Σκόνη στην ατμόσφαιρα δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώνεται μόνο στη Γη
Μεγάλη συγκέντρωση σκόνης στην ατμόσφαιρα δεν είναι ένα φαινόμενο που σημειώνεται μόνο στη Γη. Ο πλανήτης Αρης είναι διαβόητος για την κόκκινη σκόνη που καλύπτει ολόκληρη την επιφάνεια του.
Οι αμμοθύελλες στον Άρη είναι ένα συχνό φαινόμενο, αλλά κάθε μερικά χρόνια για άγνωστους λόγους, μετατρέπονται σε γιγαντιαίες καταιγίδες που πλήττουν ολόκληρο τον πλανήτη καλύπτοντας τον με ένα τεράστιο σύννεφο σκόνης που μπορεί να ιδωθεί από τηλεσκόπια στη Γη. Μια τέτοια καταιγίδα σκόνης `σκότωσε` το 2018 το ρόβερ της ΝΑΣΑ Opportunity, αφού κάλυψε με σκόνη τους ηλιακούς του συλλέκτες.
Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή Υπηρεσία Διαστήματος, οι πύργοι σκόνης στον Αρη είναι πολύ μεγαλύτεροι από αυτούς στην Γη. Στον Κόκκινο Πλανήτη μπορούν να φθάσουν σε ύψος έως οκτώ χιλιόμετρα. Το κολοσσιαίο τους μέγεθος τους καθιστά ιδιαίτερα αποτελεσματικούς στη μεταφορά σκόνης ψηλά στην ατμόσφαιρα του Άρη.
Ωστόσο, ο Άρης δεν ήταν πάντοτε ένας ξηρός, σκονισμένος κόσμος. Πλανητικοί επιστήμονες στη NASA πιστεύουν ότι ο Άρης φιλοξενούσε νερό σε υγρή μορφή, λίμνες και ποτάμια, και ίσως και ζωή. Σύμφωνα με εκτιμήσεις, ο Άρης είχε τουλάχιστον 5 εκατομμύρια κυβικά μίλια νερού. Αυτό είναι περισσότερο από τον όγκο του νερού που βρίσκεται στον Αρκτικό Ωκεανό της Γης. Εάν υπήρχε τόσο πολύ νερό στον Άρη σήμερα, θα κάλυπτε το 19% της επιφάνειας και θα έφτανε στο μέγιστο βάθος ενός μιλίου.
Σύμφωνα με πρόσφατες έρευνες, οι πύργοι σκόνης μπορεί να έχουν διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στην μετατροπή του Άρη σε έναν άνυδρο κόσμο, αφού μπορεί να μετέφεραν το νερό στην ανώτερη ατμόσφαιρα του πλανήτη, όπου διασπάστηκε και διέφυγε στο διάστημα.
Ο Άρης έχει περίπου το ένα τρίτο της βαρύτητας της Γης. Ένας βράχος που πέφτει στον Άρη θα πέσει πιο αργά από έναν βράχο που θα πέσει στη Γη. Επίσης, τα αντικείμενα ζυγίζουν λιγότερο στον Άρη από ό, τι ζυγίζουν στη Γη. Δηλαδή ένα άτομο που ζυγίζει 100 κιλά στη Γη θα ζυγίζει περίπου 38 κιλά στον Άρη λόγω της μικρότερης βαρύτητας.