, ενσωμάτωσε και δημιούργησε δικό του ηλεκτρονικό αρχείο που έγραφε όλα τα χρήματα που κατέληγαν σε μίζες. Από τα στοιχεία αυτά, σύμφωνα με τις ημερομηνίες αποχώρησης, ο Γιαννακόπουλος έδωσε συνολικά σε έξι διαφορετικές περιπτώσεις 365,000 ευρώ σε μίζες στο Σάββα Βέργα.
Η εταιρεία περνάει στα χέρια Κοκότση με έλλειμα
Ο κ. Κωνσταντίνου συνέχισε , λέγοντας πως με βάση την μαρτυρία Κοκότση , τον Ιούλιο του 2010 ο Γιαννακόπουλος του παρέδωσε την εταιρεία με έλλειμμα στο ταμεία 165,000 ευρώ το οποίο όπως του εξήγησε, προέρχεται από αναλήψεις μετρητών που έκανε για να δώσει σε μίζες. ‘Ηταν πολύ περισσότερο το έλλειμμα, αλλά τα χρήματα αυτά τα κάλυψε με εικονικά τιμολόγια.
Αναλαμβάνοντας την εταιρεία ο Κοκότσης, χρειάστηκε να καλύψει και το έλλειμμα που άφησε ο Γιαννακόπουλος, αλλά και να συνεχίσει να δίνει μίζες στο Σάββα Βέργα. Ο τρόπος που έγινε αυτό ήταν είτε με εικονικά τιμολόγια, ή με πραγματικά τιμολόγια εκτελεσθεισών συμβάσεων, δηλαδή εργασίες υπεργολάβων, οι οποίοι όμως υπερτιμολογούσαν για να γυρίζουν πίσω χρήματα σε μετρητά.
Κατά την διάρκεια του 2010, ο Σάββας Βέργας του είπε ότι επειδή πλησιάζει το τέλος της συμφωνίας που ενέκρινε το Συμβούλιο του ΧΥΤΑ, θα πρέπει να διευθετήσουν ένα ποσό και για τον Δημήτρη Πατσαλίδη, τον πρώτο ύποπτο, που ήταν τότε οικονομικός Διευθυντής του Δήμου Πάφου και Σύμβουλος του ΧΥΤΑ.
Όπως του είπε ο Βέργας, για να μην έχουν προβλήματα στην συμφωνία θα έπρεπε να δώσει μίζες και στον Δημήτρη Πατσαλίδη . Σε συνεννόηση με τον Κατρή, συμφώνησαν να δώσουν επιπλέον 8% των εσόδων ως μίζες που αφορούσαν μόνο τις υπερσυμβατικές ποσότητες. Εκ των υστέρων κατάλαβε ότι από αυτό το 8% τα μισά δηλαδή το 4% ήταν για τον Σάββα Βέργα και το άλλο 4% για τον πρώτο ύποπτο. Οι πιέσεις και ο εκβιασμός που δεχόταν για την καταβολή των μιζών στον Βέργα και Πατσαλίδη, ανέφερε ο Κοκότσης, ήταν συστηματικές και ανυποχώρητες.
Συγκεκριμένα δεχόταν απανωτά τηλέφωνα, είτε στο Κυπριακό είτε στο Ελληνικό του κινητό τηλέφωνο, λέγοντας του ότι πρέπει να τηρήσει την συμφωνία και αν δεν το έκανε θα είχε προβλήματα με τις πληρωμές.
Όπως αναφέρθηκε στο δικαστήριο, υπήρχε περίοδος όπου ο Πατσαλίδης , δεν άφηνε τον Σάββα Βέργα να υπογράψει την πληρωμή προς την εταιρεία, προτού δοθούν οι μίζες που τους αναλογούσαν.
Μεταξύ άλλων ο Κοκότσης αναφέρθηκε στο ύψος των μιζών που έδωσε λέγοντας ενδεικτικά πως συνολικά έδωσε μίζες στον Δημήτρη Πατσαλίδη 217,200 ευρώ. Όλα ήταν σε μετρητά σε διαφορετικές περιπτώσεις και η διαδικασία ήταν πάντα δια χειρός και σε μετρητά σε διαφορά χαρτονομίσματα των 50 ευρώ και πάνω.
Οι συναντήσεις στα ξενοδοχεία και οι φακέλοι που λάμβαναν οι ύποπτοι
Σχετικά με τον Σάββα Βέργα όπως ανάφερε ο Κοκότσης, αυτός έλαβε συνολικά μίζες 646,000 ευρώ από την εταιρεία οι οποίες δόθηκαν από την 09/01/2009 μέχρι και την 05/07/2014.
