Ένα Μακένζυ εκτός φαντασίας από τα παλιά
Η παραλία Μακένζυ πήρε το όνομά της από κάποιο Σκοτσέζο, που γύρω στο 1940 είχε κατασκευάσει στην περιοχή μια πρόχειρη μπαράγκα, που λειτούργησε και ως κέντρο μέχρι τα μέσα της δεκαετίας του ’50.
Σε κάποια φάση, η οικογένεια του Robert Ross-Clunis, του τότε Διοικητή Λάρνακας έκτισε στην περιοχή το γνωστό «κάστρο» και μάλιστα χρησιμοποίησε τη γύρω περιοχή για να παίζει γκόλφ.
Με το πέρασμα του χρόνου και μετά την Τουρκική εισβολή και την προσφυγοποίηση συμπατριωτών μας, το Κράτος έκτισε για πρόσφυγες εστιάτορες μια σειρά από κέντρα, που σήμερα έχουν πάρει μια άλλη μορφή.
Αυτά για την ιστορία.
’Ομως, η περιοχή αυτή για δεκαετίες αποτελούσε βασικό σημείο όπου οι Λαρνακείς κατέληγαν για να κάνουν τα καλοκαιρινά τους μπάνια. Και όχι μόνο. Οι λίγες πιθανότητες διασκέδασης που είχαν οι Λαρνακείς των παλιών δεκαετιών τους ανάγκαζαν να βρίσκουν τρόπους για να διασκεδάζουν.
Έτσι, συχνά είναι που βρίσκουμε σε διάφορα οικογενεικά αρχεία φωτογραφίες με «γυμναστικές επιδείξεις» στη θαλάσσια περιοχή Μακένζυ. Πολλές ομάδες διαγωνίζονταν για να κάνουν την πιο ψηλή και επιβλητική πυραμίδα. Έμπαιναν σαν βάση οι δυνατοί (μη πάει ο νούς σας σε φουσκωμένους, γυμναστήρια δεν υπήρχαν τότε), ανέβαιναν στη συνέχεια οι υπόλοιποι. Όσους έπαιρνε η αντοχή.
Για να πούμε και μια αλήθεια. Τέτοια και παρόμοια γίνονταν στο Γ.Σ.Ζ. από τα Αθλητικά Σωματεία ή από μαθητικές ομάδες σε τελικές επιδείξεις ή στις Εθνικές επετείους. ‘Αλλο όμως αυτό στου Μακένζυ. Εκεί γινόταν επίδειξη όχι μόνο δύναμης αλλά και των φυσικών προσόντων και των μαγιό που συνήθως οι οικοκυρές έραβαν ή .. .έγνεθαν. Ακούσατε ποτέ για μάλλινα μαγιώ; Να τα βλέπεις ένα χρώμα στη ξηρά και μόλις έμπαιναν οι κολυμβητές στη θάλασσα να άλλαζουν χρώμα, να σκούραινουν και να βάραινουν από το νερό. Είχαν και κολάνι.
Αυτά εν ολίγοις για τα τεκτενόμενα στην περιοχή Μακένζυ. Γραφικά κι ανθρώπινα. Πραγματικά και διασκεδαστικά. Άδολα και εκτός καχυποψίας.
Powered by Froala Editor
ΛΟΥΗΣ ΠΕΡΕΝΤΟΣ