Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Κι ενώ η Γ΄ φάση ανακατασκευής του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας καθυστερεί εδώ και μια δεκαετία, με τις τελευταίες διαβεβαιώσεις του αρμόδιου υπουργού να κάνουν λόγο για προκήρυξη προσφορών τον ερχόμενο Σεπτέμβριο, το άλλο μεγάλο πρόβλημα της περιοχής έχει να κάνει με τα δύο εναπομείναντα εγκαταλελειμμένα ξενοδοχεία, τα οποία προκαλούν αλγεινή εικόνα.
Όσον αφορά το εγκαταλελειμμένο (και λεηλατημένο) κτήριο του παλιού ξενοδοχείου Beau Rivage, στην ακτή της Πύλας, η ενημέρωση που υπάρχει είναι πως θα κατεδαφιστεί τον Σεπτέμβριο και στην θέση του προγραμματίζεται μεγάλη τουριστική ανάπτυξη από την εταιρεία NCH Capital.
Αντίθετα, καμία εξέλιξη δεν έχει σημειωθεί με το ερειπωμένο, εδώ και πολλά χρόνια, πρώην ξενοδοχείο Eva, αφού δεν υπάρχει κανένα ενδιαφέρον για κατεδάφιση και ανακαίνιση του κτηρίου. Η κατεδάφιση δεν μπορεί να επιβληθεί, καθότι το ακίνητο δεν έχει κηρυχθεί ετοιμόρροπο και ως εκ τούτου παραμένει άγνωστο μέχρι πότε θα συνεχιστεί η υφιστάμενη απαράδεκτη κατάσταση.
Όπως πληροφορούμαστε, το συγκεκριμένο ζήτημα τέθηκε επιτακτικά από την Εταιρεία Τουριστικής Ανάπτυξης και Προβολής Λάρνακας (ΕΤΑΠ) κατά την πρώτη συνάντηση, στις 16 περασμένου Ιουνίου, με τους νέους βουλευτές της επαρχίας, από τους οποίους ζητήθηκε η βοήθεια ώστε να επιλυθεί το θέμα.
Η ΕΤΑΠ τόνισε στους νέους βουλευτές ότι το εγκαταλελειμμένο Eva Hotel βρίσκεται δίπλα από καταλύματα πολυτελείας, μεταξύ αυτών και μονάδες διεθνών αλυσίδων, και ως εκ τούτου η άσχημη εικόνα που εκπέμπει προκαλεί αρνητικά σχόλια κι εντυπώσεις στους οργανωτές ταξιδίων, σ’ επενδυτές και στους ξένους τουρίστες.
Η τοπική εταιρεία τουρισμού εξέφρασε την έντονη δυσφορία της για το ζήτημα των εγκαταλελειμμένων ξενοδοχείων στην τουριστική περιοχή του δρόμου Λάρνακας – Δεκέλειας, σημειώνοντας ότι την ώρα που καταβάλλονται μεγάλες προσπάθειες από οργανωμένα σύνολα και τις τοπικές αρχές, σε συνεργασία με τον ιδιωτικό τομέα, για αναβάθμιση των κοινοτήτων Ορόκλινης και Πύλας, η απραξία που παρατηρείται στην κατεδάφιση των εγκαταλελειμμένων μονάδων προκαλεί εμπόδια στην περαιτέρω ανάπτυξη των περιοχών.
Είναι γι’ αυτό το λόγο που ζητήθηκε από τα μέλη του κοινοβουλίου όπως εξεταστεί το ενδεχόμενο νομοθετικής ρύθμισης που να καθιστά υποχρεωτική την αποκατάσταση της πολεοδομικής και αισθητικής τάξης σε τέτοιες περιπτώσεις.
Τέλος, η ΕΤΑΠ έθεσε ενώπιον των βουλευτών Λάρνακας και το ευρύτερο θέμα της οπτικής ρύπανσης στις τουριστικές περιοχές, το οποίο προκαλείται από τις διαφημιστικές πινακίδες και άλλες αυθαίρετες κατασκευές. Τονίστηκε η ανάγκη εξεύρεσης εναλλακτικών λύσεων, μέσω αναθεώρησης της σχετικής νομοθεσίας, ώστε να είναι εφικτή η λήψη δραστικών και αυστηρών μέτρων πάταξης του φαινομένου.
