Δρ. Πανά: Να υιοθετήσουμε υγειονομική κουλτούρα, το εμβόλιο δεν είναι πανάκεια
Εναπόκειται πλέον στον καθένα από εμάς η διατήρηση της καλής επιδημιολογικής εικόνας που παρατηρείται το τελευταίο διάστημα στην Κύπρο, ανέφερε το μέλος της επιστημονικής ομάδας, Δρ. Ζωή Πανά, μιλώντας στο κεντρικό δελτίο ειδήσεων του Alpha.
Ερωτηθείσα για το πώς θα αποφύγουμε ένα νέο κύμα πανδημίας, η Δρ. Πανά ανέφερε πως η επιστροφή των πολιτών στις εργασίες τους και οποιαδήποτε άλλη δραστηριότητα πρέπει να ενεργοποιήσει την ατομική υπευθυνότητα ώστε να καταφέρουμε να κρατήσουμε την κοινότητα ανοικτή.
“Βασικό όπλο μας είναι και θα είναι η εμβολιαστική μας κάλυψη και η διατήρηση υψηλού τείχους ανοσίας σε όλες τις ηλικιακές ομάδες”
Οι βασικοί πυλώνες για να διατηρηθεί η προστασία από τον ιό, σύμφωνα με την Δρ. Πανά αφορούν στην τήρηση των υγειονομικών πρωτοκόλλων, στην τήρηση της υγειονομικής κουλτούρας κατά το φθινόπωρο και τον χειμώνα και τέλος στη διενέργεια εργαστηριακών ελέγχων ώστε να αποφεύγονται αλυσίδες μετάδοσης.
Ο εμβολιασμός είναι το πιο ισχυρό όπλο για να περιοριστεί ο ιός, δεν είναι όμως η πανάκεια, τόνισε, καθώς στόχος του είναι η αποφυγή σοβαρής νόσησης.
Αναφορικά με την έναρξη της νέας σχολικής χρονιάς και τον κίνδυνο έξαρσης των κρουσμάτων, η Δρ. Πανά υπογράμμισε πως ο στόχος για να κρατήσουμε ανοικτά τα σχολεία θα επιτευχθεί όταν όλοι οι εμπλεκόμενοι, ξεκινώντας από τα παιδιά, τους γονείς και τους εκπαιδευτικούς, εφαρμόσουν τα απαραίτητα υγειονομικά πρωτόκολλα.
“Πρέπει να υιοθετήσουμε μια υγειονομική κουλτούρα στον σχολικό χώρο που ενδεχομένως να μας βοηθήσει και μετά την πανδημία. Οφείλουμε να εφαρμόσουμε τα υγειονομικά μας προωτόκολλα. Επίσης πρέπει να αυξήσουμε την εμβολιαστική μας κάλυψη.”
Την ίδια ώρα, προβλέπονται να γίνουν όπως και κάθε χρόνο σεμινάρια για πλήρη ενημέρωση των παιδιών, πρόσθεσε.
Ερωτηθείσα σχετικά με το ποιες συμβουλές θα έδινε στους γονείς ώστε να βοηθήσουν τα παιδιά τους στο να προστατευθούν από τον ιό, η Δρ. Πανά είπε:
“Να μεταφέρουμε αισιόδοξα μηνύματα, ότι δεν πρέπει να φοβόμαστε την πανδημία. Είναι κάτι που θα περάσει και είναι κάτι που γνωρίζουμε πώς μπορούμε να προστατευθούμε. Ανάλογα με την ηλικία του παιδιού, μπορούμε να μεταφέρουμε την αναγκαιότητα να τηρήσουμε τα μέτρα.”
Πηγή: alphanews