Ήταν 20 διαφορετικές περιπτώσεις πάντα σε μετρητά σε φάκελο και του τα έδινε δια χειρός στο γραφείο του, στο ξενοδοχείο ΗΙLΤΟΝ PARK στην Λευκωσία, δηλαδή η περίπτωση που έφερε τα χρήματα η Μαππούρα.
Επίσης, σύμφωνα με τους ισχυρισμούς του Κοκότση, ήρθε και δύο φορές στην Αθήνα και τον βρήκε και του έδωσε μετρητά και ήταν από 10,000 ευρώ την κάθε φορά. Λόγω των περιορισμών που ίσχυαν στην Κύπρο για ανάληψη χρημάτων, κατά το έτος 2013 έφερε χρήματα από την Αθήνα την 16η Απριλίου 2013 για 10,000 ευρώ και άλλη μία φορά την 25η Νοεμβρίου του 2013 πάλι για 10,000 ευρώ.
Όσον αφορά το λεγόμενο κύτταρο Β 1 που ήταν επέκταση του ΧΥΤΑ Μαραθούντας, δόθηκε το έργο στην εταιρεία κατόπιν διαπραγμάτευσης με λειτουργούς του Υπουργείου Εσωτερικών και του υπεύθυνου μηχανικού της εταιρείας Imad Baqle. Οι λειτουργοί ήταν τριμελής επιτροπή που αποτελείτο από τον Αντώνη Κουρουζίδη, Στέλιο Παπαδόπουλο και τον Χρηστάκη Πέτρου, (3,4,και 5ος ύποπτος.)
Ο Κοκότσης κατόπιν εντολών του Θανάση Κατρή, αναφέρθηκε στο δικαστήριο, έδινε χρήματα ως μίζες στον Imad Baqle για να τα δώσει στην επιτροπή (υπόπτους 3,4,5). Σε αυτή την περίπτωση έγιναν οι συμφωνίες μεταξύ Θανάση Κατρή, Imad Baqle και των υπόπτων 3,4,και 5. Ο Imad Baqel έκλεισε συμφωνία με την επιτροπή δηλαδή με τους υπόπτους 3,4,5, και στην συμφωνία αυτή υπήρχαν μίζες για την τριμελή επιτροπή.
Ο Κοκότσης κατά καιρούς ελάμβανε εντολές από τον Κατρή να δίνει τα μετρητά στο Imad Baqle για να διατεθούν προς κάλυψη των μιζών προς την επιτροπή. Συνολικά ο Κοκότσης έδωσε στο Imad Baqle 157,000 ευρώ σε μετρητά και κατέληγαν στο 3ον, 4ον και 5ον ύποπτο, ενώ οι μίζες όπως ανάφερε ο Κοκότσης είναι πολύ περισσότερες.
Επίσης αναφέρθηκε στην θεληματική του κατάθεση και για τον Αντώνη Κουρουζίδη ( 3ος ύποπτος) και τον Μιχάλη Πάντη ( 2ος ύποπτος του Υπουργείου Εσωτερικών. Ο 2ος ύποπτος ήταν απόσπαση στο Υπουργείο Εσωτερικών και ήταν επιβλέπων μηχανικός κατά την διάρκεια κατασκευής του έργου στην Κόσιη. Ο 3ος ύποπτος ήταν επιβλέπων μηχανικός στην Κόσιη και ορίστηκαν από το κράτος να επιβλέπουν. Οι ύποπτοι 2 και 3, ανάφερε ο Κοκότσης, είχαν συμφωνία με τον Θανάση Κατρή για να τους δίνει μίζες.
Περαιτέρω ο Κοκότσης κατόπιν εντολής του Κατρή πήγε προσωπικά και έδωσε μίζα δια χειρός στον Μιχάλη Πάντη 10,000 ευρώ σε μετρητά μέσα σε φάκελο. Τον συνάντησε στο ξενοδοχείο “FOUR SΕΑSΟΝS” στην Λεμεσό, κάθισαν για καφέ και του έδωσε το φάκελο.
