Περίπου 60 πτήσεις θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα αεροδρόμια Λάρνακας-Πάφου
Περίπου 60 πτήσεις, αφίξεις και αναχωρήσεις, θα πραγματοποιηθούν σήμερα στα αεροδρόμια Λάρνακας και Πάφου, ανέφερε στο ΚΥΠΕ η Μαρία Κουρούπη, Ανώτερη Διευθύντρια Αεροπορικής Ανάπτυξης, Marketing και Επικοινωνίας της Hermes Airports.
Πρόσθεσε ότι «στο αεροδρόμιο Λάρνακας, οι τελευταίες μέρες άρχισαν να θυμίζουν παλιές καλές εποχές, αφού κάποιες μέρες υπήρχε αυξημένος αριθμός πτήσεων, ωστόσο είμαστε πολύ-πολύ μακριά από αυτό που θα ήμασταν το συγκεκριμένο διάστημα σε μια κανονική χρονιά. Στο αεροδρόμιο Πάφου έχουν αρχίσει οι επιβατικές πτήσεις, αλλά ακόμα οι αριθμοί αυτοί είναι πολύ μικροί».
Σήμερα, συνέχισε «θα πραγματοποιηθούν στο αεροδρόμιο Λάρνακας 30 αφίξεις και 25 αναχωρήσεις από Σερβία, Ελλάδα, Ρωσία, Ουκρανία, Κατάρ, Ιορδανία, Λίβανο, Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, Ηνωμένο Βασίλειο, Αυστρία, Ισραήλ, Αίγυπτο, Σουηδία και Ρουμανία. Στο αεροδρόμιο Πάφου θα πραγματοποιηθούν δύο αφίξεις και δύο αναχωρήσεις από Ρωσία και Ισραήλ».
Απαντώντας σε σχετική ερώτηση είπε πως «συνολικά και στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου θα πραγματοποιηθούν αυτή την εβδομάδα 220 πτήσεις από διάφορους προορισμούς, μεταξύ των οποίων Ρωσία, Ισραήλ, Ουκρανία και Ελλάδα. Οι αριθμοί αυτοί αλλάζουν εβδομαδιαίως, αφού λόγω της επιδημιολογικής κατάστασης της Δημοκρατίας, ορισμένες αεροπορικές εταιρείες «σπρώχνουν» το πτητικό τους πρόγραμμα για αργότερα».
Οσον αφορά το Ηνωμένο Βασίλειο η κα. Κουρούπη είπε πως «υπολογίζουμε ότι μετά την τελευταία κατηγοριοποίηση χωρών που ανακοινώθηκε την περασμένη εβδομάδα από το Υπουργείο Υγείας, οι πτήσεις αναμένεται να αρχίσουν κανονικά προς τις αρχές Ιουνίου. Αυτή την περίοδο διάφορες και άλλες αεροπορικές εταιρείες πέραν της British Airways άρχισαν να προσθέτουν πτήσεις στο πτητικό τους πρόγραμμα».
Αναφορικά με το Ισραήλ σημείωσε πως «μετά τους καλούς δείκτες πληρότητας που είχαμε τις πρώτες μέρες, αυτήν την περίοδο η πληρότητα είναι γύρω στο 35-40%. Προς το παρόν διατηρούνται οι πτήσεις από τη συγκεκριμένη χώρα, αλλά υπάρχει πιθανότητα να μειωθούν».
Η Μαρία Κουρούπη ανέφερε ακόμα ότι «οι αεροπορικές εταιρείες δεν διστάζουν να αλλάξουν τα προγράμματα τους, ακυρώνοντας πτήσεις, δεδομένου ότι υπάρχουν χαμηλοί δείκτες πληρότητας, δηλαδή ο προγραμματισμός πτήσεων μπορεί να αλλάξει μέχρι και τρεις φορές σε μια εβδομάδα, επειδή υπάρχουν ακυρώσεις. Είναι όμως θετικό ότι διατηρούνται πτήσεις. Είναι πολύ σημαντικό να βελτιωθεί η επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο προκειμένου να αρχίσουν όλα τα πτητικά προγράμματα των αεροπορικών εταιρειών».
