Home ΥΠΟΛΟΙΠΗ ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ ΚΥΠΡΟΣ Μετρούν πληγές στις δύο επαρχίες μετά τη φονική πυρκαγιά – Έξι ορφανά αφήνουν πίσω τους δύο νεκροί
Μετρούν πληγές στις δύο επαρχίες μετά τη φονική πυρκαγιά – Έξι ορφανά αφήνουν πίσω τους δύο νεκροί

Μετρούν πληγές στις δύο επαρχίες μετά τη φονική πυρκαγιά – Έξι ορφανά αφήνουν πίσω τους δύο νεκροί

ΓΡΑΦΕΙ ο ΒΑΣΟΣ ΒΑΣΟΥ

Θλιβερός, όπως άλλωστε αναμενόταν, είναι ο απολογισμός της φονικής πυρκαγιάς που ξέσπασε νωρίς το απόγευμα του Σαββάτου στο χωριό Αρακαπάς, η οποία επεκτάθηκε ανεξέλεγκτα σε ορεινές κοινότητες των επαρχιών Λεμεσού και Λάρνακας με τραγικές συνέπειες, σκορπώντας τον όλεθρο και την καταστροφή.

Τη Δευτέρα το πρωί ανακοινώθηκε ότι η φωτιά τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο, ωστόσο επίγειες κι εναέριες δυνάμεις βρίσκονταν σε κατάσταση επιφυλακής, αφού οι αναζωπυρώσεις ήταν συνεχείς σε διάφορα σημεία. Από νωρίς το βράδυ της Κυριακής, κάτοικοι των πληγέντων κοινοτήτων, οι οποίοι είχαν εκκενώσει τις οικίες τους για λόγους ασφαλείας, επέστρεψαν στα σπίτια τους και άρχισαν να μετρούν πληγές. Για όσους δεν μπόρεσαν να επιστρέψουν, λόγω της ολοκληρωτικής καταστροφής που υπέστησαν οι περιουσίες τους, έγιναν διευθετήσεις και φιλοξενήθηκαν σε ξενοδοχεία. Από το πρωί, συνεργεία των επαρχιακών διοικήσεων Λάρνακας και Λεμεσού ήταν στις πληγείσες περιοχές με στόχο να καταγράψουν όλες τις ζημιές, ώστε να δοθούν άμεσα αποζημιώσεις στους κατοίκους.

Σύμφωνα με τον έπαρχο Λάρνακας Οδυσσέα Χατζηστεφάνου, η αρχική καταγραφή ζημιών περιλαμβάνει γύρω στις 25-26 κατοικίες στην Ορά κι ένα πτηνοτροφείο, ενώ στη Μελίνη καταγράφηκαν ζημιές σε 15 κατοικίες και σε επαγγελματικά υποστατικά, μεταξύ αυτών και δύο εργοστάσια μελιού, το ένα από το οποίο καταστράφηκε ολοσχερώς, ενώ το άλλο υπέστη ζημιές.

Στην Οδού έχουν καταγραφεί ζημιές σε εφτά κατοικίες και υποστατικά, ενώ στους Αγίους Βαβατσινιάς σε τέσσερις κατοικίες. Στο χωριό Βαβατσινιά δεν καταγράφηκαν σοβαρές ζημιές. Τεράστιες είναι οι ζημιές σε γεωργικές καλλιέργειες στις κοινότητες αυτές.

Όσον αφορά την ορεινή επαρχία Λεμεσού, ο έπαρχος Μάριος Αλεξάνδρου δήλωσε ότι καταγράφηκαν ζημιές σε περίπου 21 κατοικίες, σε επαγγελματικά υποστατικά και σε αριθμό οχημάτων (αυτοκίνητα, μοτοσικλέτες).

Συγκεκριμένα, στον Αρακαπά καταγράφηκαν ολοκληρωτικές ζημιές σε 10 κατοικίες (μία μόνιμη, εννέα εξοχικές) και σ’ ένα ιδιωτικό όχημα.

Ο κοινοτάρχης Επταγώνιας Παναγιώτης Τσολάκης ανέφερε ότι στο χωριό του κάηκαν 11 σπίτια (εφτά από τα οποία ήταν εξοχικά), ενώ ζημιές υπέστησαν δύο μικροκαταστήματα, ο τοπικός πυροσβεστικός σταθμός, μία αποθήκη, μία κτηνοτροφική μονάδα και τέσσερα οχήματα.