Σχετικά με τον Γεώργιο Κουλλαπή, όπως ανάφερε ο Κοκότσης, ήταν υπεύθυνος σύνταξης των τευχών δημοπράτησης των έργων τόσο για το ΧΥΤΑ Μαραθούντας όσο και για την ΟΕΔΑ Λάρνακας Αμμ /στου. Κατά την διάρκεια λειτουργίας στο ΧΥΤΑ υπήρχε σύμβαση ιατρικών υπηρεσιών του γιού του 7ου υπόπτου, Νικόλαου Κουλλαπή ( 8ος ύποπτος) για 1,500 ευρώ το μήνα.
Δηλαδή δήθεν παρείχε υπηρεσίες ως γιατρός στους υπάλληλους τον ΧΥΤΑ.
Όπως του είπε ο Γιαννακόπουλος, αυτές ήταν υπηρεσίες υπερτιμολογημένες για να καλύψουν τις μίζες, αλλά στην ουσία αυτός ο γιατρός, δηλαδή ο 8ος ύποπτος, ήταν εικονικός. Στην διάρκεια που ήταν υπεύθυνος ο Κοκότσης διαπίστωσε ότι ο 8ος ύποπτος δεν παρείχε καθόλου υπηρεσίες και προέβηκε σε μία συνολική διευθέτηση του συμβολαίου, τερματίζοντας το πριν την δεκαετή διάρκεια που προέβλεπε και υπέγραψε ο Γιαννακόπουλος.
Κάτι αντίστοιχο συμβόλαιο υπήρχε και για την ΟΕΔΑ Λάρνακας Αμμ/στου με μηνιαίο μισθό 3,000 ευρώ για τον 8ον ύποπτο. Και εδώ διαπραγματεύτηκε και τερμάτισε την σύμβαση του. Η συμφωνία αυτή ήταν από το 2010 μέχρι και το 2020 και την είχε υπογράψει ο Γιαννακόπουλος.
Επίσης αναφέρθηκε στο δικαστήριο, ότι ο Γεώργιος Κουλλαπής( 7ος ύποπτος) και ο γιος του (8ος ύποπτος) σε διαφορετικές περιπτώσεις και οι δύο πήγαν στην Ελλάδα και στο γραφείο του Θανάση Κατρή με σκοπό να πάρουν επτά μίζες και έφευγαν από το γραφείο με το φάκελο. Αυτό έγινε κατά το έτος 2008-2009 και τους είδε περίπου 4-5 φορές να επισκέπτονται το γραφείο του Κατρή με σκοπό να πάρουν μίζες.
Πως μπήκε και ο Δήμαρχος Λάρνακας στον χορό
Τέλος στην θεληματική του κατάθεση ο Κοκότσης ανάφερε ότι μετά την ανάδειξη του ως Δήμαρχος Λάρνακας και την ανάληψη της προεδρίας της ΟΕΔΑ Λάρνακας Αμμοχώστου, ο Αντρέας Λουρουτζιάτης( 6ος ύποπτος) τον πήρε στο κινητό του τηλέφωνοκαι του ζήτησε να συναντηθούν. Η συνάντηση που ήταν στο τέλος του 2012, έγινε σε καφετέρια στις Φοινικούδες στην Λάρνακα. Εκεί άρχισε να του λέει ότι θα ήθελε να έχει ένα προσωπικό όφελος από την λειτουργία της μονάδας στην Κόσιη. Συγκεκριμένα του ζήτησε να του πει συνήθως ποιο είναι το εύλογο ποσό το οποίο έπρεπε να αναμένει.
Άφησε να νοηθεί στην συζήτηση ότι θα βοηθήσει να αποκατασταθεί και να βρεθεί μία λύση σχετικά με την καθυστέρηση των δεδουλευμένων. Οι πληρωμές ήταν καθυστερημένες και είχαν να παίρνουν 4,000,000 ευρώ περίπου καθυστερημένα, και καθημερινά προσπαθούσε να τα εισπράξει.
Επίσης ο Δήμαρχος, όπως αναφέρθηκε, του ανέφερε ότι θα βοηθήσει στη διευθέτηση της επαναδιαπραγμάτευσης της σύμβασης για μείωση της τιμής εισόδου των απορριμμάτων με αποτέλεσμα το αντάλλαγμα την επιμήκυνση της διάρκειας της σύμβασης. Είχε γίνει διαπραγμάτευση με το Συμβούλιο, και είχαν καταλήξει σε μία συμφωνία η οποία όμως έπρεπε να εγκριθεί και από το υπουργείο Εσωτερικών και είναι εδώ όπως ανάφερε ο Κοκότσης που εννοούσε ο 6ος ύποπτος για να βοηθήσει. Του είπε ότι θα το σκεφτεί και θα επανέλθει και αναχώρησε από την συνάντηση.