Σημείωσε επίσης πως «την περασμένη εβδομάδα πραγματοποιήσαμε επαφές με όλες τις μεγάλες αεροπορικές εταιρείες και διαφάνηκε πως κύρια έγνοια τους είναι το γεγονός ότι η Κύπρος δεν έχει, προς το παρόν τουλάχιστον, καλή επιδημιολογική εικόνα».
Σε άλλη ερώτηση απάντησε πως «φέτος τους πρώτους 4 μήνες η κινητικότητα στα δύο αεροδρόμια της Κύπρου ήταν γύρω στο 10%, σε σύγκριση με το 2019, ενώ υπολογίζουμε ότι τον Μάιο ο αριθμός θα ανέλθει στο 20%. Ευελπιστούμε ότι από τον Ιούνιο και μετά θα δούμε μια σημαντική αύξηση, ενώ με βάση τον προγραμματισμό των αεροπορικών εταιρειών, η επιβατική κίνηση θα ανέλθει στο 60% σε σύγκριση με το 2019».
Πέρσι τον Αύγουστο, «ήμασταν γύρω στο 25% σε σύγκριση με το 2019. Είναι πολύ δύσκολο να πούμε τι να περιμένουμε αργότερα μέσα στο χρόνο, γιατί τα πράγματα αλλάζουν συνεχώς» ανέφερε και σημείωσε πως «το μόνο θετικό είναι ότι οι αεροπορικές εταιρείες και οι διοργανωτές ταξιδίων βάζουν την Κύπρο στο πτητικό τους πρόγραμμα και φαίνεται πως «φιγουράρει» αρκετά καλά στις αναζητήσεις που γίνονται».
Η κα. Κουρούπη σημείωσε ακόμα ότι «με βάση όλα τα στοιχεία που έχουν καταγραφεί από το Cyprus Flight Pass, από πέρσι μέχρι και φέτος τον Απρίλιο, το ποσοστό των θετικών κρουσμάτων κορωνοϊού που εντοπίστηκαν στα αεροδρόμια της Κύπρου είναι κάτω από το μισό %. Επίσης από το Μάρτιο φέτος, όταν εφαρμόστηκε το πρωτόκολλο με τους διπλούς ελέγχους, δηλαδή για να έρθει ένας επιβάτης στην Κύπρο, από χώρα που βρίσκεται στην κόκκινη κατηγορία, πρέπει να έχει PCR 72 ώρες πριν την άφιξη του και να υποβληθεί σε έλεγχο ξανά στα αεροδρόμια, έχει θωρακίσει σε εξαιρετικά μεγάλο βαθμό τις πύλες εισόδου».
Οσον αφορά το νέο πρωτόκολλο που ισχύει από σήμερα στα αεροδρόμια της Κύπρου, είπε πως «οι επιβάτες που έχουν εμβολιαστεί και με τις δύο δόσεις εμβολίων που έχουν αδειοδοτηθεί από την Ευρωπαϊκή Ενωση, εκτός από το Johnson & Johnson, για το οποίο πρέπει να έχουν περάσει 14 μέρες, μπορούν να εισέλθουν στην Κύπρο χωρίς επιπλέον διενέργεια τεστ. Την ίδια ώρα η Κυπριακή Δημοκρατία θα συνεχίσει να διενεργεί δειγματοληπτικούς ελέγχους στις διάφορες πτήσεις που φτάνουν στα αεροδρόμια, ένα μέτρο που εφαρμόστηκε από πέρσι το καλοκαίρι και λειτούργησε πολύ καλά».
Για τους Ρώσους η κα. Κουρούπη είπε πως «από σήμερα δεχόμαστε και το εμβόλιο Sputnik, επομένως οι επιβάτες που έχουν κάνει και τη δεύτερη δόση θα μπορούν να εισέλθουν στην Κυπριακή Δημοκρατία χωρίς άλλο έλεγχο. Οσοι όμως δεν είναι εμβολιασμένοι, που με βάση τα στοιχεία του ECDC, υπάρχει μεγάλος αριθμός Ρώσων που δεν έχει εμβολιαστεί, θα πρέπει να κάνουν τους δύο ελέγχους δηλαδή PCR τεστ 72 ώρες πριν την άφιξη τους και διενέργεια τεστ με την άφιξη τους στην Κύπρο».