Κωστρίκκης: «Αν χαθούν τα αεροδρόμια, χάθηκε ο πόλεμος»
«Αν χαθεί η μάχη των αεροδρομίων χάνεται ο πόλεμος κατά του κορωνοϊού, γι’ αυτό θα πρέπει η Κυβέρνηση να μεριμνήσει να διενεργούνται πέντε τεστ ταυτόχρονα (κάθε φορά) και να χρεώνεται ένα, κάτι το οποίο θα αυξήσει τον αριθμό των ελέγχων από 300 που γίνονται σήμερα σε 1.500 θωρακίζοντας τον τόπο», δήλωσε στον «Φ» το μέλος της επιδημιολογικής ομάδας Λεόντιος Κωστρίκης.
«Πρέπει να κρατήσουμε τα αεροδρόμια με νύχια και με δόντια», ανέφερε ο κ. Κωστρίκης, ο οποίος απαντώντας σε σχετική ερώτηση ανέφερε πως υπέβαλε την εισήγησή του στην Κυβέρνηση. Ένας Υπουργός, μου είπε ότι θα επικοινωνούσε μαζί μου για να συνεννοηθούμε ως προς τους τρόπους υλοποίησης των πολλαπλών τεστ, αλλά φωνή βοώντος εν τη ερήμω», όπως είπε χαρακτηριστικά.
Ο κ. Κωστρίκης εξέφρασε, παράλληλα, ανησυχίες για τις αφίξεις από τη Σερβία από όπου τρεις ποδοσφαιριστές παρουσίασαν από τη χώρα τους αρνητικά αποτελέσματα κορωνοϊού, αλλά όταν εξετάστηκαν στην Κύπρο βρέθηκαν θετικοί. Κάτι περίεργο συμβαίνει, γι’ αυτό η Σερβία πρέπει να τοποθετηθεί στην κατηγορία Γ, είπε ο κ. Κωστρίκης.
Ανησυχίες εξέφρασε και για την κατάσταση που επικρατεί στην Ελλάδα, παρατηρώντας πως φαίνεται να υπάρχει έξαρση με τοπικές αναζωπυρώσεις των οποίων τα αποτελέσματα θα διαφανούν προσεχώς.
Εξάλλου, ανησυχίες εξέφρασε και για τους πρόσφυγες/μετανάστες οι οποίοι περνούν στις ελεύθερες περιοχές χωρίς έλεγχο, αφού δεν είναι γνωστό αν φέρουν ή όχι τον ιό και στο μεταξύ έρχονται σε επαφή με κόσμο. Δυστυχώς, δεν υπάρχουν ειδικοί χώροι φιλοξενίας προτού οδηγηθούν στους χώρους υποδοχής και αυτό μπορεί να αποδειχθεί επικίνδυνο για τους ίδιους αλλά και για τον τόπο, είπε. Ανέφερε, επίσης, ότι προσοχή πρέπει να επιδειχθεί και στη διακίνηση μέσω την οδοφραγμάτων.
Όσον αφορά στην επιδημιολογική κατάσταση στην Κύπρο, ανέφερε πως εσωτερικά η Κύπρος πάει πολύ καλά και ο ίδιος δεν προβληματίζεται επειδή προτού αρθούν τα μέτρα, τα αποτελέσματα από τις δειγματοληψίες αποτύπωναν σε μεγάλο βαθμό την πραγματικότητα, σε αντίθεση με ό,τι συνέβη στην Ελλάδα όπου τα δείγματα ήταν λιγότερα και φαίνεται πως δεν αποτύπωναν την πραγματικότητα, κάτι το οποίο φάνηκε μετά την άρση των περιοριστικών μέτρων.
Τέλος, απαντώντας σε σχετική ερώτηση ο κ. Κωστρίκης συνόψισε: «Η Κύπρος είναι πεντακάθαρη και ο κίνδυνος προέρχεται από τα αεροδρόμια, τους πρόσφυγες/μετανάστες που εισέρχονται χωρίς έλεγχο στις ελεύθερες περιοχές, τα λιμάνια και τα οδοφράγματα, γι’ αυτό πρέπει να επιδειχθεί ιδιαίτερη προσεχή σε αυτά».
Πηγή: Φιλελεύθερος