Μετά από λίγο καιρό μίλησε ξανά μαζί του και του είπε ότι θα του έδινε για προσωπικό του όφελος ένα ποσοστό επί τοις εκατό των συνολικών εσόδων της μονάδος της ΟΕΔΑ Λάρνακας Αμμ/στου. Δηλαδή ήταν περίπου ένα ποσό που θα του έδινε ύψους 50,000 ευρώ ετησίως. Η συμφωνία βασικά που έκανε με τον 6ον ύποπτο ήταν όποτε του πληρώνει να του δίνει 0.5% των εισπράξεων για προσωπικό του όφελος. Και επίσης συμφώνησε μαζί του να λάβει 100,000 ευρώ επιπλέον για να βοηθήσει στην κατάληξη της διαπραγματεύσιμης που εκκρεμούσε για την επέκταση της σύμβασης και την μείωση των τιμών εισόδου των απορριμμάτων.
Σύμφωνα με τον Κοκότση , έδωσε στον 6ον ύποπτο την πρώτη μίζα την 22/11/2012 ποσό 30,000 ευρώ σε φάκελο με μετρητά. Τον συνάντησε σε μία πάροδο κοντά στις Φοινικούδες του έδωσε το φάκελο και έφυγε. Συνολικά συναντήθηκαν 9 φορές σε διαφορετικές ημερομηνίες και το ποσό που δόθηκε ως μίζες στον 6ον ύποπτο ανέρχεται στις 138,000 ευρώ.
Πάντα ήταν σε φάκελο με μετρητά και οι συναντήσεις ήταν στην περιοχή Φοινικούδων, μία φορά στο ξενοδοχείο ΗΙLΤΟΝ στην Λευκωσία στο χώρο στάθμευσης και μία στο χώρο στάθμευσης έξω από το αεροδρόμιο Λάρνακας πριν την αναχώρηση του Κοκότση για την Αθήνα. Ο Κοκότσης όπως κατέθεσε, κατάλαβε ότι αν δεν έδινε μίζες δεν θα είχε καμία βοήθεια για την πληρωμή τόσο των καθυστερημένων ποσών, όσο και για την διευθέτηση διαπραγμάτευσης της σύμβασης.
Δεν ολοκλήρωσε την συμφωνία και μετά την τελευταία μίζα των 8,000 ευρώ την 28/05/2014, αντιλήφθηκε ότι ο 6ος ύποπτος δεν μπορούσε να βοηθήσει στην κατάληξη της σύμβασης αλλά και οι απαιτήσεις από το Συμβούλιο διαχείρισης της ΟΕΔΑ Λάρνακας Αμμοχώστου, αντί να μειώνονται αυξανόντουσαν.
Επίσης ο Κοκότσης έδωσε και μίζες και σε ένα πρώην Γενικό Δ/ντη Υπουργείου ο οποίος απεβίωσε. Τέλος ανάφερε ότι η διαδικασία κάλυψη των μιζών όπως γινόταν στην Πάφο, γινόταν και στην Κόσιη τόσο από τον ίδιο όσο και από τους προηγούμενους της ΗΕLΕCΤΟR.
Ο Λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου που προΐσταται των ερευνών σημείωσε πως στα έγγραφα που παραλήφθηκαν από την Ελλάδα ο Κοκότσης κατάγραφε τις μίζες που είχε δώσει αναλυτικά με την ημερομηνία, τα ποσά και γενικά στα έγγραφα αυτά αναγράφονται σημαντικές πληροφορίες και αποδεικτικά στοιχεία.
Επίσης χθες λειτουργός της ελεγκτικής υπηρεσίας ο οποίος ανέλαβε την οικονομική έρευνα του 7ου και 8ου υπόπτου για άλλη υπόθεση, ανέφερε ότι από τα μέχρι στιγμής στοιχεία τα οικονομικά του 7ου και 8ου υπόπτου δεν ανταποκρίνονται με την πραγματικότητα, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις φαίνεται να υπάρχουν ποσά που ήρθαν από την εταιρεία HELECTOR.
