Συστημένο πακέτο, από Ζέτα – Στοχευμένα τα μέτρα
Μετά την ανακοίνωση των πέντε σχεδίων από την υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου και τον υπουργό Οικονομικών Κωνσταντίνο Πετρίδη, υπήρξε μια αμηχανία από πλευράς επιχειρηματιών κι εργοδοτουμένων καθώς δεν έλειψαν οι εκπλήξεις- ευχάριστες και δυσάρεστες. Οι εκπλήξεις ήταν αρκετές διότι η κυβέρνηση κράτησε κλειστά τα χαρτιά της μέχρι την τελευταία στιγμή.
Σταθερά στο 60% θα παραμείνει το ποσοστό μισθολογικής επιδότησης για όσους τομείς εμπίπτουν στα νέα σχέδια. Ωστόσο, όπως ήταν αναμενόμενο, ανεβαίνει το ποσοστό μείωσης του κύκλου εργασιών από το 25% και κυμαίνεται πλέον μεταξύ 35%-55%. Την ίδια ώρα, στις περιπτώσεις μικρών επιχειρήσεων με μέχρι τρεις υπαλλήλους, θα δικαιούνται όλοι της κρατικής στήριξης του 60%. Πάντως, πλέον θα είναι υποχρεωτική η έκθεση εγκεκριμένου λογιστή η οποία να υποστηρίζει τη μείωση του κύκλου εργασιών μιας επιχείρησης η οποία θα θελήσει να συμμετάσχει στα ειδικά σχέδια. Επίσης, παραμένει η δυνατότητα στους εργοδότες να διατηρήσουν κάποιους υπαλλήλους σε πλήρη αναστολή εργασιών και να λαμβάνουν το 60% του μισθού από το κράτος.
Ένα στοιχείο που έκανε εντύπωση στις χθεσινές ανακοινώσεις είναι ότι μόνο το σχέδιο που αφορά την ξενοδοχειακή βιομηχανία θα διαρκέσει μέχρι τον Οκτώβριο. Τα υπόλοιπα τρία σχέδια θα έχουν ισχύ δυόμισι μηνών, καθώς τα διαθέσιμα του κράτους φτάνουν για στήριξη μέχρι τα τέλη Αυγούστου. Αναφορικά με το πέμπτο σχέδιο για το ειδικό ανεργιακό επίδομα, θα έχει ισχύ ένα μήνα.
Η δεύτερη αλλαγή που παρουσιάζεται σ’ αυτό το πακέτο μέτρων είναι ότι πλέον η καταβολή του επιδόματος θα γίνεται από τον εργοδότη έτσι ώστε να φροντίζει για το σύνολο των ωφελημάτων και των κοινωνικών ασφαλίσεων. Δηλαδή, το υπουργείο Εργασίας θα επιδοτεί τους μισθούς όχι με απευθείας έμβασμα (όπως γινόταν μέχρι στιγμής), αλλά μέσω του εργοδότη. Οι επιχειρηματίες, σε μια πρώτη αντίδραση, εκτίμησαν ότι το κόστος τους για έναν υπάλληλο ανεβαίνει, ωστόσο, κατανοούν ότι είναι υποχρέωση τους η καταβολή των ωφελημάτων στο σύνολό τους.
Η τρίτη έκπληξη αφορά τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάζονται τα σχέδια. Ενώ στις συσκέψεις που έγιναν, η συζήτηση επικεντρωνόταν στους κλάδους που θα εμπίπτουν στα σχέδια, τελικά, η χθεσινή παρουσίαση επικεντρώθηκε στις 35 κατηγορίες επαγγελμάτων που εξαιρούνται.
Αυτό ικανοποίησε μεν τους επιχειρηματίες διότι με αυτό τον τρόπο αυτοί που πραγματικά πλήττονται θα βοηθηθούν από την κρατική στήριξη, ωστόσο, υπήρξαν μουρμουρητά από αυτούς που μένουν εκτός. Στο τρίτο σχέδιο που αφορά τις επιχειρήσεις που θα στηριχθούν, εκτός του ξενοδοχειακού τομέα και συναφών επιχειρήσεων, το ποσοστό κάλυψης των εργοδοτουμένων φτάνει το 45%. Η επιχείρηση θα πρέπει μέχρι τέλος Ιουλίου να έχει μείωση κύκλου εργασιών πέραν του 40% και τον Αύγουστο πέραν του 35%. Δηλαδή, ο εργοδότης εάν έχει εκατό υπαλλήλους, το κράτος θα επιδοτεί με το 60% του μισθού τους 45. Εάν όμως ο εργοδότης χρειάζεται κάποιους από αυτούς θα έχει την υποχρέωση να συμπληρώνει το 40% του μισθού.
