Το Επαρχιακό Δικαστήριο Λάρνακας ανανέωσε σήμερα για άλλες πέντε μέρες το διάταγμα προσωποκράτησης γιατρού για διευκόλυνση των ανακρίσεων της Αστυνομίας σχετικά με διερευνώμενη υπόθεση συνωμοσίας προς διάπραξη κακουργήματος, πλαστογραφίας επίσημου εγγράφου, κυκλοφορίας πλαστού εγγράφου, εξασφάλισης εγγραφής με ψευδείς παραστάσεις, αμελείς πράξεις, που προκαλούν σωματική βλάβη και για παραβάσεις του περί του Γενικού Συστήματος Υγείας Νόμου και συναλλαγές με αντιπροσώπους που υποδηλώνουν διαφθορά.
Το διάταγμα κράτησης του υπόπτου έληγε σήμερα και η Αστυνομία τον οδήγησε εκ νέου στο Δικαστήριο, όπου ο ανακριτής της υπόθεσης αναφέρθηκε στα δεδομένα της «πάρα πολύ σοβαρής υπόθεσης», όπως την χαρακτήρισε και σημείωσε πως οι εξετάσεις δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί.
Πρόσθεσε ότι μέχρι στιγμής λήφθηκαν 27 καταθέσεις, από το οικογενειακό και φιλικό περιβάλλον των δύο διασωληνωμένων ασθενών, από νοσηλευτικό προσωπικό και γιατρούς των ΜΕΘ των Νοσοκομείων Αμμοχώστου και Λευκωσίας, τον Παγκύπριο Ιατρικό Σύλλογο, τον ΟΑΥ και το ΓεΣΥ. Οι δύο ασθενείς φέρονται να ανέφεραν σε νοσηλευτές ότι κατείχαν πιστοποιητικό εμβολιασμού από τον ύποπτο χωρίς όμως να είναι εμβολιασμένοι,
Ακόμα, ανακρίθηκαν 47 άτομα που περιλαμβάνονται στον κατάλογο των 102 ασθενών, που φαίνονται εμβολιασμένοι από τον ύποπτο, ενώ εξασφαλίστηκε διάταγμα αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων, τα αποτελέσματα των οποίων δεν έχουν ακόμα ολοκληρωθεί. Επίσης, εξασφαλίστηκε διάταγμα αναφορικά με τον περί προστασίας του απορρήτου της ιδιωτικής επικοινωνίας Νόμου και το κινητό τηλέφωνο και ο φορητός ηλεκτρονικός υπολογιστής του υπόπτου εξετάζονται από την αρμόδια υπηρεσία της Αστυνομίας.
Σύμφωνα με τον εξεταστή της υπόθεσης, έχουν επίσης σταλεί στο Γενικό Χημείο τα σκευάσματα με υγρή ύλη που εντοπίστηκαν στην οικία και στο ιατρείο του υπόπτου και αναμένονται τα αποτελέσματα.
Όπως ανέφερε, υπολείπεται ακόμα αρκετό ανακριτικό έργο και πιο συγκεκριμένα θα ληφθούν περίπου 44 καταθέσεις από πρόσωπα που φαίνονται ότι εμβολιάστηκαν από τον ύποπτο και είναι εγγεγραμμένα στον κατάλογο του ΟΑΥ.
Επίσης θα ληφθούν καταθέσεις από συγκεκριμένους γιατρούς του ΓεΣΥ, που, μετά από εξετάσεις της Αστυνομίας, είχαν εγγεγραμμένους ως ασθενείς, 20 άτομα που άλλαξαν προσωπικό γιατρό μετά την έναρξη του εμβολιαστικού προγράμματος από τους προσωπικούς γιατρούς και τα οποία ενεγράφηκαν στον ύποπτο, ενώ μετά από μικρό χρονικό διάστημα, εμβολιάστηκαν από τον 53χρονο.
Ακόμα αναμένεται να διενεργηθούν σε συνεργασία με το Ινστιτούτο Γενετικής και Νευρολογίας Κύπρου αναλύσεις αίματος από 14 άτομα που έδωσαν τη γραπτή κατάθεση τους για να διαπιστωθεί εάν είναι εμβολιασμένοι ή όχι.
Ο εξεταστής της υπόθεσης ζήτησε από το Δικαστήριο ανανέωση της κράτησης του υπόπτου για έξι ημέρες, ωστόσο ο δικηγόρος του ήγειρε ένσταση και σημείωσε πως δεν είναι αναγκαία η περαιτέρω κράτηση του πελάτη του, εκφράζοντας την άποψη ότι τρεις μέρες είναι υπεραρκετές για την ολοκλήρωση του εναπομείναντος έργου της Αστυνομίας.