Τι είπαν ο συνήγοροι υπεράσπισης
Ο συνήγορος υπεράσπισης του τελούντος σε διαθεσιμότητα οικονομικού διευθυντή του Δήμου Πάφου Δημήτρη Πατσαλίδη , δικηγόρος Αλέξανδρος Αλεξάνδρου δεν έφερε ένταση στην ανανέωση του διατάγματος προσωποκράτησης του πελάτη του, ευχόμενος ωστόσο οι εξετάσεις της Αστυνομίας να προχωρήσουν με ταχείς ρυθμούς.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του 2ου υπόπτου Μιχάλη Πάντη, δικηγόρος Ανδρέας Γιωρκάτζιης δεν έφερε ένσταση στην κράτηση του πελάτη του.
Ο δικηγόρος Χριστόφορος Δημητρίου, συνήγορος υπεράσπισης του 3ου υπόπτου Αντώνη Κουρουζίδη, έφερε ένσταση στο χρόνο κράτησης του πελάτη του , λέγοντας πως το διάστημα της μιας ημέρας και δύο ημέρες είναι αρκετό.
Ο κ. Δημητρίου είπε πως ο πελάτης του δεν πλαστογράφησε κάποιο τιμολόγιο ή έγγραφο και πως η μαρτυρία που κατέχει η Αστυνομία , σύμφωνα με την κατάθεση του Ιωάννη Κοκότση ότι παρέδωσε χρήματα τα οποία κατέληξαν και στον 3ο ύποπτο έχει ακουστεί – όπως είπε- πολλές φορές.
Ο εξεταστής ωστόσο της υπόθεσης Λοχίας Γιάννος Κωνσταντίνου είπε ότι δεν έχει τεθεί ενώπιον των ανακριτικών αρχών” θέμα υπογραφής” , αλλά ο 3ος ύποπτος ήταν μέλος της τριμελούς επιτροπής προσφορών.
Ο συνήγορος υπεράσπισης των Στέλιου Παπαδόπουλου και Χρηστάκη Πέτρου, δικηγόρος Ηλίας Στεφάνου δεν έφερε ένσταση στην κράτηση των πελατών του, σημειώνοντας ωστόσο πως η στάση του δεν θα παραμείνει η ίδια σε περίπτωση ανανέωσης της κράτησης του.
Ο δικηγόρος Άνδρος Πελεκάνος συνήγορος υπεράσπισης του Δημάρχου Λάρνακος Ανδρέα Λουρουτζιάτη,ανέφερε πως το δικαστήριο θα πρέπει να προβληματιστεί με τις τοποθετήσεις των ανακριτικών αρχών.
Έθεσε επίσης θέμα διαχωρισμού της υπόθεσης και έφερε ένσταση ως προς το χρόνο κράτησης του πελάτη του. Ο κ. Πελεκάνος είπε πως πέραν από την μαρτυρία Κοκότση, δεν υπάρχει άλλη μαρτυρία για τον πελάτη του σημειώνοντας πως αν οι ισχυρισμοί του Ιωάννη Κοκότση είναι αληθινοί, περιορίζονται στην μεταξύ τους σχέση χωρίς να εμπλέκεται 3ο πρόσωπο.
Ο συνήγορος υπεράσπισης του Δημάρχου Λάρνακα είπε πως “ λανθασμένα και καταχρηστικά βρίσκεται ο πελάτη μου ενώπιον σας “. Πρόσθεσε τέλος πως ο πελάτης του δεν σχετίζεται με τους υπόλοιπους 7 υπόπτους, ούτε με τα καταζητούμενα πρόσωπα αλλά ούτε και με τις δύο υπαλλήλους της εταιρείας Helector που αναμένεται να αφεθούν ελεύθερες.
Εξάλλου ο συνήγορος υπεράσπισης του 7ου και 8ου υπόπτου δικηγόρος Άρης Κλεάνθους είπε πως η υπόθεση άρχισε να διερευνάται πριν 10 μήνες. Ωστόσο ο εξεταστής της υπόθεσης Γιάννος Κωνσταντίνου επανέλαβε ότι τα οικονομικά στοιχεία του 7ου και 8ου υπόπτων Γιώργο Κουλαππή και Νίκο Κουλαππή – Προκοπίου δεν ανταποκρίνονται στην πραγματικότητα.
Ο κ. Κωνσταντίνου είπε πως “αποτελεί έγκλημα να εργάζεται κάποιος στο Υπουργείο Εσωτερικών και να παίρνεις μίζες”. Σε σχέση με τον πελάτη του Νίκο Κουλαππή ο δικηγόρος Κλεάνθους είπε πως είναι εγκεκριμένος ιατρός από το Υπουργείο Εργασίας και πως έχει αποδείξεις ότι έκανε εμβολιασμούς.