Τρίτη ή Τετάρτη αναμένονται τα νέα σχέδια στήριξης
Χιλιάδες εργαζόμενοι και δεκάδες επιχειρηματίες αναμένουν τους σχεδιασμούς των Yπουργείων Οικονομικών και Εργασίας για να νέα προγράμματα στήριξης της απασχόλησης που αναμένεται ότι θα ανακοινωθούν εντός της εβδομάδας. Σύμφωνα με πληροφορίες του «Φ» από κυβερνητικές πηγές, οι ανακοινώσεις αναμένεται να γίνουν Τρίτη ή Τετάρτη, μετά τη συνεδρίαση του Υπουργικού Συμβουλίου. Οι εξελίξεις δείχνουν ότι η εξεύρεση λύσης που να ικανοποιεί όσο το δυνατό περισσότερες επαγγελματικές ομάδες είναι δύσκολη υπόθεση.
Το γεγονός ότι το πρώτο σχέδιο έχει λήξει στις 12 Ιουνίου και ακόμη η Κυβέρνηση δεν έχει ανακοινώσει το δεύτερο, συνηγορεί στο γεγονός ότι υπάρχει έντονες ζυμώσεις, αλλεπάλληλες συσκέψεις και πιέσεις να συμπεριληφθούν περισσότερες επαγγελματικές ομάδες. Φυσικά, όσοι περισσότεροι μπούνε στο σχέδιο τόσο μικρότερη θα είναι η στήριξη του κάθε εργαζόμενου, καθώς το συνολικό ποσό που θα διατεθεί αναμένεται να είναι μικρότερο.
Φαίνεται ότι οι πιέσεις που ασκούν οι εργοδοτικές οργανώσεις οδήγησαν σε δεύτερες σκέψεις, με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Νίκο Αναστασιάδη, να δίνει οδηγίες στους επιτελείς των αρμόδιων Υπουργείων να επανεξετάσουν το σχέδιο. Οι ασκήσεις επί ασκήσεων που γίνονται είναι για την εξεύρεση φόρμουλας που θα ικανοποιεί τους περισσότερους. Ωστόσο, μέχρι στιγμής το εγχείρημα είναι δύσκολο αφού εκτοξεύεται το κόστος με αποτέλεσμα μεγαλύτερες ανατροπές στο δημοσιονομικό ισοζύγιο.
Ένας από τις πιο ευάλωτους τομείς είναι η τουριστική βιομηχανία και το στοίχημα είναι όχι μόνο να μείνουν ζωντανές οι επιχειρήσεις του κλάδου αλλά και να διατηρηθούν οι θέσεις εργασίας. Υπάρχουν τα ξενοδοχεία και τα ξενοδοχειακά διαμερίσματα που απασχολούν κοντά στους 22.000 εργαζόμενους οι οποίοι βιώνουν το καλοκαίρι της αγωνίας.
Μόνο από τον τουρισμό χωρίς να υπολογίζονται οι υπηρεσίες και τα επαγγέλματα που συνδέονται με τον τουριστικό κλάδο που θεωρούνται πολλαπλασιαστές, πέρυσι εισέρρευσαν από το εξωτερικό σχεδόν €2,7 δισ. από αφίξεις 4 εκατ. τουριστών Συνεπώς, φέτος δεν μπορούν να αναμένονται αυτοί οι αριθμοί, με αποτέλεσμα η «βαριά» βιομηχανία της χώρας να έχει ενώπιον της σημαντικότατες προκλήσεις.
Μέχρι να κλείσει το δεύτερο πακέτο οικονομικής στήριξης των επιχειρήσεων και της απασχόλησης, το οποίο αναμένεται να έχει χρονική διάρκεια μέχρι τέλος Οκτωβρίου, σε πρώτη φάση, οι υπουργοί Οικονομικών και Εργασιών πρέπει να κόψουν και να ράψουν το νέο σχέδιο λαμβάνοντας υπόψη τις εργοδοτικές και συνδικαλιστικές οργανώσεις. Φυσικά, υπάρχει μια βασική παράμετρος, ότι οι δημοσιονομικές αντοχές του Κράτους έχουν περιοριστεί και η οποιαδήποτε στήριξη θα πρέπει να είναι στοχευμένη και με σημαντική μείωση στον αριθμό των δικαιούχων. Από τις 15 περασμένου Μαρτίου το 80% των οφειλών προς το Κράτος αναστάληκε με αποτέλεσμα τα έσοδα όλο αυτό το χρονικό διάστημα, όπως είχε αναφέρει ο υπουργός Οικονομικών, Κωνσταντίνος Πετρίδης, να πιέζονται ενώ το δημόσιο χρέος αναμένεται να αυξηθεί το 2020, στο 116,8% του ΑΕΠ σε σύγκριση με το 95,5% του ΑΕΠ το 2019.
Οι πληροφορίες φέρουν την Κυβέρνηση να στηρίζει την απασχόληση κυρίως των ξενοδοχειακών μονάδων που ενδεχομένως να μην λειτουργήσουν καθόλου, τα κέντρα εστίασης των παραλιακών περιοχών των οποίων ο κύκλος εργασιών έχει μειωθεί σημαντικά όπως επίσης των παρεμφερών τουριστικών καταστημάτων και υπηρεσιών. Από τις συσκέψεις που γίνονται έχει συνεκτιμηθεί το γεγονός ότι ουσιώδεις τομείς της οικονομίας, όπως είναι ο κατασκευαστικός τομέας, το λιανικό εμπόριο και κάποιες υπηρεσίες, μπήκαν ήδη σε κανονικούς ρυθμούς, δημιουργώντας συγκρατημένη ευφορία στην αγορά.
Πηγή: Φιλελεύθερος