Στη συνέχεια έθεσε στον εξεταστή της υπόθεσης διάφορα ερωτήματα που αφορούν το νέο αδίκημα που προστέθηκε στα αδικήματα που εξετάζει η Αστυνομία εναντίον του γιατρού, δηλαδή της συναλλαγής με αντιπροσώπους που δηλώνουν διαφθορά και σημείωσε πως αδίκως περιλήφθηκε το συγκεκριμένο αδίκημα.
Ο εξεταστής της υπόθεσης απάντησε πως η Αστυνομία σε περίπτωση που προκύψουν και άλλα αδικήματα θα προχωρήσει με τη διερεύνηση τους και σημείωσε ότι έγιναν όλες οι ενέργειες και κινήσεις για να στοιχειοθετηθούν και να αποδειχθούν οποιαδήποτε νέα αδικήματα.
Σε σχετική ερώτηση ο εξεταστής απάντησε πως το αποτέλεσμα από τις μέχρι στιγμής εξετάσεις στο θέμα της αποκάλυψης τραπεζικών δεδομένων του υπόπτου είναι αρνητικό, σημειώνοντας ωστόσο πως αναμένεται η απάντηση και άλλων τραπεζικών ιδρυμάτων.
Σε άλλες ερωτήσεις του δικηγόρου του υπόπτου απάντησε πως «είναι ανθρωπίνως αδύνατο να πάρουμε καταθέσεις από τους δύο διασωληνωμένους ασθενείς», ότι λήφθηκε κατάθεση από τη σύζυγο του ενός, η οποία είπε μεν ότι εμβολιάστηκε από τον ύποπτο αλλά τελικά δεν έλαβε το εμβόλιο και πως η σύζυγος του δεύτερου ασθενή κλήθηκε στα γραφεία του ΤΑΕ Λάρνακας για κατάθεση, αλλά επειδή εντοπίστηκε θετική στον κορωνοϊό δεν έγινε κατορθωτή η μετάβαση της.
Ο δικαστής του Επαρχιακού Δικαστηρίου Λάρνακας ενέκρινε τελικά το αίτημα της Αστυνομίας και διέταξε την περαιτέρω κράτηση του υπόπτου για άλλες πέντε μέρες.
Η υπόθεση είδε το φως της δημοσιότητας στις 6 Αυγούστου, όταν -σύμφωνα με την Αστυνομία- καταγγέλθηκε στο ΤΑΕ Λάρνακας από πολίτη πως ο γιος του, από τις 31 Ιουλίου και κατά τη συγκεκριμένη ημερομηνία βρισκόταν στη Μονάδα Εντατικής Θεραπείας του Γενικού Νοσοκομείου Αμμοχώστου, σε σοβαρή κατάσταση λόγω του covid-19.
Λόγω της σοβαρότητας της κατάστασης της υγείας του, οι γιατροί προχώρησαν σε διασωλήνωση, ενώ σύμφωνα με τα όσα φέρεται να ανέφερε ο παραπονούμενος στην Αστυνομία, στις 5 Αυγούστου πληροφορήθηκε πως ο γιος του εκμυστηρεύτηκε σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό του Νοσοκομείου Αμμοχώστου ότι είχε εξασφαλίσει πιστοποιητικό εμβολιασμού κατά του κορωνοϊού, ενώ δεν είχε εμβολιαστεί.
Από εξετάσεις η Αστυνομία διαπίστωσε, όπως λέχθηκε από πλευράς της, πως ο ασθενής εκμυστηρεύτηκε σε γιατρό και νοσηλευτές ότι δεν είναι εμβολιασμένος, ενώ ο παραπονούμενος φέρεται να ανέφερε στην Αστυνομία τα στοιχεία του γιατρού, ότι είναι εγγεγραμμένος στο ΓεΣΥ ως προσωπικός γιατρός και φαίνεται να καταχώρησε τον συγκεκριμένο ασθενή στο σύστημα του ΟΑΥ ως εμβολιασμένο.
Σύμφωνα με την Αστυνομία και δεύτερος ασθενής, που νοσηλευόταν με κορωνοϊό στο Νοσοκομείο Αμμοχώστου, φαίνεται να είναι εμβολιασμένος μέσω του συγκεκριμένου γιατρού, ενώ φέρεται να μην έχει εμβολιαστεί.