Home ΛΑΡΝΑΚΑ Η ΣΚΑΛΙΩΤΙΣΣΑ Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα
Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Η πρωινή ενημέρωση της ημέρας από τη Σκαλιώτισσα

Ολοκληρώθηκε η δεύτερη φάση του παραλιακού πεζόδρομου Ορόκλινης, από το εστιατόριο Mer Blue μέχρι το ξενοδοχείο Le Bay, μήκους περίπου ενός χιλιομέτρου.

Ο πρόεδρος του Κοινοτικού Συμβουλίου Ορόκλινης Νεόφυτος Φακοντής, τον χαρακτήρισε στολίδι για την Ορόκλινη και την επαρχία Λάρνακας, σημειώνοντας ότι η Ορόκλινη είναι ένας τουριστικός προορισμός για ντόπιους και ξένους που επενδύει στην Γαλάζια Ανάπτυξη.

Ο πεζόδρομος Ορόκλινης είναι ακριβώς δίπλα από τη θάλασσα και για την κατασκευή του χρησιμοποιήθηκαν, μεταξύ άλλων, υλικά που είναι φιλικά προς το περιβάλλον, δηλαδή ξύλο και βότσαλα, ούτως ώστε να συνάδουν αρμονικά με το περιβάλλον της παραλιακής περιοχής. Το έργο είναι πολεοδομικό, κόστισε πέραν του 1,6 εκατομμυρίου ευρώ και χρηματοδοτήθηκε από την κυβέρνηση και το Κοινοτικό Συμβούλιο Ορόκλινης.

Υπενθυμίζουμε, ότι η πρώτη φάση του έργου ξεκινά από το πρώην παραλιακό κέντρο «Χρυσό Ψάρι», στα όρια με την Πύλα, και καταλήγει μέχρι το κέντρο Mer Blue.

Όσον αφορά την Γ΄ φάση του έργου που προγραμματίζεται να υλοποιηθεί στο μέλλον, προνοεί επέκταση του υφιστάμενου παραλιακού πεζόδρομου μέχρι τα όρια της Λάρνακας. Η φάση αυτή θα ξεκινά από το ξενοδοχείο Lebay και θα φτάνει μέχρι την πολυκατοικία «Μαρσέλου».

Μελλοντικά και σε βάθος χρόνου, εφόσον επιτευχθεί τελικά η απομάκρυνση όλων των δεξαμενών πετρελαιοειδών και υγραερίου από το παραλιακό μέτωπο της Λάρνακας, ο κ. Φακοντής είπε ότι υπάρχουν σχέδια, ώστε ο παραλιακός πεζόδρομος να επεκταθεί κι εντός των ορίων του Δήμου Λάρνακας, με στόχο να συνενωθεί με την παραλία των Φοινικούδων.

 

Μετά το λευκαρίτικο κέντημα, ξεκίνησαν ενέργειες για εισδοχή και του λευκαρίτικου τταβά στον Εθνικό Κατάλογο της Άυλης Πολιτιστικής Κληρονομιάς της ΟΥΝΕΣΚΟ. Ήδη, μέσα στα πλαίσια αυτά, ο Δήμος Λευκάρων, σε συνεργασία με την Αναπτυξιακή Εταιρεία Λάρνακας, ξεκίνησαν μια από κοινού προσπάθεια, με στόχο να κατοχυρωθεί στον υπό αναφορά κατάλογο ο πασίγνωστος, ανά το παγκύπριο, λευκαρίτικος τταβάς.

Ο Δήμαρχος Λευκάρων Σοφοκλής Σοφοκλέους μας δήλωσε ότι είναι πολύ σημαντικό μια τοπική κοινωνία να μπορεί να διατηρεί, να στηρίζει και κυρίως ν’ αναπτύσσει την πολιτιστική συνείδηση και κουλτούρα της. Μέρος αυτής της προσπάθειας, πρόσθεσε, είναι και οι διατροφικές συνήθειες που διατηρήθηκαν μέσα από πολλές δεκαετίες. Μία από αυτές τις διατροφικές συνήθειες ήταν και η συνταγή του περίφημου λευκαρίτικου τταβά, που είναι γνωστή σ’ όλη την Κύπρο για τις ιδιαιτερότητές της.

Θυμίζουμε, ότι ήδη το λευκαρίτικο κέντημα βρίσκεται στον εν λόγω κατάλογο της ΟΥΝΕΣΚΟ κι έχει ολοκληρωθεί η διαδικασία τυποποίησης και πιστοποίησής του. Ο Δήμαρχος Πάνω Λευκάρων, ανέφερε ότι το πρώτο πιστοποιημένο λευκαρίτικο κέντημα θα παραδοθεί σύντομα στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας.

Send this to a friend