Ο συνολικός απολογισμός στις δύο επαρχίες θα τεθεί ενώπιον του Υπουργού Εσωτερικών και την Τετάρτη (8/9) αναμένεται να ληφθούν αποφάσεις για αποκατάσταση των πληγέντων από το Υπουργικό Συμβούλιο.

Παράλληλα, τη Δευτέρα ήταν σ’ εξέλιξη η καταγραφή και σε απώλειες ζώων που βρίσκονταν σε πληγείσες κτηνοτροφικές ζώνες των δύο επαρχιών από τις Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.

Έξι ορφανά…

———————-

Έξι ορφανά αφήνουν πίσω τους δύο από τους τέσσερις νεκρούς της φονικής πυρκαγιάς. Οι νεκροί εποχικοί εργάτες από την Αίγυπτο, τα πτώματα των οποίων απανθρακώθηκαν, είναι ο Αιζάτ Σαλάμα Γιούσεφ, 36 χρόνων, πατέρας δύο ανήλικων παιδιών, ο οποίος εργάζεται στην Κύπρο τα τελευταία τέσσερα χρόνια, ο Μαρτζούκου Σόρτι Μαρζού, επίσης 36 χρόνων, πατέρας τεσσάρων ανήλικων παιδιών, ο οποίος βρίσκεται στο νησί μας για εργασία την τελευταία πενταετία, ο Ναγκίτ Ναμπίλ Γιουνάν, 24 χρόνων, ο οποίος είναι στην Κύπρο τον τελευταίο χρόνο και ο Ελίας Μιλάτ Φαρούκ, 25 χρόνων, ο οποίος επίσης είναι στο νησί μας τον τελευταίο χρόνο. Ο 25χρονος είναι αδελφότεκνος του 36χρονου πατέρα δύο παιδιών. Ήταν ορφανός και όσα χρήματα μάζευε, τα έστελνε στην Αίγυπτο όπου ζουν οι μικρότερες αδελφές του. Επίσης, ο 24χρονος Γιουνάν μάζευε χρήματα και προγραμμάτιζε να παντρευτεί όταν επέστρεφε στην Αίγυπτο.

Όπως έγινε γνωστό, και οι τέσσερις εργάζονταν νόμιμα σε γεωργικές καλλιέργειες. Διέμεναν σε υποστατικό που τους παραχώρησε ο εργοδότης τους, έξω από την Οδού, το οποίο κι αυτό παραδόθηκε στις φλόγες. Τα απανθρακωμένα πτώματα εντοπίστηκαν από φίλους και ομοεθνείς των θυμάτων, οι οποίοι απευθύνουν έκκληση όπως το κράτος στηρίξει οικονομικά τις οικογένειες τους για την μεταφορά των σορών στην Αίγυπτο.

Στο μεταξύ, έρευνα για τον θάνατο των τεσσάρων εποχικών εργατών ζητεί ο Γ.Γ. της ΠΕΟ Πάμπης Κυρίτσης, μ’ επιστολή του στην Υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου. Ανακοίνωση της ΠΕΟ αναφέρει ότι προκύπτουν πολλά ερωτήματα από το περιστατικό, τα οποία πρέπει να απαντηθούν και απευθύνει έκκληση στο Υπουργείο Εργασίας όπως διεξάγει έρευνα για το καθεστώς εργοδότησης, τις συνθήκες εργασίας και τις πιθανές ευθύνες που προκύπτουν για τους χειρισμούς που αφορούσαν την ασφάλεια και την υγεία τους ως εργαζόμενοι.

Ο εκτελεστικός διευθυντής της ΚΙΣΑ Δώρος Πολυκάρπου κατήγγειλε στον Alpha ότι οι τέσσερις Αιγύπτιοι εργάζονταν σε φυτεία ντοματών και διέμεναν σε υποστατικό μέσα σε άθλιες συνθήκες, σε απόσταση έξι χιλιομέτρων από την Ορά. Υποστήριξε ότι την ώρα της πυρκαγιάς, κανένας δεν τους ειδοποίησε ότι έπρεπε να φύγουν από το σημείο, όπως συνέβη με άλλους ομοεθνείς τους και αλλοδαπούς που ζουν κι εργάζονται στα γύρω χωριά.

