Home ΚΟΡΩΝΟΪΟΣ Για τα παιδιά που αποκλείστηκαν τα φόρτωσε στους επιστήμονες ο Προδρόμου
Για τα παιδιά που αποκλείστηκαν τα φόρτωσε στους επιστήμονες ο Προδρόμου

Για τα παιδιά που αποκλείστηκαν τα φόρτωσε στους επιστήμονες ο Προδρόμου

Kλίμα έντασης έχει δημιουργηθεί ανάμεσα στο Υπ. Παιδείας και την επιστημονική ομάδα για την απόφαση που αφορά τα παιδιά που φοιτούν στις ειδικές μονάδες, σύμφωνα με την οποία η επιστροφή τους στο σχολείο θα αποφασίζεται από ειδική επιτροπή.

Μετά τις ισχυρές αντιδράσεις και διαμαρτυρίες, πρωτίστως των γονέων των παιδιών, μπαλάκι έγινε η ευθύνη για τη συγκεκριμένη απόφαση μεταξύ του Υπ. Παιδείας και της επιστημονικής ομάδας, ενώ το θέμα προκάλεσε και την παρέμβαση της επιτρόπου Προστασίας των Δικαιωμάτων του Παιδιού καθώς και της επιτρόπου Διοικήσεως.

Από τη μία ο υπ. Παιδείας, «δείχνοντας» τους επιστήμονες, δήλωσε ότι ακολουθήθηκαν οι επισημάνσεις τους, αφού, όπως εξήγησε, σε αρκετές περιπτώσεις παιδιών με ειδικές ικανότητες χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης. «Δεν είπε κανείς ότι δεν μπορούν να προσέλθουν στο σχολείο τα παιδιά που φοιτούν σε ειδικές μονάδες. Έχει διαπιστωθεί, μας έχουν επισημάνει ειδικοί από το Υπ. Υγείας, ότι σε αρκετές περιπτώσεις χρειάζονται ιδιαίτερα μέτρα προφύλαξης προκειμένου να μην αυτοσχεδιάσουμε», ανέφερε.

Από την άλλη, το μέλος της επιστημονικής ομάδας, καθηγητής Πέτρος Καραγιάννης σημείωσε πως δεν θυμάται να έχει συζητηθεί το όλο θέμα σε επίπεδο συμβουλευτικής επιτροπής ή στις συσκέψεις με τον ΠτΔ. Στον κυκεώνα της κρίσης του κορωνοϊού, δεν είναι κακό να παραδέχεσαι πως ένα θέμα χρήζει περαιτέρω διαβούλευσης ή δεν συζητήθηκε καθόλου, δήλωσε και πρόσθεσε ότι ο ίδιος ήρθε σε πολύ δύσκολη θέση όταν ρωτήθηκε για τη συγκεκριμένη απόφαση. «Τι να σχολιάσω όταν δεν κληθήκαμε να εκφράσουμε άποψη επί του θέματος», διερωτήθηκε.

Ερωτηθείς αν κρίνει πως αυτά τα παιδιά μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο, απάντησε καταφατικά. Όπως χαρακτηριστικά δήλωσε, «Τηρουμένων των κανόνων υγιεινής και των αποστάσεων, θεωρώ ότι μπορούν να επιστρέψουν στο σχολείο». Εξάλλου, συμπλήρωσε, είναι και οι συνοδοί τους οι οποίοι μπορούν να τους επεξηγούν κάποια πράγματα ώστε να μην προκύψει κανένας κίνδυνος. Τον υπ. Παιδείας «άδειασαν» με τις δηλώσεις τους και οι δρες Λέοντιος Κωστρίκης και Γεώργιος Νικολόπουλος στο πλαίσιο της χθεσινής -καθιερωμένης- διάσκεψης για την ανακοίνωση των κρουσμάτων.

Ως επιστημονική ομάδα, δήλωσε ο δρ Κωστρίκης, δεν ερωτηθήκαμε για το συγκεκριμένο θέμα. Στο ίδιο μήκος κύματος κινήθηκε και ο δρ Νικολόπουλος, ο οποίος επεσήμανε ότι η επιστημονική ομάδα με πολλή ευχαρίστηση θα τοποθετηθεί επί του θέματος εάν της ζητηθεί.

Προκλητική η απόφαση

Την παρέμβαση της επιτρόπου Προστασίας Δικαιωμάτων του Παιδιού Δέσπως Μιχαηλίδου προκάλεσε η εξέλιξη αυτή, και σε σχετική ανακοίνωση υπογραμμίζει ότι η εν λόγω απόφαση του Υπ. Παιδείας στερεί από τα παιδιά με αναπηρία το δικαίωμα στην εκπαίδευση, εντελώς απροκάλυπτα και προκλητικά. Προτρέπει μάλιστα το Υπ. Παιδείας να αναθεωρήσει και να διασφαλίσει άμεσα την επάνοδο των παιδιών με αναπηρία στα σχολεία τους. Επανεξέταση της απόφασης του Υπ. Παιδείας ζήτησε και με δική της παρέμβαση η επίτροπος Διοικήσεως Μαρία Στυλιανού-Λοττίδη.

