Κύπρος: Η εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικία και επαρχία
O στόχος που τέθηκε για εμβολιασμό τουλάχιστον με την 1η δόση του 65% του πληθυσμού, που δύναται να εμβολιαστεί εντός του 1ου εξαμήνου του έτους, έχει επιτευχθεί, σύμφωνα με το Υπουργείο Υγείας, το οποίο σημειώνει ότι η προσπάθεια για αύξηση της εμβολιαστικής κάλυψης συνεχίζεται και εντατικοποιείται.
Σύμφωνα με σημερινή ανακοίνωσή του, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει πως με το ποσοστό του πληθυσμού που έχει λάβει την 1η δόση από τα αδειοδοτημένα εμβόλια να έχει φτάσει στο 64,6% και το ποσοστό των πλήρως εμβολιασμένων να βρίσκεται στο 50,2%, η προσπάθεια εντατικοποιείται, ώστε να επιτευχθεί υψηλότερη εμβολιαστική κάλυψη τους επόμενους μήνες, κάτι που θα προσφέρει πολλαπλά κοινωνικά και οικονομικά οφέλη για ολόκληρη την κοινωνία.
Σε σχέση με την εμβολιαστική κάλυψη ανά ηλικιακή ομάδα, το αρμόδιο Υπουργείο αναφέρει ότι μέχρι τις 30 Ιουνίου στις ηλικίες 18-19 εμβολιάστηκε τουλάχιστον με την 1η δόση το 28,5%, στην ηλικιακή ομάδα των 20-29 το 36,5% και στην ομάδα των 30-39 ετών το 53,5%.
Στις ηλικιακές ομάδες των 40-49, 50-59 και 60-69, το ποσοστό εμβολιασμού βρίσκεται στο 73,4%, 72,3% και 82,2%, αντίστοιχα.
Εξάλλου, όπως προσθέτει σε πολύ υψηλό ποσοστό έφτασε η εμβολιαστική θωράκιση στις μεγαλύτερες ηλικίες, με το ποσοστό να είναι στο 91,7%, για την ηλικιακή ομάδα των 70-79 και στο 92,2% για τα άτομα άνω των 80 ετών.
Πέραν των 2 χιλιάδων ραντεβού για εμβολιασμό των 16 και 17 ετών
Παράλληλα, σημειώνει ότι χθες άνοιξε η Πύλη Εμβολιασμού για όλα τα άτομα ηλικίας 16 ετών και άνω, σημειώνοντας ότι κατά τη χθεσινή μέρα προγραμματίστηκαν 3.085 ραντεβού με τα 2.200 να διευθετήθηκαν για τον εμβολιασμό ατόμων ηλικίας 16 και 17 ετών.
Στο μεταξύ, ανά Επαρχία, έως τις 30 Ιουνίου, την πρωτιά εξακολουθεί να έχει η Πάφος με 73,8% και ακολουθούν οι Επαρχίες Αμμοχώστου και Λευκωσίας με 65,9% και 65,5% αντίστοιχα.
Στην Επαρχία Λεμεσού έχει λάβει τουλάχιστον την 1η δόση το 62% και στην Επαρχία Λάρνακας το 60,1%.
Όπως αναφέρει το αρμόδιο Υπουργείο «με δεδομένο ότι ο ιός μεταλλάσσεται και τα νέα στελέχη είναι πιο επιθετικά, προκαλώντας πολύ αυξημένη μετάδοση και σοβαρότερη νόσηση, ιδιαίτερα ανάμεσα σε ανεμβολίαστα άτομα, δημιουργείται η ανάγκη για περαιτέρω εμβολιαστική, ώστε να υπάρξει περισσότερη ανοσία στον πληθυσμό και να περιοριστεί στον μεγαλύτερο δυνατό βαθμό η διασπορά της νόσου.
«Σε αυτόν τον στόχο επικεντρώνονται οι προσπάθειες της Κυβέρνησης έτσι ώστε να προφυλαχθεί η Δημόσια Υγεία και, κατ’ επέκταση, να δημιουργηθούν οι συνθήκες εκείνες που πρωτίστως θα οδηγήσουν στους πολίτες και τις επιχειρήσεις της Κύπρου σε επάνοδο στην κανονικότητα με ασφάλεια και ταυτόχρονα θα καταστήσουν τη χώρα μας ασφαλή προορισμό τους ξένους» αναφέρει καταληκτικά.