«Ο δικός μου γιος πάθαινε 50 επιληπτικά επεισόδια την ημέρα»
Η Διεθνής Ημέρα κατά της Επιληψίας (International Epilepsy Day) γιορτάζεται κάθε χρόνο τη δεύτερη Δευτέρα του Φεβρουαρίου. Την ίδια ημέρα γιορτάζεται και η Ευρωπαϊκή Ημέρα κατά της Επιληψίας.
Καθιερώθηκε το 2015, με πρωτοβουλία της Διεθνούς Ένωσης κατά της Επιληψίας (ILAE) και του Παγκοσμίου Γραφείου Επιληψίας (IBE), με στόχο την ενημέρωση και την ευαισθητοποίηση της διεθνούς κοινής γνώμης για την επιληψία, μία πάθηση με έντονο κοινωνικό στίγμα.
Η επιληψία
Είναι μια συχνή εγκεφαλική διαταραχή, η οποία με τη σωστή διάγνωση και την κατάλληλη φαρμακευτική αγωγή αντιμετωπίζεται επιτυχώς, τα άτομα ζουν μια φυσιολογική ζωή και καταλαμβάνουν ανώτατα αξιώματα. Ωστόσο, το 35% των ανθρώπων με επιληψία που ζουν στις πλουσιότερες χώρες δεν αντιμετωπίζονται σωστά. Το ποσοστό αυτό υπερβαίνει το 70% στις αναπτυσσόμενες χώρες με χαμηλό εισόδημα και φτωχή πρόσβαση στα φθηνότερα αντιεπιληπτικά φάρμακα.
Δυστυχώς, τα άτομα με επιληψία και κυρίως τα άτομα που συνεχίζουν να κάνουν κρίσεις στιγματίζονται κοινωνικά. Επιπλέον, η έλλειψη της σωστής αντιμετώπισης επιφέρει τεράστια οικονομική επιβάρυνση στα εθνικά συστήματα υγείας.
Νόσος γνωστή από την αρχαιότητα
Οι επιληπτικές κρίσεις είναι γνωστές από την πρώιμη ιστορία και η επιληψία ως ασθένεια είναι γνωστή για περισσότερο από 4000 χρόνια. Η λέξη επιληψία προέρχεται από την λέξη «επιλαμβάνειν» που σημαίνει «αιφνίδια κατάληψη ή κυριαρχία πάνω σε κάποιον». Ο όρος «επιληψία» χρησιμοποιήθηκε για πρώτη φορά από τον Ιπποκράτη (460-357 π.χ.) και τον Αριστοτέλη (384-322).
Η συγκινητική ανάρτηση μιας μητέρας
«O άνθρωπος με επιληψία δεν είναι επικίνδυνος, ο αποκλεισμός του από την κοινωνία είναι. Ο δικός μου γιος πάθαινε 50 επιληπτικά επεισόδια την ημέρα…»
Η κυρία Στέλλα Κ. Μιχαήλ ανάρτησε στη προσωπική της σελίδα στο facebook:
Πηγή: ant1.com.cy