Home ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΕΙΣ ΟΙΚΟΝΟΜΙΚΑ ΝΕΑ ΥΠΟΙΚ: Ξεκίνησε ο καταρτισμός του νέου προϋπολογισμού
ΥΠΟΙΚ: Ξεκίνησε ο καταρτισμός του νέου προϋπολογισμού

ΥΠΟΙΚ: Ξεκίνησε ο καταρτισμός του νέου προϋπολογισμού

Τη διαδικασία καταρτισμού νέου κειμένου του κρατικού προϋπολογισμού για το 2021 μετά τη χθεσινή απόρριψη του αρχικού νομοσχεδίου από τη Βουλή των Αντιπροσώπων, ξεκίνησε ήδη το Υπουργείο Οικονομικών.

Όπως πληροφορείται το ΚΥΠΕ, τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ εξετάζουν παράλληλα και τις αλλαγές που επήλθαν στον προϋπολογισμό στη βάση των τροποποιήσεων που εγκρίθηκαν από την Ολομέλεια.

Αξιωματούχοι του ΥΠΟΙΚ ανέφεραν ότι ο Υπουργός Οικονομικών Κωνσταντίνος είχε και δεν έχει σταματήσει τις επαφές με πολιτικά κόμματα σε μια προσπάθεια εξεύρεσης συναινέσεων.

Σύμφωνα με αξιωματούχους του ΥΠΟΙΚ, το σημαντικότερο ζήτημα είναι η κατανομή των δαπανών μετά και την έγκριση του δωδεκατημορίου για τον μήνα Ιανουάριο από τη Βουλή. Σύμφωνα με τις ίδιες πηγές, αναμένεται το κείμενο της απόφασης εξουσιοδότησης για τη διενέργεια της δαπάνης, έτσι ώστε ο Υπουργός Οικονομικών να εξουσιοδοτήσει την κατανομή των δαπανών ανά Υπουργείο.

Ταυτόχρονα στο ΥΠΟΙΚ «τρέχει» άσκηση για την ιεράρχηση των δαπανών, καθώς φαίνεται να δημιουργείται σοβαρό πρόβλημα ειδικότερα σε έργα, αλλά και σε κάποιες δαπάνες του Υπουργείου Υγείας λόγω λήξης συμβάσεων που σχετίζονται με την πανδημία του κορωνοϊού, ενώ ερωτηματικά υπάρχουν και τα εμβόλια που αναμένονται κατά της πανδημίας.

Έτσι, τεχνοκράτες του ΥΠΟΙΚ θα πρέπει να προχωρήσουν σε ιεράρχηση δαπανών, έτσι ώστε να καλυφθούν κάποιες πιο πιεστικές ανάγκες ενδεχομένως εις βάρος άλλων δαπανών.

Ταυτόχρονα είναι αντιληπτό ότι το δωδεκατημόριο αφορά καταβολή τακτικών δαπανών, και όχι αποκλειστικά λειτουργικών (μισθοί συντάξεις και άλλα λειτουργικά έξοδα), καλύπτοντας έτσι και συμβάσεις που βρίσκονται σε εξέλιξη, αλλά όχι συμβάσεις που έχουν λήξει. Δεδομένο επίσης πρέπει να θεωρείται και το πάγωμα νέων έργων, ενώ πάγωσε και το θέμα του ευρωπαϊκού Ταμείου Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας από την πανδημία, αφού με την καταψήφιση του προϋπολογισμού έχουν παγώσει τα €100 εκατομμύρια που προνοούνταν για την προώθηση του εθνικού σχεδίου ανάκαμψης και ανθεκτικότητας.

Δεν τίθεται θέμα εξυπηρέτησης δημοσίου χρέους κίνδυνους από οίκους αξιολόγησης

Στο μεταξύ τεχνοκράτης του ΥΠΟΙΚ κατέστησε σαφές ότι παρά την καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού, δεν τίθεται θέμα αθέτησης υποχρεώσεων όσον αφορά την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους.

Σε καμία περίπτωση δεν θέτει σε κίνδυνο την εξυπηρέτηση του δημοσίου χρέους, καθώς οι πληρωμές γίνονται από το πάγιο ταμείο και δεν εξαρτώνται από την έγκριση της Βουλής, εξήγησε ο ίδιος αξιωματούχος.

Προειδοποίησε ωστόσο ότι η καταψήφιση του κρατικού προϋπολογισμού θα οδηγήσει σε έμμεσες επιπτώσεις, όπως επηρεασμό της οικονομικής δραστηριότητας και τη λειτουργία του κράτους και «πιθανόν να θέσει σε κίνδυνο τις αξιολογήσεις της Δημοκρατίας».

«Άρα, εμμέσως υπάρχει επίπτωση σε όλους τους τομείς», συμπλήρωσε.

Επίσης, ο ίδιος αξιωματούχος σημείωσε πως σε περίπτωση παρατεταμένου αδιεξόδου σε ένα τόσο βασικό θέμα θα υπάρξουν άμεσες και σοβαρές επιπτώσεις. «Αν μέχρι τον Φεβρουάριο ή Μάρτιο δεν υπάρξει εγκεκριμένος προϋπολογισμός το κράτος θα καταρρεύσει, αφού δεν θα μπορεί να διενεργείται καμία δαπάνη», παραπέμποντας και σε προηγούμενες αναφορές του ΥΠΟΙΚ περί στάσης πληρωμών.

Εν τω μεταξύ είναι για απόψε προγραμματισμένη η έκδοση πράξης αξιολόγησης από τον οίκο Moody’s, με την οποία ολοκληρώνεται ο κύκλος αξιολογήσεων για το 2020.

Send this to a friend