«Μέσα σε λίγα λεπτά»…

———————————–

Μία από τις πολλές τραγικές ιστορίες πυρόπληκτων, που μέσα σε λίγα λεπτά είδαν τις περιουσίες τους να γίνονται στάχτη και αποκαΐδια, είναι και αυτή του Αντρέα Χαραλάμπους και της συζύγου, από την Ορά, οι ζωές των οποίων άλλαξαν πλέον δραματικά εξαιτίας της καταστροφικής πυρκαγιάς. «Όταν η φωτιά επεκτάθηκε στην Ορά, τη νύχτα του Σαββάτου, εγώ και η σύζυγός μου απουσιάζαμε. Μου τηλεφώνησαν και μου είπαν τα δυσάρεστα, οπόταν έσπευσα να σώσω ότι σώζεται. Δεν ήμουν εδώ να δω τη φωτιά. Με χίλια ζόρια με άφησαν να πάω στο σπίτι μου και να δω την καταστροφή. Μια ολόκληρη περιουσία καταστράφηκε μέσα σε λίγα λεπτά. Νιώθω πίκρα, αγανάκτηση, μαράζι. Χάθηκαν οι κόποι μιας ζωής. Από το 1995 είμαι εδώ. Τώρα όλα καταστράφηκαν», είπε με δάκρυα στα μάτια, διατυπώνοντας τα παράπονα του για τις ενέργειες των δυνάμεων πυρόσβεσης που, όπως είπε, δεν έκαναν ρίψεις νερού στο σπίτι του.

«Αν έγιναν λάθη»…

—————————-

Με αφορμή τα σοβαρά παράπονα που διατύπωσαν κοινοτάρχες των πυρόπληκτων χωριών για ολιγωρία και για έλλειψη συντονισμού μεταξύ των αρμοδίων τμημάτων ως προς την αντιμετώπιση της μεγάλης πυρκαγιάς, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος Μάριος Πελεκάνος δήλωσε ότι εάν έγιναν λάθη στη διαχείριση της πυρκαγιάς, η Κυβέρνηση θα τα εξετάσει με νηφαλιότητα και θα λάβει τα απαραίτητα διορθωτικά μέτρα.

Ο κ.Πελεκάνος υπενθύμισε, όμως, ότι πρόκειται για μια πυρκαγιά η οποία σε διάστημα πέντε ωρών κατέκαψε τριπλάσια έκταση απ’ ότι η πυρκαγιά της Σολέας το 2016 σε τέσσερις ημέρες.

Πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση επικεντρώνεται πλέον στην αποκατάσταση των βλαβών και στη βοήθεια των πληγέντων, με τις δύο επηρεαζόμενες επαρχιακές διοικήσεις (Λεμεσού και Λάρνακας) να ολοκληρώνουν την καταγραφή των ζημιών στις πυρόπληκτες κοινότητες.

Τόνισε ότι θα υπάρξει χρηματική αποκατάσταση στους πληγέντες, λέγοντας πως στόχος είναι η επίσπευση των σχετικών διαδικασιών. Ανέφερε, παράλληλα, πως γίνονται διαβουλεύσεις με το Υπουργείο Παιδείας για απασχόληση των μικρών παιδιών των επηρεαζόμενων χωριών σε σχολεία.

Ο κ.Πελεκάνος εξήγησε ότι η επόμενη μέρα επικεντρώνεται, επίσης, και στην αξιολόγηση της οργάνωσης που υπήρξε όσον αφορά την αντιμετώπιση της πυρκαγιάς, αφού, όπως χαρακτηριστικά είπε, «είδαμε ανθρώπους να ρίχνουν το κορμί τους μέσα στη φωτιά».

Η εκτίμηση του Τμ. Δασών

————————————-

Το Τμήμα Δασών του Υπουργείου Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος, ανακοίνωσε ότι η πυρκαγιά που εκδηλώθηκε το Σάββατο λίγο πριν τις 2μ.μ. στην κοινότητα Αρακαπά κι επεκτάθηκε στις κοινότητες Επταγώνιας, Ακαπνού, Οράς, Μελίνης, Συκόπετρας, Οδού, Αγίων Βαβατσινιάς και Βαβατσινιάς, τέθηκε υπό πλήρη έλεγχο χθες γύρω στις 8 το πρωί.

Από την πυρκαγιά έχασαν τη ζωή τους τέσσερις εργάτες, από την Αίγυπτο, οι οποίοι κάηκαν ζωντανοί στην προσπάθειά τους να διαφύγουν στο χωριό Οδού. Κάηκε έκταση περίπου 55 τετραγωνικών χιλιομέτρων, καλυμμένη με δασική βλάστηση και γεωργικές καλλιέργειες. Από την πυρκαγιά καταστράφηκαν κατοικίες και άλλες ιδιωτικές περιουσίες.