Δίνοντας περαιτέρω διευκρινίσεις, ο κ. Προδρόμου ανέφερε ότι το Υπ. Παιδείας είχε στη διάθεσή του τα χαρακτηριστικά αυτών των παιδιών, αλλά κρίθηκε καλύτερο από τους ειδικούς να μην ληφθούν αποφάσεις πάνω στο χαρτί. Θα εξετάσουν όλα τα παιδιά, είπε, σε συνεργασία με τους θεράποντες ιατρούς τους. Τις επόμενες μέρες, σημείωσε, αναλόγως των περιπτώσεων, κάποια από αυτά τα παιδιά σιγά-σιγά θα έρθουν στα σχολεία.

Οι αντιδράσεις και οι επικρίσεις που ακούστηκαν χθες, σημειώνεται σε ανακοίνωση του Υπ. Παιδείας, παραγνωρίζουν μια πολύ βασική παράμετρο: Βασικός και απαράβατος υγειονομικός κανόνας μέσα στα σχολεία είναι η διατήρηση απόστασης δύο μέτρων. «Αν, όπως ορισμένοι επικριτικά ζητούν, προχωρούσαμε στη φοίτηση αυτών των παιδιών, σε πολλές περιπτώσεις δεν θα μπορούσε να τηρηθεί αυτός ο κανόνας και θα ετίθεντο σε κίνδυνο η ίδια η ασφάλεια και η υγεία των παιδιών», αναφέρεται. Πρόθεση του Υπ. Παιδείας, τονίζεται, είναι να διασφαλιστούν οι απαραίτητες συνθήκες υγειονομικής ασφάλειας και να υπάρξει βεβαιότητα ότι τα παιδιά, όπως και το προσωπικό, θα έχουν την προστασία που επιβάλλεται μέσα στα σχολεία.

Ζητούν παρέμβαση του ΠτΔ

Την μήνιν των γονέων των παιδιών που φοιτούν στις ειδικές μονάδες έχει προκαλέσει η απόφαση του Υπ. Παιδείας, βάσει της οποίας η επιστροφή τους στο σχολείο θα αποφασίζεται από ειδική επιτροπή.

Η εν λόγω απόφαση, η οποία κοινοποιήθηκε από το Υπ. Παιδείας λίγες ώρες πριν χτυπήσει το κουδούνι χθες, (21/5), προβλέπει τη σύσταση ειδικής επιτροπής στο Υπ. Παιδείας με τη συμμετοχή ειδικών γιατρών από το Υπ. Υγείας, η οποία θα εξετάζει τις διάφορες περιπτώσεις και τα προστατευτικά μέτρα υγειονομικής ασφάλειας που πρέπει να ισχύσουν. Οι γονείς/κηδεμόνες των παιδιών θα πρέπει να υποβάλουν ιατρική αξιολόγηση του θεράποντος ιατρού για την κατάσταση της υγείας τους, και με βάση αυτά τα στοιχεία η ειδική επιτροπή θα αποφασίζει για τη δυνατότητα φοίτησης κάθε παιδιού, όπως και για τα προστατευτικά μέτρα που επιβάλλεται να ληφθούν.

Καταγγελτικοί είναι οι γονείς των παιδιών που φοιτούν στις ειδικές μονάδες, που κάνουν λόγο για ρατσισμό και ζητούν την παρέμβαση του ΠτΔ για την άμεση πρόσβαση των παιδιών τους στην εκπαίδευση. Επιπλέον, χαρακτηρίζουν πολύπλοκη τη διαδικασία που θα πρέπει να υλοποιηθεί βάσει της απόφασης του Υπ. Παιδείας, η οποία δημιουργεί παιδιά δεύτερης θέσης, τα οποία νιώθουν ανεπιθύμητα στο σχολικό περιβάλλον. Για ακόμα μια φορά, τονίζουν, τα παιδιά τους μπαίνουν στο περιθώριο, ενώ οι ίδιοι οι γονείς είναι αναγκασμένοι να ακολουθήσουν μία ψυχοφθόρα διαδικασία για τα αυτονόητα.

Μιλώντας σε γονείς παιδιών που ανήκουν σε αυτή την ομάδα, διατύπωσαν την απογοήτευσή τους, γιατί ενώ περίμεναν να επιστρέψουν τα παιδιά τους στην τάξη, ενημερώθηκαν την υστάτη για την προαναφερθείσα απόφαση. Ακολούθως, θα έπρεπε να δώσουν κάποιες εξηγήσεις στα παιδιά τους, συναντώντας την αντίδρασή τους και την εμφανή ψυχολογική τους αλλαγή και αρνητική διάθεση.

Πηγή : Εφημερίδα Πολίτης

Send this to a friend