Στο συγκεκριμένο σχέδιο, από τα πρώτα στοιχεία που συλλέξαμε, εμπίπτουν κλάδοι όπως οι βρεφονηπιακοί σταθμοί, φροντιστήρια, σχολές χορού, η μεταποίηση και η βιομηχανία (π.χ. βιομηχανία τροφίμων, η παραγωγή χυμών, συσκευασία φρούτων ή εξαγωγές λαχανικών, η παραγωγή γαλακτοκομικών, η ποτοποιία, ζυθοποιία, κ.λπ.). Επιπρόσθετα, εμπίπτουν επιχειρήσεις όπως εκδοτικές δραστηριότητες, παραγωγή ταινιών, διαφημιστικά γραφεία, γραφίστες, μεταφραστές, δραστηριότητες απασχόλησης κ.λπ.
Η τέταρτη έκπληξη αφορούσε τις συναφείς επιχειρήσεις που σχετίζονται με τις επιχειρήσεις που τελούν στην πλήρη αναστολή (π.χ. ο κλάδος των εκδηλώσεων, συνεδρίων ή των γάμων). Για παράδειγμα, τα καταστήματα νυφικών, τα ανθοπωλεία ή οι φωτογράφοι. Εάν παρουσιάζουν απώλεια τζίρου πέραν του 55% θα επιδοτούνται μέχρι τα τέλη Ιουλίου, ενώ για τον Αύγουστο τα δεδομένα θα αλλάξουν. Η μείωση του τζίρου πρέπει να ξεπερνά το 40% για να εμπίπτουν στο σχέδιο, ενώ μέχρι το 45% των υπαλλήλων θα μπορεί να επιδοτεί το κράτος.
Το μεγάλο ερώτημα είναι τι θα γίνει με τις επιχειρήσεις. Θα λειτουργήσουν έχοντας υπόψη τους ότι θα πρέπει να συντηρήσουν μια μερίδα προσωπικού ή θα αναστείλουν τη λειτουργία τους; Η κάθε επιχείρηση θα κληθεί να μελετήσει τα ποσοστά των σχεδίων που ανακοίνωσε η Κυβέρνηση. Η πέμπτη έκπληξη αφορά τις επιχειρήσεις που θα αποφασίσουν να μην επαναδραστηριοποιηθούν. Το ποσοστό κάλυψης των εργοδοτουμένων θα φτάσει το 80% του συνόλου. Αυτό ισχύει τόσο για τα ξενοδοχεία, όσο και για τις επιχειρήσεις του τουριστικού κλάδου.
Το χαρακτηριστικό των νέων σχεδίων είναι ότι η επιχείρηση θα ενθαρρύνεται να διατηρήσει το προσωπικό της. Για παράδειγμα, στην ξενοδοχο-βιομηχανία το ποσοστό κάλυψης των εργοδοτουμένων θα αγγίζει το 90% μέχρι τα τέλη Ιουλίου. Η προϋπόθεση είναι ο τζίρος να έχει μείωση πέραν του 40%. Για τον Αύγουστο, όπου υπάρχει η προσδοκία ότι τα πράγματα θα αλλάξουν, το ποσοστό κάλυψης των εργοδοτουμένων θα υποχωρήσει στο 50%. Για παράδειγμα, εάν μια μονάδα έχει 100 υπαλλήλους, το κράτος θα επιδοτεί τους 90 μέχρι τον Ιούλιο και τον Αύγουστο τους 50. Στα ξενοδοχεία υπάρχει η δέσμευση να προσφέρουν ελκυστικές προσφορές για τους Κυπρίους. Δίνεται επίσης κίνητρο για να προσλάβουν υπαλλήλους που είχαν απολυθεί πριν την 1η Μαρτίου (οι περισσότεροι στις τουριστικές περιοχές) καθώς θα περιλαμβάνονται στο ποσοστό κάλυψης των εργοδοτουμένων, ανεξαρτήτως του γεγονότος ότι έχουν απολυθεί.
Η ταυτότητα των νέων σχεδίων
– Πέντε νέα σχέδια: Ξενοδοχεία, Τουριστική βιομηχανία, Ειδικό σχέδιο, Σχέδιο πλήρους αναστολής, Ειδικό ανεργιακό
– 35 κλάδοι εξαιρούνται
– €150 εκατ. το κόστος
– 50 χιλ. δικαιούχοι
– Ισχύς: Μέχρι τέλος Αυγούστου για τα τρία σχέδια, τέλος Οκτωβρίου για τα ξενοδοχεία
– Προϋποθέσεις: Να μην έχει απολυθεί υπάλληλος μέχρι 31 Οκτωβρίου
Πηγή: Φιλελεύθερος