Για την κατάσβεση της τεραστίων διαστάσεων πυρκαγιάς επιχείρησαν πέραν των 600 ατόμων του Τμήματος Δασών, της Αστυνομίας, της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, της Πολιτικής Άμυνας, της Υπηρεσίας Θήρας και Πανίδας, των Επαρχιακών Διοικήσεων Λεμεσού και Λάρνακας, της Εθνικής Φρουράς, των επηρεαζόμενων κοινοτικών συμβουλίων καθώς και μεγάλος αριθμός εθελοντών. Απασχολήθηκαν πέραν των 70 πυροσβεστικών οχημάτων, 14 προωθητές γαιών και αριθμός γεωργικών ελκυστήρων, εκσκαφέων και βυτιοφόρων.

H καμένη περιοχή χαρτογραφήθηκε από μη επανδρωμένο αεροσκάφος (drone) της Εθνικής Φρουράς, με στόχο τον εντοπισμό των ενεργών εστιών φωτιάς και τον σχεδιασμό των επιχειρήσεων κατάσβεσης. Λόγω της κρισιμότητας της κατάστασης ενεργοποιήθηκε το Ειδικό Εθνικό Σχέδιο «Ήφαιστος», ενώ ζητήθηκε βοήθεια για αποστολή πτητικών μέσων από το εξωτερικό (Ισραήλ).

Τέθηκε, επίσης, σ’ εφαρμογή το Σχέδιο «Ίκαρος 2» που αφορά τις επιχειρήσεις των πτητικών μέσων. Επιχείρησαν συνολικά 11 πτητικά μέσα από την Κύπρο, συμπεριλαμβανομένων των δύο ελικοπτέρων από τις Βρετανικές Βάσεις, δύο αεροπλάνα Canadaır από την Ελλάδα και δύο αεροπλάνα τύπου Air Tractor από το Ισραήλ. Για τον φόβο τυχόν αναζωπυρώσεων, στην περιοχή παρέμειναν και χθες ισχυρές δυνάμεις δασοπυρόσβεσης.

Σε ραδιοφωνικές του δηλώσεις ο διευθυντής του Τμήματος Δασών Χαράλαμπος Αλεξάνδρου ανέφερε ότι εάν αυτές τις μέρες ξεσπάσει αλλού πυρκαγιά, το τμήμα θα είναι αδύναμο για να την αντιμετωπίσει, τονίζοντας την ανάγκη πρόσληψης επιπλέον προσωπικού.

Ανέφερε ότι μετά από σχετικές εκθέσεις που έγιναν, το προσωπικό δασοπυρόσβεσης ξεπερνά σήμερα τα 500 άτομα, επισήμανε, όμως, ότι υπάρχουν προτάσεις για επιπλέον προσλήψεις, οι οποίες βρίσκονται ενώπιον του Υπουργείου Οικονομικών για έγκριση. Η πρόταση αφορά την πρόσληψη άλλων 70 δασοπυροσβεστών.

Τα ξένα ΜΜΕ

———————-

Σε μια άλλη εξέλιξη, οι καταστροφικές πυρκαγιές στις ορεινές περιοχές Λεμεσού και Λάρνακας ήταν στο επίκεντρο μεγάλων ξένων ΜΜΕ που παρακολουθούσαν την κατάσταση στο νησί μας.

Η βρετανική Guardian είχε τίτλο «Kαθαρή κόλαση – H Κύπρος χτυπήθηκε από την χειρότερη δασική πυρκαγιά εδώ και δεκαετίες». Η εφημερίδα σημειώνει ακόμα ότι «η θανατηφόρα πυρκαγιά σκότωσε τέσσερα άτομα, ενώ αναγκαστικά εκκενώθηκαν 10 χωριά».

Σχετικό ρεπορτάζ είχαν και το βρετανικό SkyNews, το CNN, το Reuters και το Γαλλικό AFP. Εκτενές άρθρο με πλούσιο φωτογραφικό υλικό φιλοξενεί και το Associated Press, το οποίο αναφέρει μεταξύ άλλων: «Τα πληρώματα αναζήτησης της Κύπρου ανακάλυψαν την Κυριακή τέσσερα απανθρακωμένα σώματα έξω από ένα ορεινό χωριό μετά την πυρκαγιά, η οποία χαρακτηρίστηκε ως η πιο καταστροφική πυρκαγιά  στην ιστορία του νησιού της ανατολικής Μεσογείου».

Φώτο: Κωνσταντίνος Αντωνιάδης

 

Send this to a friend