Μ’ εξαίρεση την ενορία Χρυσοπολίτισσας, το 95% των νοικοκυριών που βρίσκονται εντός των δημοτικών ορίων Λάρνακας έχουν ήδη συνδεθεί με το αποχετευτικό σύστημα, στα πλαίσια της Α΄ και Β΄ φάσης του αποχετευτικού.
Ο διευθυντής του Συμβουλίου Αποχετεύσεων Λάρνακας (ΣΑΛ) Άγγελος Χατζηχαραλάμπους δήλωσε στην εφημερίδα μας ότι το μόνο συμβόλαιο που εντάσσεται στη Β΄ φάση του αποχετευτικού και το οποίο βρίσκεται ακόμα σ’ εξέλιξη είναι το C12A. Το συμβόλαιο αυτό καλύπτει κατά κύριο λόγο την ενορία Χρυσοπολίτισσας και κάποιες άλλες κοντινές περιοχές. Επειδή, όμως, η συγκεκριμένη περιοχή αποτελούσε τον πυρήνα του αρχαίου Κιτίου κατά την αρχαιότητα, πιστεύεται ότι κατά την εκτέλεση των εργασιών του αποχετευτικού η ανακάλυψη αρχαιοτήτων θα είναι ιδιαίτερα πυκνή. Ως εκ τούτου, ουδείς μπορεί να προβλέψει από τώρα την χρονική διάρκεια του υπό αναφορά συμβολαίου. Η εκτίμηση, όμως, που υπάρχει είναι ότι το συμβόλαιο C12A θα ολοκληρωθεί σε περίπου δύο χρόνια από σήμερα.
Οι εργασίες στο πλαίσιο του υπό αναφορά συμβολαίου εκτελούνται σήμερα στον δρόμο μπροστά από την πρώην Διανέλλειο Τεχνική Σχολή, ενώ όσο περνούν οι μέρες οι εργασίες θα πλησιάζουν προς την εκκλησία της Παναγίας της Χρυσοπολίτισσας.
Ο κ.Χατζηχαραλάμπους είπε ότι το ΣΑΛ έχει προχωρήσει στην κατασκευή έξι μικρών αντλιοστασίων στις περιοχές Σταυροδρομίου, Σωτήρος, Μητρόπολης και στην περιοχή πλησίον του Δημαρχείου Λύσης, με τα οποία αναμένεται ότι μέχρι τον ερχόμενο Σεπτέμβριο θα ενωθούν τα νοικοκυριά στις υπό αναφορά περιοχές, ως μια προσωρινή λύση μέχρι να ολοκληρωθεί το συμβόλαιο C12A και να γίνει η σύνδεση των υποστατικών με συμβατικό τρόπο.
Όσον αφορά την Γ΄ φάση του Αποχετευτικού Συστήματος Λάρνακας, ο Διευθυντής του ΣΑΛ ανέφερε ότι η συγκεκριμένη φάση έχει χωριστεί σε Γ1 και σε Γ2. Η Γ1 φάση περιλαμβάνει τις περιοχές δυτικά του αεροδρομίου, δηλαδή το Δήμο Δρομολαξιάς – Μενεού και τις κοινότητες Κιτίου, Περβολιών και Τερσεφάνου, ενώ η Γ2 φάση περιλαμβάνει τους Δήμους Αραδίππου, Λειβαδιών και τις κοινότητες Ορόκλινης και Πύλας.
Σε σχέση με την Γ1 φάση, ο Άγγελος Χατζηχαραλάμπους δήλωσε ότι ήδη ξεκίνησε η διενέργεια των απαραίτητων μελετών, εκφράζοντας την πεποίθηση πως η προκήρυξη των πρώτων διαγωνισμών για τα κατασκευαστικά έργα θα γίνει το 2022, ενώ τον ίδιο χρόνο αναμένεται ότι θα ξεκινήσουν και οι πρώτες εργασίες. Όσον αφορά την Γ2 φάση, αναμένεται πρωτίστως να εξασφαλιστεί η χρηματοδότηση για τις μελέτες και θ’ ακολουθήσει η ετοιμασία των όρων προσφορών, της προκήρυξης των προσφορών και μετέπειτα η εκτέλεση των πρώτων εργασιών.