Μελισσοκομικά μονοπάτια στην ορεινή επαρχία Λάρνακας
Γράφει ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ
Τη δημιουργία τριών θεματικών μελισσοκομικών μονοπατιών στα μελισσοχώρια Οδού, Βάβλα και Βαβατσινιά προωθεί η Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας σε συνεργασία με τα αντίστοιχα κοινοτικά συμβούλια και το Υφυπουργείο Τουρισμού, με την καθοδήγηση του Δικτύου Τροόδους.
Πρόκειται για μια πρωτοποριακή ιδέα, καθότι δεν υπάρχουν παρόμοια οργανωμένα θεματικά μονοπάτια φύσης στην Κύπρο. Η συγκεκριμένη δράση αναμένεται να επιφέρει πολύπλευρα οφέλη που θα βοηθήσουν, μεταξύ άλλων, στον εμπλουτισμό του τουριστικού προϊόντος της ορεινής επαρχίας Λάρνακας κατά τρόπο αειφόρο καθώς και στην περαιτέρω ανάδειξη των μελισσοχωριών.
Όπως αναφέρθηκε σε δημοσιογραφική διάσκεψη της τοπικής εταιρείας τουρισμού, ο σχεδιασμός των υπό αναφορά μονοπατιών θα είναι έτοιμος περί το τέλος του τρέχοντος έτους και η κατασκευή του πρώτου μελισσοκομικού μονοπατιού υπολογίζεται να υλοποιηθεί εντός του 2022.
Στόχος είναι το κάθε μελισσοκομικό μονοπάτι ν’ αποκτήσει ξεχωριστή ταυτότητα μέσω ειδικού αρχιτεκτονικού σχεδιασμού, με την ένταξη σ’ αυτό στοιχείων σχετικών με το αντικείμενο. Εκτός, όμως, από την δημιουργία των θεματικών μελισσοκομικών μονοπατιών στην ορεινή Λάρνακας, η τοπική εταιρεία τουρισμού προωθεί παράλληλα κι εναλλακτικές μορφές τουρισμού, όπως είναι οι αναθεωρημένες ποδηλατικές διαδρομές, τα θαλάσσια αθλήματα στα οποία η Λάρνακα έχει έφεση, ο αθλητικός και ο καταδυτικός τουρισμός, η πτηνοπαρατήρηση κ.α.
Για σκοπούς προώθησης των εναλλακτικών μορφών τουρισμού, η εταιρεία ετοιμάζει νέα διαφημιστικά βίντεο και άρθρα που θα σταλούν στο εξωτερικό μέσω Newsletter, ενώ ετοιμάζεται και η αναβάθμιση της ιστοσελίδας της εταιρείας που θα λανσαριστεί τέλος του έτους.
Την ίδια ώρα, συνεχίζονται οι βελτιώσεις και οι αναβαθμίσεις τουριστικής υποδομής σε κοινότητες που είναι μέλη της εταιρείας τουρισμού.
Συγκεκριμένα, έγινε τοπιοτέχνιση της εισόδου των Λευκάρων που αναδεικνύει τον χαρακτήρα της κωμόπολης, στον παραλιακό πεζόδρομο Περβολιών έγιναν καλλιτεχνικές δημιουργίες με θέμα τη θάλασσα, ενώ στην Χοιροκοιτία και την Τόχνη, σε διάφορα σημεία, τοποθετήθηκαν χάρτες σε ξύλινα πλαίσια για εξυπηρέτηση των τουριστών.